اهمیت به سلامت در ایران و کشورهای جهان
آنچه در این مطلب میخوانید
درحالحاضر، سلامتی یکی از اصلیترین مسائلی است که چه در ایران و چه در سایر کشورهای دنیا به اولویت بسیاری از دولتها تبدیل شده است. سلامت انسان دو بعد مهم جسمی و روانی دارد که باید تحت مراقبت باشد. همه ما میدانیم که شبکه بهداشت و درمان در سالهای اخیر به پیشرفتهای گستردهای همراه بوده است و توانسته بر خیلی از بیماریها بهویژه بیماریهای واگیردار و کشنده غلبه کند و البته، کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست.
اهمیت به سلامت در ایران و کشورهای جهان به گونهای بوده است که خیلی از مواد غذایی مضر، اصلاح شدهاند و با بهبود کیفیت آب آشامیدنی و …، خیلی از بیماریها از بین رفتهاند یا کنترل شدهاند؛ اما متاسفانه، با تغییر سبک زندگی و رشد تکنولوژی، شاهد رشد برخی بیماریها بودهایم که سیستم سلامتی و بهداشتی خیلی کشورها را درگیر خود کرده است. ازاینرو، با ما همراه باشید تا به تمام آنچه که باید درباره اهمیت به سلامت در ایران و کشورهای جهان بدانید، بپردازیم.
اهمیت به سلامت در ایران
سلامت و بهداشت در ایران، مانند سایر کشورها، از اهمیت ویژهای برخوردار است. در کشور ما، مسائل مربوط به سلامتی جامعه و افزایش کیفیت زندگی افراد بهعنوان یک اولویت مورد توجه قرار گرفته است. ازجمله زمینههایی که نشاندهنده پیشرفت اهمیت به سلامتی در ایران طبق استانداردهای جهانی هستند، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
-
آموزش: در سالهای اخیر، آموزشهای مرتبط با بهداشت و سلامتی در ایران بهبود یافته است. این آموزشها شامل برنامههای آموزشی در مدارس، دانشگاهها، مراکز بهداشتی و درمانی و رسانههای عمومی میشود.
-
سیاستهای دولتی: دولت همواره سعی دارد با اجرای سیاستهای مختلف، بهبود سیستم بهداشت و درمان کشور را تسهیل کند. این سیاستها شامل ارتقای زیرساختهای بهداشتی، افزایش دسترسی به خدمات بهداشتی و ارتقای سطح سلامتی جامعه میشوند.
-
افزایش آگاهی عمومی: آگاهی عمومی افراد نقش مهمی در بهبود سلامتی کشور دارد. در این راستا، تلاشهای زیادی در جهت افزایش آگاهی عمومی دررابطهبا مسائل بهداشتی و پیشگیری از بیماریها در ایران صورت میگیرد.
-
مبارزه با بیماریها: مبارزه با بیماریها و ارائه خدمات پزشکی به جامعه نیز یکی از اولویتهای مهم در سیاستهای بهداشتی کشور است.
بهطورکلی، بهداشت در ایران همانند دیگر کشورها، بهعنوان یک عامل مهم برای رشد و توسعه جامعه در نظر گرفته میشود و تلاشهای مستمری برای بهبود وضعیت آن صورت میگیرد. اگر میخواهید درباره وضعیت سلامتی کشور اطلاعات بیشتری پیدا کنید یا بهدنبال راهکارهای موثر برای بهبود سلامتی خود و خانوادهتان هستید، پیشنهاد میکنیم سری به مجله آسمونی بزنید.
وضعیت شبکه سلامت و بهداشت در ایران
شبکه ارائه مراقبتهای بهداشتی ایران، طبق اعلام وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، بهعنوان مهمترین سازمان مسئول ارائه خدمات درمانی در کشور محسوب میشود. این شبکه از طریق شبکههای بهداشتی و دانشکدههای پزشکی در سراسر کشور، خدمات خود را ارائه میدهد. وزارت بهداشت و آموزش پزشکی مسئولیت ارائه سرویسهای درمانی، بیمه درمانی، آموزش پزشکی، نظارت و تنظیم آییننامههای سیستم خدمات درمانی، سیاستگذاری، ساخت و توزیع داروها، پژوهش و گسترش توسعه را برعهده دارد. علاوهبراین، سازمانهای دیگری نیز مانند سازمان بیمه و خدمات درمانی برای ارتقاء رفاه و سلامت اجتماعی فعالیت میکنند. همچنین، برخی بیمارستانها توسط موسسات خیریه اداره میشوند، ازجمله بیمارستان محک برای کودکان سرطانی.
باتوجهبه آمارهای اخیر، در ایران ۷۳۰ ساختمان پزشکی و مجموعا ۱۱۰,۷۹۷ تخت بیمارستان وجود دارد. از این تعداد، ۴۸۸ بیمارستان (با ۷۷,۳۰۰ تخت) متعلق به وزارت بهداشت و آموزش پزشکی بوده و توسط این وزارتخانه اداره میشوند. بیمارستانهای دیگر تحت مدیریت بخشهای خصوصی و دیگر سازمانها ازجمله سازمان تامین اجتماعی فعالیت میکنند.
سیستم بهداشتی ایران اقدامات مراقبتی اولیه را برای اکثریت جامعه فراهم میکند. بااینحال، در برخی استانهای کمتر توسعه یافته میبینیم که دسترسی به مراقبتهای بهداشتی محدودتر است، بهویژه در استانهایی که شاخصهای بهداشتی آنها کمتر از متوسط کشوری است.
بهترین کشورهای دنیا از نظر اهمیت به سلامت
با استناد به موسسه Legatum، کشورها را میتوان براساس معیارهای مختلفی مانند امنیت، ثروت، شادی و سایر معیارها ارزیابی کرد. با اشاره به آمارهای ارائهشده توسط موسسه Legatum، در ادامه تصمیم داریم به کشورهایی اشاره کنیم که در بخش سلامت و بهداشت به وضعیت بسیار خوبی دست یافتهاند. این آمار از بین 167 کشور مختلف جهان جمعآوری شده است و اصلیترین معیارهای آن شامل:
-
میزان سلامتی جمعیت یک کشور
-
دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی در یک کشور
-
عملکرد نظام بهداشت و سلامتی یک کشور
-
نرخ مرگ و میر و ترقیات سلامتی جمعیت یک کشور
لازم به ذکر است که این رتبهبندیها نسبی بوده و باتوجهبه معیارهای دیگر، ممکن است تغییر کنند. براساس اظهارات این موسسه، کشورهایی که باتوجهبه معیارهای فوق در بالاترین سطح سلامتی و بهداشتی قرار دارند، عبارتاند از:
-
سنگاپور (رتبه اول)
-
ژاپن
-
کره جنوبی
-
سوئیس
-
ایسلند
-
دانمارک
-
نروژ
-
لوکزامبورگ
-
سوئد
-
ایتالیا
این کشورها بهدلیل دستیابی به استانداردهای برتر در زمینه سلامتی و بهداشت، بهعنوان نمونههایی برجسته در این حوزه شناخته میشوند.
کشورهایی که در بهترین وضعیت بهداشتی قرار دارند، کداماند؟
بعد از شیوع ویروس کرونا، وضعیت سلامت و بهداشت بسیاری از کشورها با چالشهای بزرگی روبهرو شد و خسارتهای شدیدی را به همراه داشت؛ اما شیوع این ویروس دلیلی شد بر آنکه وضعیت بهداشتی کشورها از نظر بهداشت، بیشتر مورد بررسی قرار بگیرد. در این اوضاع نابهسامان که شاهد مرگ و میرهای زیادی در طول روز بودیم، کشورهایی بودند که عملکرد فوقالعادهای برای مهار کرونا از خود نشان دادند.
کره جنوبی و آلمان ازجمله این کشورها بودند که توانستند در مقابل ویروس کرونا، عملکرد فوقالعاده ای خود نشان دهند. البته، با تلاش کادر درمان و دانشمندان ایرانی، کشور ما هم ازجمله کشورهایی بود که توانست در کنترل ویروس و ساخت واکسن، عملکرد مناسبی از خود نشان دهد.
کلام آخر
حفظ و ارتقا سلامتی عمومی جامعه، از پایههای بنیادین توسعه انسانی و پیشرفت اجتماعی است که در ایران و سایر کشورهای جهان به شدت مورد تاکید قرار گرفته است. از این جهت، در ایران و کشورهای جهان، مسائل مربوط به سلامتی ازجمله تغذیه، بهداشت، دسترسی به خدمات بهداشتی، مبارزه با بیماریها و ارتقاء سطح سلامت جمعیت، اولویتهای اساسی سیاستهای عمومی و برنامههای توسعهای محسوب میشوند؛ اما اهمیت به سلامتی به همینجا محدود نمیشود؛ شما میتوانید هر آنچه که مربوط به بهداشت و سلامتی خود و خانوادهتان نیاز دارید را در مجله آسمونی با جذابترین و جدیدترین مطالب روز دنیا پیدا کنید.