ارتودنسی پیشگیری چیست؟ آیا کودک شما به ارتودنسی پیشگیرانه احتیاج دارد؟
آنچه در این مطلب میخوانید
بسیاری از ناهنجاریهای فکی و دندانی که در نوجوانی یا بزرگسالی نیاز به درمانهای پیچیده و پرهزینه پیدا میکنند، ریشه در نحوه رشد فک و صورت در دوران کودکی دارند. ناهماهنگی در رشد فکها، افتادن زودتر از موعد یا دیرهنگام دندانهای شیری و عاداتی مانند مکیدن انگشت و تنفس دهانی از جمله موارد به ظاهر بی اهمیتی هستند که اثرات جدی و ماندگاری بر سلامت دهان و دندان خواهند داشت.
خوشبختانه با انجام ارتودنسی پیشگیری کودکان در زمان مناسب، میتوان روند رشد فک و دندانها را کنترل کرد و از بروز بسیاری از مشکلات در آینده جلوگیری نمود. در این مقاله توضیح میدهیم که ارتودنسی پیشگیری چیست و با چه روشهایی انجام میشود. اگر فرزندتان دندانهای نامرتبی دارد یا نمیدانید بهترین سن برای شروع درمان ارتودنسی چه زمانی است، این مطلب برای شماست. با ما همراه باشید.
ارتودنسی پیشگیری چیست؟
ارتودنسی پیشگیری به معنای اقدام زودهنگام به درمان ارتودنسی کودکان است که با هدف تشخیص به موقع ناهنجاریهای رشدی فک و دندانها در سنین پایین و مداخله بهموقع برای هدایت صحیح رشد آنها انجام میشود.
در ارتودنسی کودکان ، متخصص ارتودنسی با معاینه دندان و فک کودک در سنین 7 الی ۹ سالگی، مشکلات احتمالی در رویش دندانها، ناهماهنگی فکها و الگوهای رشد را شناسایی میکند و در صورت نیاز، درمانهای تدریجی را برای هدایت رشد فک و دندانها آغاز میکند.
با شروع ارتودنسی پیشگیری در زمان مناسب، میتوان از بروز مشکلات پیچیده از قبیل شلوغی و بهم ریختگی شدید دندانها در سنین بالاتر یا نیاز به جراحی فک در بزرگسالی جلوگیری کرد.
انواع ارتودنسی پیشیگیری
روش درمان در ارتودنسی پیشگیری برای کودکان بیش از هر چیز به وضعیت فک و دندانهای کودک، شدت و نوع ناهنجاری او بستگی دارد و معمولا در دو مرحله انجام میشود. مرحله اول که در 7 تا ۹ سالگی آغاز میشود شامل استفاده از دستگاههای سبک برای هدایت رشد فک و ایجاد فضای کافی برای رویش دندانهای دائمی است. پس از رویش همه دندانها، مرحله دوم درمان، برای تنظیم نهایی قوسهای دندانی با ارتودنسی ثابت یا متحرک ادامه مییابد.
گاهی ارتودنتیست استفاده از دستگاههای متحرک را تجویز میکند که کودک بتواند هنگام غذا خوردن یا مسواک زدن آن را خارج کند. در موارد دیگر، استفاده از براکتهای ثابت برای اصلاح دقیقتر وضعیت دندانها ضروری است.
مرکز ارتودنسی دکتر خدیوی با بهرهمندی از تیمی مجرب و بهکارگیری روشهای نوین، بهروزترین خدمات تخصصی را در زمینه درمان انواع ناهنجاریهای فکی و دندانی کودکان را ارائه میدهد. هر طرح درمان با توجه به شرایط ویژه رشد کودک برنامهریزی و اجرا میشود تا بهترین نتایج در کوتاهترین زمان حاصل شود.
ارتودنسی متحرک پیشگیرانه
ارتودنسی متحرک از پلاکهای ارتودنسی قابل جابهجایی، برای هدایت رشد فک و دندانها بهره میگیرد. استفاده از این روش برای کودکان بسیار رایج است؛ چراکه این درمان برای رفع ناهنجاری های خفیف بیشتر کاربرد دارد. از آنجایی که دندان و فک کودکان در سنین رشد سریعتر اصلاح پذیر است، ارتودنسی متحرک برای کودکان بیشتر تجویز میشود.
بهعلاوه، ابزارهای ارتودنسی متحرک برای اصلاح عادات نامناسب دهانی مثل مکیدن انگشت شست نیز کاربرد دارند و به دلیل قابلیت شستوشوی آسان، رعایت بهداشت دهان را سادهتر میکنند.
ارتودنسی فانکشنال
ارتودنسی فانکشنال یکی از موثرترین روشهای ارتودنسی پیشگیری در کودکان است که با بهرهگیری از دستگاههای متحرک ارتودنسی، رشد فکها را هدایت کرده و عملکرد عضلات فک و صورت را بهبود میبخشد. برخلاف ارتودنسی معمولی که تنها بر جابهجایی دندانها تمرکز دارد، ارتودنسی فانکشنال به اصلاح ناهنجاریهای اسکلتی فک بالا و پایین میپردازد.
این روش معمولا در بازه سنی ۷ تا ۱۲ سالگی، یعنی زمانی که فکها هنوز در حال رشد هستند، بیشترین اثربخشی را دارد. از مهمترین مزایای ارتودنسی فانکشنال میتوان به اصلاح جلو یا عقب بودن فک، رفع ناهماهنگی بین فکها و پیشگیری از نیاز به جراحی فک و درمانهای پیچیدهتر در آینده اشاره کرد.
فضانگهدارنده و وسیعکننده کام رایجترین دستگاههای مورد استفاده در این روش هستند که نقش مهمی در حفظ فضای مناسب برای رویش دندانهای دائمی و گسترش عرض فک ایفا میکنند.
ارتودنسی ثابت برای کودکان
در کودکانی که دندانهای دائمی آنها در حال رشد و رویش است، ارتودنسی ثابت میتواند به اصلاح زودهنگام مشکلات ظاهری و عملکردی دندانها کمک کند. در این روش، براکتهایی کوچک فلزی به سطح دندانها چسبانده شده و با استفاده از سیم ارتودنسی، نیروهای کنترل شده و دقیقی برای حرکت دندانها به سمت موقعیت مناسب وارد میشود. این درمان بیشتر در مواردی کاربرد دارد که نیاز به جابهجایی دقیق دندانهای دائمی وجود دارد تا از بروز مشکلات شدیدتر در آینده پیشگیری شود. ارتودنسی ثابت برای صافکردن دندانهای رویهمافتاده، کج، چرخیده و ایجاد نظم در قوس دندانی بسیار مؤثر است. همچنین چون دستگاه از دهان خارج نمیشود، نیازی به همکاری کودک برای دستیابی به نتایج مورد نظر وجود ندارد.
آیا کودک من به ارتودنسی پیشگیری احتیاج دارد؟
انجمن ارتودنتیستهای آمریکا توصیه میکند که اولین معاینه ارتودنسی کودک در حدود ۷ سالگی انجام شود، حتی اگر هنوز بیشتر دندانهای شیری کودک در دهان قرار دارند یا دندانهای دائمی بهطور کامل رشد نکردهاند. در این سن، متخصص ارتودنسی میتواند با بررسی الگوی رشد فک و دندانها، بسیاری از ناهنجاریهای احتمالی را در مراحل ابتدایی شناسایی کرده و با ارتودنسی پیشگیری از پیشرفت آنها جلوگیری کند.
مهمترین علائمی که نشان میدهد کودک شما به ارتودنسی پیشگیری نیاز دارد عبارتند از:
- افتادن زود یا دیرهنگام دندانهای شیری
- تنفس دهانی یا خروپف کودک در خواب
- مکیدن انگشت یا استفاده طولانی از پستانک
- جلو یا عقب بودن یکی از فکهای کودک
- قرار نگرفتن درست دندانها روی هم هنگام بستن دهان
- صدا دادن و انحراف فک یا مشکل گاز گرفتن، جویدن و تلفظ کلمات
با اینکه بسیاری از مشکلات فک و دندان در ابتدا ساده بهنظر میرسند، اما اگر بهموقع درمان نشوند، میتوانند مشکلات پیچیدهای را در بزرگسالی برای فرد ایجاد کنند که درمان آنها بسیار پرهزینه و زمانبر خواهد بود. ارتودنسی پیشگیری کودکان فرصتی طلایی برای هدایت رشد فک و دندانها در سن پایین و جلوگیری از درمانهای سنگین در آینده است.
دکتر علیرضا خدیوی با سالها تجربه در زمینه ارتودنسی کودکان و بزرگسالان، آماده ارائه دقیقترین طرحهای درمانی مطابق با شرایط هر فرد است. با وجود سه مطب تخصصی ارتودنسی در مناطق مختلف تهران، دسترسی به خدمات حرفهای برای شما آسانتر از همیشه خواهد بود.
آیا تا بهحال برای معاینه ارتودنسی فرزندتان به متخصص مراجعه کردهاید؟ تجربه و سوالات خود را با ما در میان بگذارید.
منبع خبر : dralirezakhadivi.com