آخرین مهلت دندان درآوردن نوزاد
آنچه در این مطلب میخوانید
- 1 آخرین مهلت دندان درآوردن نوزاد
- 2 اولین دندان های نوزادان در سن ۶ ماهگی
- 3 ترتیب رشد دندان های نوزادان
- 4 رژیم غذایی مناسب دندان درآوردن نوزاد
- 5 ماساژ لثه های کودک در زمان درد لثه ها
- 6 افزایش دمای بدن و تب
- 7 مسواک زدن دندان نوزادان
- 8 اقدامات لازم برای کاهش پوسیدگی دندان نوزادان
- 9 دلیل دیر دندان درآوردن نوزاد
- 10 زمان مراجعه به پزشک در دیر دندان درآوردن کودکان
- 11 مراقبت از دندان کودک
- 12 علائم رایج دندان درآوردن
- 13 علائمی که نشانه دندان درآوردن نمیباشد.
- 14 نگرانی از دیر دندان درآوردن
آخرین مهلت دندان درآوردن نوزاد
سن دندان درآوردن نوزادان ۶ ماهگی تا ۱۲ ماهگی است. عوامل ژنتیکی در سن درآوردن دندان کودک تاثیر دارد.نوزاد در سن ۳ ماهگی شروع به دندان درآوردن می کنند و غدد بزاقی نوزاد بزاق زیادی ترشح می کند.
در سن ۶ ماهگی حالت کودک با دهان خود اشیا را لمس و شروع به شناخت اشیا می کند. برخی از والدین تصور می کنند که این رفتار کودک به معنای شروع به دندان درآوردن کودک است. در صورتیکه در سن ۶ ماهگی دندان های نوزاد شروع به رشد کردن می کند.
دندان های فک پایین در نوزادان اولین دندان هایی هستند که شروع به رشد می کنند. دندان های شیری کودک که ۲۰ عدد است تا پایان سن ۳ سالگی در کودکان رشد می کند.
اولین دندان های نوزادان در سن ۶ ماهگی
فک نوزاد رشد کرده و دندان های شیری کودکان در سن ۶ سالگی می افتد و دندان های دائمی شروع به رشد می کند.لایه خارجی دندان های شیری نوزادان مینای کمتری نسبت به دندان های اصلی دارد و بیشتر دچار پوسیدگی می شود.
ریشه دندان شیری نسبت به دندان های اصلی کوتاهتر و شکل ظاهری دندان شیری با دندان های اصلی کودک متفاوت است. بنابراین دندان های اصلی کودک فضای کافی برای رشد دارد. اولین دندان های نوزادان در سن ۶ ماهگی شروع به رشد می کند به شرح ذیل است:
- دندان های شیری نوزاد
- ۴ دندان آسیاب اول کودک
- ۴ دندان آسیاب دوم کودک
- ۴ دندان نیش کودک
- ۴ دندان جلوی کناری کودک
- ۴دندان جلوی وسطی کودک
ترتیب رشد دندان های نوزادان
دندان های نوزاد در زمان های منظمی شروع به رشد می کنند. ترتیب رشد دندان های نوزاد شامل موارد ذیل است:
- در سن ۶ تا ۱۰ ماهگی دو دندان فک پایین شروع بع رشد می کنند.
- در سن ۸ تا ۱۳ ماهگی دو دندان جلویی در فک بالای کودک شروع بع رشد می کند.
- در سن ۸ تا ۱۶ ماهگی دندان های جانبی فک بالا و پایین در کودکان شروع بع رشد می کند . بر طبق تحقیقات پزشکی دندان های فک پایین در نوزادان زودتر از دندان های فک بالا رشد می کنند.
- در سن ۱۳ تا ۱۹ ماهگی دندان های آسیاب بالا و پایین در کودک رشد می کند.
- در سن ۱۶ تا ۲۳ ماهگی دندان های نیش در کنار دندان های جانبی کودک شروع به رشد می کنند.
- در سن ۲۵ تا ۳۳ ماهگی دندان های آسیاب دوم در بالا و پایین در کودک رشد می کند.
رژیم غذایی مناسب دندان درآوردن نوزاد
یکی از مواد معدنی مهم که از پوسیدگی دندان ها جلوگیری کرده و باعث افزایش استحکام دندان ها می شود، فلوراید است.در سن ۶ ماهگی که به کودک غذاهای جامد داده می شود، فلوراید باید به رژیم غذایی کودک اضافه شود.
در صورتی که آب آشامیدنی دارای فلوراید نباشد، بر طبق تجویز پزشک متخصص کودک فلوراید تهیه و به رژیم غذایی کودک اضافه کنید. زمانی که دندان های کودک شروع به رشد می کند، باید اقداماتی انجام شود که به شرح ذیل است:
دادن استامینوفن
دندان درآوردن در نوزادان مشکلات حادی در کودک به وجود نمی آورد. اما والدین از رفتار و واکنش های کودک می تواند متوجه دندان درآوردن کودک شود. علائمی که در کودک در زمان دندان درآوردن مشاهده می شود، شامل احساس ناراحتی، ورم لثه اطراف دندان در حال درآوردن و آبریزش بینی کودک است.
در سن ۶ ماهگی پادتن های محافظتی بدن کودک کم شده و سیستم ایمنی بدن کودک ضعیف است. در مراحل رشد دندان در کودکان اشیا را با دهان لمس می کنند و کودک به دلیل ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن دچار بیماری می شود. در این موارد با تجویز پزشک اطفال می توان از استامینوفن برای کودکان استفاده کرد.
ماساژ لثه های کودک در زمان درد لثه ها
در مراحل درآوردن دندان در نوزادان والدین می توانند برای کاهش درد لثه های کودک را ماساژ دهند. برای ماساژ لثه ها از حلقه های سفت دندانی، مواد غذایی خنک مانند خیار و حوله خنک استفاده شود. زمانی که کودک لثه های خود را به غذا فشار می دهد، مراقب باشید. زیرا در بعضی موارد ممکن است مواد غذایی به صورت تکه های کوچک در گلوی کودک گیر و بپرند.
افزایش دمای بدن و تب
در مراحل رشد دندان کودک دمای بدن افزایش می یابد و تب می کند. بر طبق تحقیقات پزشکی که در سال ۲۰۱۶ انجام شد، تب بیشتر از ۳۸٫۵ درجه سانتی گراد در کودکان نشان دهنده بیماری و عفونت است.همچنین این عفونت و بیماری دلیلی بر دندان درآوردن نوزاد ندارد.در صورتی که کودک به دلیل درد دندان بی قرار است، سریعا بدون تجویز پزشک متخصص کودکان دارو ندهید.
اما برطبق تجویز پزشک متخصص کودکان می توانید در مواقع درد در زمان دندان درآوردن کودک از استامینوفن و بروفن استفاده کنید. از قرص و ژلهای بنزوکائین برای درمان درد دندان کودک استفاده نشود. زیرا داروهایی که دارای بنزوکائین هستند، باعث بی حسی لثه های می شود. همچنین بر طبق دستور سازمان غذا و دارو مصرف داروهای حاوی بنزوکائین برای کودکان ممنوع اعلام شده است.
مسواک زدن دندان نوزادان
در مراحل رشد دندان های کودک از مسواک و خمیر دندان به اندازه یک دانه برنج روزی دو بار استفاده شود. در سن ۳ سالگی به بعد کودک باید اضافه خمیر دندان را بیرون تف کند.والدین باید تا سن ۷ تا ۸ سالگی به مراحل مسواک زدن کودکان نظارت داشته باشند.
اقدامات لازم برای کاهش پوسیدگی دندان نوزادان
دندان های نوزادان قبل از سن ۳ تا ۴ ماهگی شروع به رشد نمی کند. اما در بعضی کودکان دندان ها قبل از ۳ تا ۴ ماهگی شروع به رشد می کند، که به آن دندان درآوردن زودهنگام کودک گفته می شود. اما اگر دندان های کودک تا سن ۱۳ ماهگی شروع به رشد نکند، نشان دهنده دیر دندان درآوردن کودک است.
دیر دندان درآوردن نوزادان به عوامل مختلفی بستگی دارد. در بسیاری موارد علت دیر درآوردن دندان نوزاد مشخص نیست و حتی تا سن ۱۸ ماهگی دندان ها شروع به رشد نمی کند. برای کاهش پوسیدگی دندان نوزادان باید اقداماتی انجام شود که به شرح ذیل است:
- در هنگام خواب به کودکان شیشه شیر، نوشیدنی شیرین و آب میوه ندهید زیرا خطر پوسیدگی دندان در نوزادان را افزایش می دهد.
- دندانی نوزاد را به عسل و مواد شیرین آغشته نکنید.
- دندونی کودک قبل از دادن به نوزاد تمیز شود.
- در سن ۱۲ ماهگی برای بررسی دندان های کودک به دندانپزشک متخصص کودکان مراجعه شود.
دلیل دیر دندان درآوردن نوزاد
دیر دندان درآوردن کودکان در بسیاری موارد قابل تشخیص نیست . اما دلایلی وجود دارد که علت اصلی دیر درآوردن دندان نوزادان است که شامل موارد ذیل است:
عوامل ارثی
یکی از دلایل اصلی دیر درآوردن دندان ها در کودکان عوامل ارثی است. در مواردی استعداد ژنتیکی تاثیر مستقیم در دیر درآوردن دندان های نوزاد است. عوامل ژنتیکی ممکن است از از هر دو طرف خانواده پدری و مادری به کودک منتقل شود. بنابراین والدینی که دندان های آنها دیر شروع به رشد کرد، فرزندان آنها نیز ممکن است دیر دندان درآوردند.
تغذیه ضعیف
تغذیه ضعیف و نامناسب عامل موثر دیگر در دیر درآوردن دندان های کودک است. یکی از نشانه های سوء تغذیه در کودکان دیر دندان درآوردن کودکان است. کودکانی که تغذیه ضعیف و نامناسب دارند، ضعیف تر، کوچکتر و کاهش وزن دارند، زیرا دندان های این کودکان دیر شروع بع رشد می کند
. دلیل اصلی تغذیه نامناسب تغذیه نامناسب کودک با شیر ماد و مکمل کم با تغذیه شیر خشک است. کودکان برای رشد نیاز به ویتامین های D,C , A فسفر و کلسیم هستند. همچنین کمبود ویتامین های مورد نیاز و مواد معدنی، کلسیم باعث می شود دندان های کودک دیر شروع بع رشد کند.
کم کاری تیروئید و دندان در آوردن
یکی از دلایل اصلی دیر درآوردن دندان نوزادان کم کاری تیروئید است و کودکانی که دچار کم کاری تیروئید هستند، مشکلات زیادی دارند. علائم کم کاری تیروئید در کودکان شامل سردرد، ضعف، خستگی، سردرد و سفتی مفصل ها است. همچنین کودکانی که کم کاری تیروئید دارند، دارای اضافه وزن، دیر صحبت کردن و راه رفتن و دیر دندان درآوردن هستند.
زمان مراجعه به پزشک در دیر دندان درآوردن کودکان
یکی از سوالاتی که بیشتر والدین مطرح می کنند این است که در چه زمانی در دیر دندان درآوردن کودکان به پزشک مراجعه شود.؟ در صورتی که کودک تا سن ۱۳ ماهگی دندان در نیاورد و دیر دندان درآوردن عوامل ژنتیکی در خانواده ندارد، بهتر است با پزشک کودکان مراجعه شود.
پزشک متخصص کودکان دلیل اصلی دیر دندان درآوردن کودک را تشخیص می دهد دلیل دیر دندان درآوردن کودکان می تواند ، کم کاری تیروئید، تغذیه نامناسب اعلام شود. در صورتی که کودک تا سن ۱۸ ماهگی شروع بع رشد دندان ها نکند،باید به دندانپزشک متخصص اطفال مراجعه شود.
مراقبت از دندان کودک
زمانی که کودک در سن ۴ تا ۷ ماهگی است علائم شروع به رشد دندان در آن قابل مشاهده است. در بسیاری از کودکان دندان درآوردن باعث بیقراری و رنج کودک می شود. زیرا لثه ها برای رشد دندان های شیری باید شکافته شوند و باعث درد و ناراحتی کودک می شود.
بعضی از نوزادان از ۳ ماهگی دندان در می آورند و برخی کودکان شروع رشد دندان از ۱۲ تا ۱۴ ماهگی است. مواردی که نوزاد با دندان شیری متولد شود، کم است. در تمام این موارد باید مراقب کودک باشید و اقدامات لازم را انجام دهید.
علائم رایج دندان درآوردن
دندان درآوردن نوزاد با ظاهر شدن دندان های جلویی شروع می شود. ۵ روز قبل از دندان درآوردن علائم در نوزادان مشاهده می شود. علائمی که در زمان دندان درآوردن کودکان مشاهده می شود، شامل موارد ذیل است:
- افزایش گاز گرفتن: در این حالت نوزادان اسباب بازی و انگستان خود را گاز می گیرند. زیرا با گاز گرفتن دردی که به لثه ها وارد می شود، کاهش می یابد.
- افزایش مکیدن : در این حالت نوزاد علاوه بر گاز گرفتن شروع به مکیدن اسباب بازی و انگشتان خود می کند.
- کم شدن اشتها: در این حالت کودک به دلیل درد در ناحیه لثه ها و محل دندان درآوردن غذا نمی خورد.
- افزایش خارج شدن بزاق: یکی از نشانه های دندان درآوردن در کودکان زیادشدن بزاق دهان و اب ریزش بینی است.
التهاب پوست و جوش اطراف دهان
یکی از علائم دندان درآوردن کودکان التهاب پوست و جوش در اطراف دهان است. علائمی مانند حساسیت و قرمز شدن پوست اطراف چانه، گونه و دهان ، خارش پوست و آبریزش دهانی نشان دهنده دندان درآوردن کودکان است. بنابراین مراقب کودک باشید و بزاق بیرون ریخته از دهان کودک را تمیز کنید.
ورم لثه ها
در مراحل دندان درآوردن کودک لثه ها شکافته می شوند و درد و تورم در لثه ها ایجاد می شود. بنابراین درد ، قرمزی و تورم لثه ها از علائم دندان درآوردن کودکان است.
کشیدن گوشها
در بعضی موارد کودک گوش های خود را می کشد. کشیدن گوش یکی از علائم دندان درآوردن کودک است که کودک برای کاهش درد لثه ها گوش های خود را می کشد و همچنین گونه و چانه های خود را مالش می دهد.
بی خوابی و بدخوابی
بی خوابی و بدخوابی یکی از علائم دندان درآوردن کودکان است. در این حالت ناراحتی و درد ناشی از تورم لثه ها باعث می شود که کودک بدخواب یا بی خواب شود.
کج خلقی
کج خلقی و زودرنجی کودکان یکی از علائم دندان درآوردن کودکان است. تورم و شکاف لثه ها باعث ایجاد درد شدید در کودکان می شود. در این حالت کودک را در آغوش گرفته و با نوازش باعث آرامش نوزاد شوید.
تب دندان درآوردن
بسیاری از کودکان در هنگام دندان درآوردن دچار تب شدید می شوند. در مواردی که تب بدن بیشتر از ۳۸ درجه سانتی گراد باشد، نشان دهنده بیماری و عفونت است. در صورتی که کودک به دلیل تب بیقرار است و دمای بدن کودک افزایش یافته و ادامه دار باشد، به پزشک متخصص کودکان مراجعه شود.
علائمی که نشانه دندان درآوردن نمیباشد.
در صورتی که کودک دچار تب، آبریزش بینی شود و این علائم بیشتر از ۲۴ ساعت ادامه نداشته باشد، نشان دهنده دندان درآوردن دندان نیست. اما اگر علائم مربوطه بیشتر از ۲۴ ساعت ادامه داشته باشد، باید به پزشک متخصص کودکان مراجعه شود. بر طبق تحقیقات متخصصین اکادمی پزشکان اطفال امریکا اسهال و تب نشانه دندان درآوردن کودکان نیست.
نگرانی از دیر دندان درآوردن
زمان بندی و مراحل رشد دندان ها در کودکان متفاوت است. در صورتی که بر طبق جدول زمانی دندان های کودکان رشد نکرد، نگران نباشید. زیرا شرایط جسمی و رشد کودک در دندان درآوردن کودک موثر است.
اما اگر رشد استخوان، پوست و موی کودک طبیعی باشد ولی دندان ها شروع به رشد نکرد، باید به پزشک متخصص اطفال مراجعه شود. همچنین در صورتیکه تا سن ۱۸ ماهگی دندان های کودک رشد نکرد به دندانپزشک متخصص کودکان مراجعه شود.