آیا ایمپلنت دندان دائمی است؟
آنچه در این مطلب میخوانید
- 1 ایمپلنت های دندان معمولا چقدر عمر میکنند؟
- 2 چه عواملی بر طول عمر ایمپلنت دندان تاثیر میگذارد؟
- 3 ایمپلنت تک مرحلهای با دوام تر است یا ایمپلنت دو مرحلهای؟
- 4 عمر ایمپلنت دندان از نظر کشور سازنده
- 5 ماندگاری ایمپلنت دندان از نظر برند ایمپلنت دندان
- 6 طول عمر ایمپلنت All on 4 چقدر است؟
- 7 چگونه میتوانیم ماندگاری ایمپلنت دندان را افزایش دهیم؟
- 8 آیا ایمپلنت جایگزین دائمی دندان محسوب میشود؟
- 9 چه زمانی باید ایمپلنت دندان را تعویض کرد؟
- 10 عوامل کاهنده طول عمر ایمپلنت دندان
- 11 طول عمر تاج پروتزی (روکش) ایمپلنت دندان چقدر است؟
- 12 آیا ماندگاری ایمپلنت دندان برای افراد مختلف فرق میکند؟
- 13 انجام ایمپلنت در کلینیک دکتربنیانیان
طول عمر و ماندگاری ایمپلنت دندان یکی از مهمترین فاکتورهایی است که افراد هنگام تصمیم گیری برای انجام این روش درمانی در نظر میگیرند. ما در این مقاله به سوال مهم ” آیا ایمپلنت مادام العمر است؟ ” پاسخ خواهیم داد و در ادامه به عوامل مختلفی که بر طول عمر ایمپلنت دندان تاثیر میگذارند، میپردازیم. همچنین نکاتی را برای افزایش ماندگاری ایمپلنت دندان ارائه خواهیم داد.
ایمپلنت های دندان معمولا چقدر عمر میکنند؟
طول عمر مفید ایمپلنت دندان به طور میانگین بین ۱۵ تا ۲۵ سال است. با این حال، این عدد میتواند با توجه به عوامل مختلفی تغییر کند. حتی در برخی موارد، ایمپلنتهای دندان میتوانند مادام العمر برای افراد باقی بمانند.
چه عواملی بر طول عمر ایمپلنت دندان تاثیر میگذارد؟
عوامل متعددی هستند که میتوانند بر طول عمر مفید ایمپلنت دندان تاثیر بگذارند. این عوامل را میتوان به طور کلی به دو دسته عوامل مربوط به بیمار و عوامل مربوط به درمان تقسیم کرد. منظور از عوامل مربوط به بیمار، آن دسته از رفتارهای مراقبتی و محافظی از ایمپلنت دندان است. عوامل درمانی نیز به نحوه کاشت دندان و کیفیت ایمپلنت بستگی دارد.
کیفیت و برند ایمپلنت
کیفیت و برند ایمپلنت دندان یکی از عوامل اصلی و حیاتی برای طول عمر و ماندگاری موفقیتآمیز آن محسوب میشود. ایمپلنتها، ساختارهایی پیچیده و حساس هستند که باید به گونهای طراحی و ساخته شوند که بتوانند با فشارها و نیروهایی که در طول فعالیت روزمره به دندانها وارد میشوند، سازگاری کامل داشته باشند.
کیفیت ایمپلنت شامل جنس استفاده شده، طراحی مناسب، فناوری تولید، دقت در جزئیات و رعایت استانداردهای بینالمللی است. ایمپلنتهای با کیفیت عموما سازگاری بیشتری با بافتهای محیطی دهان دارند و به عنوان یک جزء ثابت و بادوام برای سالها در دهان باقی میمانند.
همچنین، طراحی دقیق ایمپلنتها باعث میشود تا نیروهایی که بر اثر فشار بر روی دندانها وارد میشوند به طور متوازن به استخوان فک منتقل شوند و در نتیجه استحکام و پایداری ایمپلنت افزایش یابد.
در همین راستا، هر چه برند ایمپلنت دندان معروفتر و شناخته شدهتر باشد، ماندگاری آن نیز بیشتر خواهد بود. چرا که برندهای معتبر معمولا از مواد با کیفیتتری استفاده میکنند و به طور کلی از نظر طراحی و ساخت، از دقت و ظرافت بیشتری برخوردارند. این عوامل میتوانند به افزایش طول عمر ایمپلنت دندان شما کمک کند.
ایمپلنتهای اشترومن، نئودنت، نابل و بایوهاریزون برترین برندهای ایمپلنت موجود در بازار هستند که همراه با ضمانت مادام العمر ماندگاری برای افراد نصب میشوند. اگر میخواهید ایمپلنتی ماندگار داشته باشید، به شما توصیه میکنیم تا از این برندها استفاده کنید. ما در مجموعه دکتر بنیانیان به شما در انتخاب بهترین برند ایمپلنت کمک میکنیم.
مهارت و تجربه دندانپزشک
مهارت و تجربه دندانپزشک در انجام عمل ایمپلنت نقش مهمی بر طول عمر ایمپلنت دارد. ما دلایل متعددی برای این حرف داریم!
اولین دلیل، این است که دندانپزشک باتجربه، مهارت و ظرافت لازم برای انجام این عمل را دارد و میتواند حداقل آسیب را به لثه و استخوان فک شما وارد کند. در نتیجه، احتمال موفقیت آمیز بودن جراحی و بالا رفتن طول عمر ایمپلنت دندان بیشتر خواهد شد.
دلیل دوم ما این است که وقتی دندانپزشک تجربه و توانایی بالایی در تشخیص شرایط و وضعیت فرد متقاضی ایمپلنت دندان داشته باشد، میتواند بهترین روش کاشت ایمپلنت دندان (تک مرحلهای یا دو مرحلهای) را برای او انتخاب کند. انتخاب روش صحیح کاشت ایمپلنت نیز تاثیر بسیار زیادی روی ماندگاری ایمپلنت دندان خواهد داشت.
به جز این موارد، دلایل دیگری نیز به اهمیت تجربه دندانپزشک بر طول عمر مفید ایمپلنت دندان اشاره میکند. از جمله:
- رعایت اصول و پروتکلهای بهداشتی توسط دندانپزشک
- انتخاب محل مناسب برای قرارگیری ایمپلنت
- ارائه راهکارهای مراقبتی صحیح به فرد
انجام موفقیت آمیز جراحیهای جانبی
برخی از افراد در طول درمان خود به برخی جراحیهای جانبی (پیش از انجام جراحی ایمپلنت دندان) نیاز پیدا میکنند. دو مورد از متداولترین این جراحیها، سینوس لیفت و جراحی پیوند استخوان است.
اگر بخواهید ایمپلنتی با طول عمر بالا داشته باشید، باید از تراکم کافی استخوان بهرهمند باشید. علاوه بر این، موقعیت مناسب سینوسها نیز در این موضوع دخیل است. انجام موفقیت آمیز این دو جراحی تاثیر بسیار زیادی بر طول عمر ایمپلنت شما در سالهای آینده خواهد داشت.
سلامت عمومی فرد
سلامت عمومی افراد متقاضی کاشت ایمپلنت دندان نیز یکی دیگر از عوامل تعیین کننده طول عمر و ماندگاری ایمپلنت دندان میباشد. برخی از بیماریهای خاص میتوانند خطر شکست ایمپلنت را افزایش دهند. این بیماریها شامل موارد زیر هستند:
- دیابت: افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده بیشتر در معرض خطر عفونت و مشکلات لثه هستند. این مشکلات میتوانند به ایمپلنت دندان آسیب برسانند.
- بیماریهای قلبی عروقی: مبتلایان به بیماریهای قلبی عروقی نیز در معرض خطر عوارض پس از جراحی ایمپلنت دندان هستند.
- پوکی استخوان: افراد مبتلا به پوکی استخوان ممکن است استخوان فک ضعیفتری داشته باشند. هر چه استخوان فک ضعیف تر و کم استحکامتر باشد، احتمال افتادن ایمپلنت دندان بیشتر خواهد بود.
- بیماریهای خودایمنی: بیماریهای خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید منجر به التهاب لثه و تحلیل استخوان میشوند و از طول عمر ایمپلنت میکاهند.
- سرطان: سیستم ایمنی بدن افراد مبتلا به بیماری سرطان (و افرادی که در حال شیمی درمانی هستند) ضعیفتر از سایر افراد است. این گروه از افراد معمولا بیشتر از دیگران در معرض خطر عفونت ایمپلنت قرار دارند.
رعایت بهداشت ایمپلنت
از یک جایی به بعد، ایمپلنت دندان شما قرار است شبیه به یک دندان واقعی و طبیعی برای سالها در دهان شما باقی بماند. به همین دلیل، حفظ رعایت بهداشت این ایمپلنت در کنار سایر دندانهای شما حائز اهمیت بسیار زیادی خواهد بود.
عادات ناسالم غذایی (مانند مصرف بی رویه کربوهیدرات و شیرینی) و رفتاری (استفاده ابزاری از ایمپلنت، دندان قروچه، جویدن ناخنها و استعمال دخانیات) منجر به بروز عفونت، ساییدگی و در نهایت کاهش طول عمر ایمپلنت دندان خواهد شد.
پس اگر دوست دارید ایمپلنتی ماندگار داشته باشید، رعایت توصیههای بهداشتی دندانپزشک را فراموش نکنید.
ایمپلنت تک مرحلهای با دوام تر است یا ایمپلنت دو مرحلهای؟
ایمپلنت تک مرحلهای معمولا به هر کسی توصیه نمیشود. چرا که تنها افرادی که از کیفیت و تراکم استخوان خوبی برخوردار هستند میتوانند از این روش استفاده کنند. علاوه بر این، ایمپلنت دندان تک مرحلهای تنها روی برندهای خاصی از ایمپلنت (مانند برند اشترومن و بایودنت) قابل اجرا است.
این روش ایمپلنت دندان حساسیت بالایی دارد و عدم نصب صحیح آن موجب آسیب به لثه، استخوان فک و در نهایت افتادن ایمپلنت دندان میشود. به همین دلیل، اکثر متخصصان پیشنهاد میکنند تا افراد از روش ایمپلنت دو مرحلهای استفاده کنند.
احتمال موفقیت این روش نسبت به جراحی ایمپلنت تک مرحلهای بسیار بالاتر است و برخلاف ایمپلنت تک مرحلهای، به هیچ عنوان منجر به تحلیل استخوان در بالای فیکسچر نخواهد شد.
عمر ایمپلنت دندان از نظر کشور سازنده
همانطور که در بالا به این موضوع اشاره کردیم، طول عمر ایمپلنت دندان به عوامل مختلفی مانند کیفیت ایمپلنت، مهارت و تجربه دندانپزشک، سلامت عمومی بیمار و مراقبتهای بعد از عمل بستگی دارد.
کشور سازنده فقط یکی از این عوامل است و ما نمیتوانیم طول عمر ایمپلنت دندان را تنها به این عامل مرتبط بدانیم. اما طبیعتا میزان تاثیرگذاری این عامل بسیار چشمگیر و بیشتر از سایر عوامل خواهد بود.
به طور کلی، ایمپلنتهای کشورهای آمریکایی و اروپایی از کیفیت و معیارهای بالاتری برخوردارند و عمر طولانیتری نسبت به ایمپلنتهای سایر کشورها دارند. به عنوان مثال، اکثر ایمپلنتهای دندان آمریکایی ضمانتی مادام العمر دارند و ایمپلنتهای اروپایی تا ۲۰-۲۵ سال هم در دهان شما دوام میآورند.
ماندگاری ایمپلنت دندان از نظر برند ایمپلنت دندان
تاثیر برند ایمپلنت بر ماندگاری آن، بسیار بیشتر از عاملی مانند کشور سازنده ایمپلنت است. برندهای معتبر از کیفیت و معیارهای بالاتری برخوردارند و عمر طولانیتری دارند. شما با استفاده از بهترین برندهای ایمپلنت دندان میتوانید ضمن افزایش دوام و طول عمر ایمپلنت خود، از بروز هرگونه مشکل احتمالی جلوگیری به عمل آورید.
برترین برندهای ایمپلنت دندان در دنیادر حال حاضر، برندهای اشترومن، نئودنت، زیمر، نوبل، بایوهاریزون، بگو و مگاژن هستند.
طول عمر ایمپلنت All on 4 چقدر است؟
ایمپلنت All on 4 یکی از روشهای کاشت دندان برای افرادی است که تعداد زیادی از دندانهای خود را از دست دادند و قصد دارند تا یک جا دندانهایشان را ایمپلنت کنند. در این روش تمام دندانهای فک روی ۴ پایه ایمپلنت قرار میگیرد. یعنی اگر قصد ایمپلنت کردن تمام دندانهای دو فک بالا و پایین خود را داشته باشید، میتوانید با استفاده از روش ایمپلنت all on 4 این کار را با مجموعا ۸ پایه ایمپلنت انجام دهید.
این روش کاشت از تحلیل استخوان فک و لثه جلوگیری میکند و در صورت مراقبت صحیح تا بیش از ۳۰ سال نیز در دهان شما باقی میمانند.
چگونه میتوانیم ماندگاری ایمپلنت دندان را افزایش دهیم؟
برخی از عوامل موثر بر ماندگاری ایمپلنت دندان از کنترل ما خارج هستند. خصوصا وقتی پس از انجام جراحی به فکر افزایش طول عمر ایمپلنت میافتیم. اما نگران نباشید! زیرا هنوز هم دیر نیست! شما میتوانید با رعایت برخی نکات، ماندگاری ایمپلنت دندان خود را افزایش دهید.
در ادامه به برخی از این نکات برای افزایش ماندگاری ایمپلنت اشاره میکنیم:
۱٫ رعایت بهداشت دهان و دندان:
-
- دو بار در روز مسواک بزنید.
- از خمیر دندان ساینده خودداری کنید.
- فاصله بین ایمپلنت با دندانهای مجاور را با کمک نخدندان تمیز کنید.
- به صورت دورهای از دهانشویه استفاده کنید.
- در فواصل زمانی تعیین شده به دندانپزشکی مراجعه کنید.
۲٫ انتخاب سبک زندگی سالم:
-
- مصرف دخانیات را به طور کلی قطع کنید و یا کاهش دهید.
- مصرف غذاهای سالم، کم چرب و کم شیرین را بیشتر کنید.
- اگر به بیماریهایی مزمن مانند دیابت مبتلا هستید، حتما بیماری خود را کنترل کنید.
۳٫ مراقبت از ایمپلنت:
-
- از خوردن غذاهای سفتی که میتوانند به ایمپلنت شما آسیب برسانند خودداری کنید.
- از دندان قروچه خودداری کنید و در صورتی که این رفتار را ناخودآگاه انجام میدهید، از محافظ شب استفاده کنید.
با رعایت این نکات میتوانید تا حد زیادی طول عمر ایمپلنت یا ایمپلنتهای دندان خود را افزایش دهید و از دندانی طبیعی، زیبا و سالم برای سالهای طولانی لذت ببرید.
آیا ایمپلنت جایگزین دائمی دندان محسوب میشود؟
بسیاری از دندانپزشکان متخصص معتقدند که طول عمر بالای ایمپلنت دندان، این دندان جدید را به یک جایگزین دائمی و پرطرفدار در بین متقاضیان تبدیل کرده است. اما برخی دیگر از دندانپزشکان بر این عقیده هستند که ایمپلنت دندان نهایتا ۳۰ سال عمر میکند و در نهایت شما مجبور به تعویض آن خواهید بود.
متخصصان دندانپزشکی دکتر بنیانیان در پاسخ به این سوال، توضیح زیر را ارائه دادند:
ایمپلنت دندان با قرار گرفتن در فضای خالی بی دندانها، مشکل بیدندانی افراد را برطرف میکند. همچنین، ویژگیهایی اعم از قرارگیری پایه در استخوان فک، مقاومت بسیار بالا در برابر پوسیدگی و استحکام زیاد ایمپلنت در برابر فشار، این دندان جدید را به یک عضو ماندگار در دهان شما تبدیل میکند.
اگر بتوانید با مراقبت و رعایت توصیههای دندانپزشک ایمپلنت خود را حفظ کنید، میتوانید تا پایان عمر از ایمپلنت دندان خود استفاده کنید و نهایتا در صورت بروز هر گونه مشکل، تنها روکش خود را تعویض کنید.
چه زمانی باید ایمپلنت دندان را تعویض کرد؟
لق شدن پایه ایمپلنت، احساس درد یا ناراحتی پس از گذشت بیش از ۳ ماه از نصب پایه، تورم یا قرمزی محدوده کاشت دندان، خونریزی و شکستن پایه یا ترک خوردن آن، علائمی است که نیاز به تعویض ایمپلنت دندان را به شما نشان میدهند.
در صورتی که با این علائم مواجه شدید، فورا به دندانپزشک متخصص خود مراجعه کنید تا دندانپزشک نسبت به رفع مشکل (تعویض یا تعمیر ایمپلنت) اقدام نماید.
عوامل کاهنده طول عمر ایمپلنت دندان
در حالی کلی بسیاری از افراد میتوانند تا آخر عمر از ایمپلنت دندان خود بهرهمند شوند، اما برخی عوامل هستند که باعث بروز خرابی و آسیب دیدن و درنتیجه سبب کاهش عمر ایمپلنت میشوند. این عوامل شامل موارد زیر هستند:
- کیفیت پایین ایمپلنت دندان
- استفاده از برندهای ناآشنا
- مهارت پایین دندانپزشک در نصب پایه ایمپلنت
- استفاده از روش نامناسب کاشت ایمپلنت
- ابتلا به بیماریهای مزمن
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
- سیگار کشیدن
- رفتارهای نادرست (دندان قروچه)
- رژیم غذایی ناسالم
- فشار وارد کردن به ایمپلنت دندان
طول عمر تاج پروتزی (روکش) ایمپلنت دندان چقدر است؟
با دوامترین و مقاومترین بخش ایملنت دندان، پایه آن است. در مقابل، روکشی که روی این پایه وجود دارد، طول عمر کمتری نسبت به پایه فلزی آن دارد. چرا که بیشتر از پایه در معرض فشارهای بیرونی، ساییدگی، گسستگی و تغییرات دمایی قرار میگیرد. این عوامل، طول عمر روکش ایمپلنت را کمتر از پایهی آن میکند.
طول عمر تاج پروتزی (روکش) ایمپلنت دندان، بسته به نوع آن بین ۵ الی ۲۰ سال دوام میآورد. این طول عمر عموما به شرح زیر است:
- روکشهای فلزی: ۱۰ تا ۱۵ سال
- روکش سرامیکی: ۱۵ تا ۲۰ سال
- روکش زیرکونیا: ۱۵ تا ۲۰ سال
روکشهای سرامیکی و زیرکونیا، علاوه بر استحکام و زیبایی بسیار زیاد، مقاومت بالاتری نیز نسبت به سایر جنسهای روکش دارند. این دو مدل روکش بسیار طبیعی و شکل دندان واقعی خود فرد هستند. اما فراموش نکنید که در نهایت، میزان رعایت و مراقبتهای شما از روکش ایمپلنت دندانتان است که تاثیر به سزایی بر طول عمر آن دارد.
آیا ماندگاری ایمپلنت دندان برای افراد مختلف فرق میکند؟
بله. شرایط دهان و دندانهای افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است و از سویی دیگر، بیماران در نحوه مراقبت و نگهداری از دندانهایشان نیز متفاوت از یکدیگر عمل میکنند. به همین دلیل ماندگاری ایمپلنت دندان برای افراد مختلف فرق میکند. ولی به طور کلی عمر مفید ایمپلنت دندان برای همه افراد از حدود ۱۰ سال شروع میشود.
انجام ایمپلنت در کلینیک دکتربنیانیان
با توجه به نقش پررنگ و اثرگذار دندانپزشک در کاشت ایمپلنت، به شما پیشنهاد میدهیم که این فرآیند را توسط یکی از بهترین متخصصان ایمپلنت دندان که شناخته شدهاند انجام دهید. پیشنهاد ما به شما، متخصصان مجموعه دندانپزشکی دکتر بنیانیان میباشد. این دندانپزشکان، با داشتن تجربه، تخصص و مهارت بالا در زمینه کاشت ایمپلنت دندان، قادر به اجرای صحیح و بی عیب و نقص هر نوع ایمپلنت برای شما میباشند.
شما میتوانید با حضور در یک جلسه مشاوره رایگان با دندانپزشکان مجموعه دکتر بنیانیان، کلیه اطلاعات لازم در خصوص روش انجام جراحی، مدت زمان و طول درمان، مراقبتهای لازم و سایر موارد مورد نیاز خود را کسب کنید. علاوه بر این، حضور در کلینیک به شما کمک میکند تا با بررسی رفتار پرسنل، صحبت با دندانپزشک متخصص و حتی نظارت بر پاکیزگی محیط کلینیک، تصمیم گیری بهتری را در خصوص انجام این روش در مجموعه دندانپزشکی دکتر بنیانیان انجام دهید.
نتیجه گیری
ایمپلنت، راهکاری برای دستیابی به دندانی زیبا و سالم است. این روش نوین در دندانپزشکی با قرار دادن پایهای محکم درون استخوان فک شما، دندان یا دندانهایی مشابه یک دندان طبیعی برای شما میسازد و کیفیت زندگیتان را ارتقا میبخشد.
اما مانند هر دست سازهی دیگری، ماندگاری ایمپلنت نیز به عوامل مختلفی بستگی دارد. کیفیت استخوان فک، برند ایمپلنت دندان، میزان تجربه و تخصص دندانپزشک در کاشت ایمپلنت، شرایط سلامتی عمومی فرد و میزان رعایت و مراقبتهای او از ایمپلنت دندان خود، از عوامل بسیار موثر بر ماندگاری و طول عمر ایمپلنت دندان است.
ما سعی کردیم تا در این مطلب، علاوه بر معرفی این عوامل، رازهای ماندگاری ایمپلنت را نیز به شما ارائه دهیم و عواملی که دشمن این پایههای محکم هستند را معرفی میکنیم.