» سلامت دستگاه گوارش » آمادگی برای آندوسکوپی + ۹ توصیه مهم + بایدها و نبایدها
آمادگی برای آندوسکوپی
سلامت دستگاه گوارش - سلامت و پزشکی

آمادگی برای آندوسکوپی + ۹ توصیه مهم + بایدها و نبایدها

تیر 30, 1403 120509

آندوسکوپی یکی از آزمایش های رایج پزشکی است برای تشخیص بیماری های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. افرادی که به انجام این آزمایش نیاز دارند، بایستی نکاتی را قبل و بعد از انجام آن رعایت کنند تا در طول این فرایند، آزمایش راحت تر و سریع تر انجام شده و نتایج دقیقی از آن حاصل شود.

مراحل آمادگی برای آندوسکوپی چیست؟

آندوسکوپی یکی از بهترین روش‌های بررسی دقیق دستگاه گوارش فوقانی و اندام‌های مری، معده و دوازدهه است. وقتی مشکلات گوارشی چون استفراغ بیش از حد، خونریزی گوارشی، درد معده یا قفسه سینه فرد را درگیر می‌کنند، برای تشخیص قطعی مشکل، پزشکان از آندوسکوپی بهره می‌گیرند.

اگر برای اولین بار قرار است تا آزمایش آندوسکوپی را انجام دهید، بی شک، دلهره هایی در رابطه با این کار خواهید داشت. اما جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد و ما در این مقاله از دندان لند به طور کامل نکات مربوط به آمادگی برای آندوسکوپی را برای شما شرح داده ایم. پس در ادامه با ما همراه باشید.

بخوانید  بهترین فوق تخصص کبد معیارهای انتخاب + مزایا و هزینه

روش انجام آندوسکوپی

یکی از بهترین اقدامات جهت آمادگی برای آندوسکوپی این است که از روند کار و خطرات آن مطلع شوید. آندوسکوپی، عمل تشخیصی است که به صورت سرپایی انجام می‌شود. Endo به معنای “درون” و Scop به معنای “دیدن” است و به روند کار آندوسکوپی اشاره می‌کند.

برای انجام آندوسکوپی فرد تحت بیهوشی قرار می‌گیرد و سپس دستگاهی به نام آندوسکوپ از طریق دهان وارد دستگاه گوارش فوقانی او می‌شود. آندوسکوپ لوله‌ای باریک و انعطاف‌پذیر است که از طریق دهان فرد، به مری، معده و ابتدای روده باریک (دوازدهه) راه می‌یابد و با نور کوچکي که در سر خود دارد و یک دوربین، امکان بررسی دقیق لوله گوارش را به پزشک می‌دهد.

به وسیله مانیتوری که مرتبط با آندوسکوپ تعبیه شده است، پزشک مسیر حرکت لوله را دنبال می‌کند و احتمال وجود بیماری‌هایی چون ریفلاکس معده، زخم معده و… را بررسی می‌کند. با توجه به اینکه دستگاه گوارش یکی از پیچیده‌ترین و پرکارترین دستگاه‌های بدن است، برای انجام اقدامات درمانی و تشخیصی آن باید نکاتی را رعایت کرد. از این رو ضروری است که پیش از آندوسکوپی به این نکات توجه کنید.

بخوانید  آیا معده درد باعث تنگی نفس میشود ؟

مراحل آمادگی برای آندوسکوپی

نکات مهم آمادگی برای آندوسکوپی

۱- عدم مصرف مایعات و غذا در آمادگی برای آندوسکوپی

مهم ترین نکته در رابطه با آمادگی برای انجام آندوسکوپی آن است که نباید بعد از نیمه‌شب، شب قبل از آمادگی برای  آندوسکوپی معده چیزی بخورید یا بنوشید. به عنوان یک نکته بسیار مهم در نظر داشته باشید که حتی از جویدن آدامس نیز باید امتناع کنید.

البته مدت زمان دقیق برای منع مصرف هر گونه خوراکی و نوشیدنی، توسط پزشک شما برایتان اطلاع داده خواهد شد. فقط بایستی به این نکته توجه ویژه ای داشته و حتما آن را رعایت کنید.به طور کلی می توان گفت ۸ ساعت قبل از آندوسکوپی مصرف مواد غذایی جامد و ۴ ساعت قبل از آندوسکوپی مصرف مایعات ممنوع است.

۲- همراه داشتن یک فرد در کنار خود

حتما آمادگی برای آندوسکوپی باید به این نکته توجه کنید که از مراجعه تکی برای انجام آزمایش خودداری کنید. چرا که لازم است تا حتما یک نفر را به عنوان همراه داشته باشید. همچنین فرم های پزشکی و تمام مدارکی که به شما از قبل گفته شده است را نیز در نزد خود داشته باشید.

بخوانید  کمبود کدام ویتامین باعث یبوست میشود؟

۳- استفاده از لباس راحت در آمادگی برای آندوسکوپی

قبل از مراجعه به یک کلینیک یا مرکز درمانی برای انجام آزمایش آندوسکوپی حتما لازم است تا لباس های راحتی را به تن داشته باشید. لباس‌های تنگ و عذاب آور بر حس ناخوشایند شما در آندوسکوپی می‌افزایند و زیورآلات، عینک، ساعت و حتی دندان مصنوعی باید پیش از آندوسکوپی کنار گذاشته شوند. همچنین لازم است تا از هیچ گونه زیورآلاتی استفاده نکنید. به عنوان یک نکته مهم در فرایند تست بایستی دندان های مصنوعی و عینک خود را نیز بیاورید.

۴- صحبت درمورد بیماری یا مشکلات بالینی

پیش از انجام آندوسکوپی حتما پزشک را نسبت به بیماری‌های زمینه‌ای خود آگاه کنید. حاملگی، بیماری‌های قلبی عروقی، سیستم ایمنی و سرطان از جمله بیماری‌هایی هستند که باید پیش از آندوسکوپی با پزشک مطرح شوند تا اگر لازم است، ملاحظات جزئی در روند آندوسکوپی اعمال شود.

اگر مشکلات یا بیماری های خاصی دارید حتما قبل از انجام آندوسکوپی به طور کامل این موضوع را برای پزشک خود توضیح دهید. این اطلاعات به پزشک کمک می کند تا در صورت نیاز، ملاحظات خاص را رعایت کند.

بخوانید  آنتروم معده چیست ؟ همه آنچه باید در مورد آنتروم معده بدانید

صحبت درمورد بیماری قبل از آندوسکوپی

۵- ملاحظات داروهای مصرفی و آلرژی در آمادگی برای آندوسکوپی

پیش از انجام آندوسکوپی محدودیت‌های دارویی را در نظر داشته باشید. داروهای ضد انعقادی چون آسپرین، وارفارین، هپارین، انواع دارو ضد افسردگی و آرامش بخش، ریسک خونریزی را افزایش می‌دهند و می‌توانند با داروهای آرام‌بخش تداخل ایجاد کنند.

علاوه بر اطلاع دادن به پزشک در مورد بیماری های خاص، حتما بایستی وی را در مورد داروهایی که مصرف می کیند یا به مواردی که آلرژی دارید آگاه سازید. این کار برای حفظ سلامت شما در طول فرایند آندوسکوپی اجباری است.

۶- کنترل ترس و اضطراب در آمادگی برای آندوسکوپی

بر خلاف واقعیت بسیاری از افراد از انجام تست آندوسکوپی ترس دارند و چنین می اندیشند که چنین آزمایشی برای آن ها بسیار دردناک حواهد بود. اما این موضوع به کلی اشتباه بوده و آندوسکوپی نیز مطابق سایر آزمایش های دیگر بدون عارضه خاص یا احساس دردی انجام می شود. بنابراین برای آمادگی برای آندوسکوپی اضطراب خود را کنار بگذارید.

۷- سابقه شکستگی بینی یا پولیپ بینی

اگر قبلا دچار شکستگی بینی یا پولیپ بینی شده اید، این موضوع را نیز بایستی به پزشک خود اطلاع دهید. این کار باعث می شود تا پزشک از شرایط جسمی شما بهتر آگاه شده و در صورت نیاز نکات مراقبتی خاصی را رعایت کند.

بخوانید  هزینه آندوسکوپی ✅ (معرفی 6 عامل تأثیرگذار در هزینه)

۸- سابقه عمل جراحی شکم، روده و یا معده

آمادگی برای آندوسکوپی برای افرادی که سابقه جراحی شکم، روده یا معده داشته اند حتما باید این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارند. در غیر این صورت ممکن است خطرات مختلفی در طول انجام آزمایش آن ها را تهدید کند. پزشک با دانستن این موضوع نکات مراقبتی لازم را در طول آزمایش در نظر خواهد گرفت تا مشکلی برای فرد به وجود نیاید.

آمادگی برای آندوسکوپی

۹- عدم مصرف داروهای تنظیم قند و فشار خون

بسیاری از افراد با آنکه قبل از آندوسکوپی از خوردن غذا و نوشیدن مایعات خودداری می کنند، اما داروهای تنظیم قند خود را مانند روز های دیگر مصرف می کنند. این کار بر روی نتایج آزمایش ها تاثیر گذاشته و تست آندوسکوپی را بی ارزش می کند. به همین دلیل نیز لازم است تا حتما این نکته مورد توجه افراد قرار بگیرد.

البته به عنوان یک موضوع بسیار مهم بایستی مصرف نکردن داروهایتان را زیر نظر پزشک انجام دهید تا مشکلات سلامتی برای شما به وجود نیاید.

توصیه های قبل از آندوسکوپی

بایستی در نظر داشته باشید که قبل از آمادگی برای آندوسکوپی تمامی نکات لازم به صورت کامل و جامع برای شما گفته خواهد شد. از این رو بهتر است این نکات را با دقت گوش داده و به طور کامل رعایت کنید تا هیچگونه مشکلی در طول انجام این آزمایش برای شما رخ ندهد.

بخوانید  بهترین متخصص تغذیه در تهران برای مشاوره تغذیه و رژیم غدایی

همچنین بهتر است تا قبل از انجام آندوسکوپی اطلاعات کافی را در مورد کلینیک ها و مراکز درمانی مختلف بدست آورده و به یک کلینیک مطمئن و معتبر مراجعه کنید.

نکات مهم بعد از آندوسکوپی

هرچند که آندوسکوپی به صورت سرپایی انجام می‌شود و دوره نقاهتی ندارد. اما به دلیل داروهای خاص آرام‌بخش احساس خواب آلودگی به فرد می‌دهد که برای انجام رانندگی و کار اصلا مناسب نیست. بنابراین لازم است پیش از انجام عمل، به نحوه برگشت خود به خانه فکر کنید و در صورت امکان یکی دو روزی را مرخصی بگیرید.

سخن پایانی

در نگاه اول شاید انجام آندوسکوپی برای بسیاری از افراد ترسناک و دردناک تلقی شود اما باید در نظر داشته باشید که پزشک ها برای آمادگی برای آندوسکوپی به شما داروهای بی هوشی یا بی حسی تزریق می کنند و در کل پروسه تست شما کوچک ترین دردی را احساس نمی کنید. همچنین با رعایت نکاتی که به عنوان آمادگی برای آزمایش آندوسکوپی ذکر کردیم، این فرایند برای شما ساده تر نیز خواهد بود.

به این نوشته امتیاز بدهید!

آواتار ظهور

ظهور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×