» دندانپزشکی » درد ارتودنسی
درد ارتودنسی
دندانپزشکی - مقالات

درد ارتودنسی

دی 9, 1402 2801,088

آیا ارتودنسی دندان درد دارد؟

فرآیند درمان ارتودنسی برای نظم و مرتب ساختن دندان هاست. این روش درمانی هم برای بزرگسالان و هم برای کودکان از طریق کشش دندانی ایجاد می شود تا دندان ها بتوانند حرکت کنند، از این رو معمولا افراد قبل از شروع درمان این سوال به ذهنشان می رسد که آیا ارتودنسی دندان درد دارد یا خیر؟ اگر ارتودنسی درد دارد چگونه می تواند این درد را کاهش داد؟ آیا ارتودنسی آنقدر نتیجه بخش هست که درد آن را تحمل کرد؟ از این قبیل سوالات معمولا پیش می آید که متخصص ارتودنسی برای آرامش خاطر بیمار به تمامی سوالات وی پاسخ می دهد.

نحوه عملکرد ارتودنسی دندان چگونه است؟

ارتودنسی یک روش درمانی در علم دندانپزشکی است که با اعمال نیروی کششی بر روی دندان ها آن ها را وادار به حرکت می کند تا نظم و سازماندهی منظمی به دندان ها بدهد. اعمال نیروی کششی بر روی دندان هایی که روی هم افتاده اند بیشتر است. به همین خاطر گاهی در نا هنجاری های شدید، درد کمی احساس می شود که ناشی از همان نیروی کششی اعمال شده است.

بخوانید  مسکن قوی برای درد دندان

|مقالات مرتبط :ناهنجاری های دندانی

برای قرار دادن دستگاه ارتودنسی مراحل مختلفی باید طی شود اما توجه داشته باشید که همه ی این مراحل همراه با درد نخواهد بود. در زمان قرار گیری بریس ها بر روی دندان بیمار هیچ گونه دردی احساس نمی کند، اما پس از اتمام کار درد شروع می شود.

|مقاله مرتبط : مراحل ارتودنسی

در روز اول درمان با مشکل تکلم و غذا خوردن رو برو می شوید که زمان طولانی را صرف غذا خوردن می کنید. همچنین ممکن است لب ها و لثه های شما ابتدا زخم شوند که پس از گذشت زمان و سازگاری دهان با دستگاه ارتودنسی این مشکل برطرف خواهد شد.
کشش اعمال شده در واقع به بافت های محافظ دندان اعمال می شود که در همه ی افراد یکسان نیست. در روز های ابتدایی قرار دادن دستگاه معمولا درد بسیار محسوس است. برای سازگاری این دستگاه با دهان یک دوره زمانی ۶ روزه را باید در نظر داشت.
طی بررسی های انجام شده بعد از گذشت چهار ساعت از گذاشتن دستگاه ارتودنسی در دهان درد شروع می شود و بعد از گذشت ۲۴ ساعت افزایش یافته که در مدت ۷ روز درد کاهش می یابد.

بخوانید  5 نکته مهم بعد از کشیدن و جراحی دندان عقل

درد ارتودنسی ناشی از چه عواملی است؟

درد ارتودنسی تنها به نیروی کششی اعمال شده بستگی ندارد بلکه عوامل مختلفی در میزان درد ارتودنسی دخیل هستند مثل: سن، جنس دندان، آستانه تحمل درد بیمار، میزان وضعیت عاطفی فرد، میزان استرس و تجربه های قبلی بیمار.
در حقیقت این نیروی اعمال شده موجب پاسخ و واکنش التهابی است که به دلیل حرکت دندان ها می باشد. درد دندان یکی از واکنش هایی است که باعث تغییر در جریان خون پس از اعمال نیرو می شود.
در مواردی علت درد بستگی به روش درمان و فیزیولوژی فرد دارد. در کودکان برای ثابت نگه داشتن ارتودنسی از براکت ثابت فلزی استفاده می کنند که از جنس فولاد یا سرامیک یا پورسلین هستند. با وجود اینکه براکت ها فشار ملایمی را اعمال می کنند اما در برخی از بیماران ممکن است حساسیت ایجاد کند و دچار التهاب و قرمزی لثه شوند.

برای تسکین درد ارتودنسی چکار باید انجام داد؟

خوشبختانه ارتودنتیست امروزه در استفاده از دستگاه ارتودنسی از مواد کارا و مفید تری استفاده می کند که درد را کاهش می دهند. اما استفاده از مسکن ها تنها در روز های اولیه استفاده از دستگاه موجب تسکین درد می شوند. برای کاهش درد اصولا شب قبل از درمان یا یک ساعت قبل از قرار دادن دستگاه تجویز می شود.
برای تسکین درد ارتودنسی استفاده از پاراستامول تجویز می شود اما نباید از آسپرین کمک گرفت زیرا موجب خونریزی لثه می شود. هیچ گاه نباید سرخود از داروهای مسکن استفاده کنید. استفاده از استامینوفن و ایبوپروفن و قرقره آب و نمک به کاهش درد کمک می کند.
با شروع حرکت دندان ها درد احساس می کنید که این حرکت ناشی از فشار سیم ها و لیگاتور های الاستیکی بر روی دندان هاست. توجه داشته باشید که برای جلوگیری از خارش و سایش بریس ها به داخل دهان می توانید بر روی آن ها وکس بمالید. در نظر داشته باشید قبل از هر گونه مصرف دارو باید با پزشک متخصص ارتودنسی خود تماس حاصل فرمایید.

بخوانید  عوارض ریمو یا برداشتن کامپوزیت دندان چیست؟

بعد از قرار دادن دستگاه ارتودنسی باید به نکات زیر توجه فرمایید:

مواد غذایی سر و نرم بخورید و از خوردن هر گونه خوراکی سفت و داغ خود داری کنید.
بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید، ترس از درد و ناراحتی ارتودنسی نباید شما را از مسواک زدن و رعایت نکات بهداشتی غافل کند.
عدم رعایت بهداشت دندان و دهان موجب می شود تا لثه ها ورم کرده و این التهاب درد دندان را افزایش دهد.

|مقاله مرتبط : بهداشت در ارتودنسی

درد های خطرناک در ارتودنسی

درد های ذکر شده در بالا طبیعی هستند و نیازی به نگرانی نیست اما اگر یکی از درد های غیر طبیعی زیر را احساس کردید باید سریعا به پزشک متخصص خود مراجعه کنید.
• به هنگام خوردن مواد غذایی سرد و گرم دچار حساسیت شوید.
• خونریزی های مکرر.
• اگر بعد از گذشت هفت روز همچنان درد ادامه دار باشد.
• اگر یک یا چند دندان دچار ترک خوردگی شوند و سپس درد شروع شود، خطرناک است.
• زمانی که براکت ها شل شوند و احتمال افتادن آن ها به وجود آید.
• دردی که مانند نبض باشد و بیمار را آزار دهد.

بخوانید  اهمیت تجهیز مطب دندانپزشکی به مدرن‌ترین تجهیزات و ملزومات

نگرانی بیماران از درد ارتودنسی امری طبیعی است. اما مشورت با پزشک متخصصارتودنسی می تواند این حجم از نگرانی و ترس بیمار را کاهش دهد.

به این نوشته امتیاز بدهید!

آواتار واحد نویسندگی دندان لند

واحد نویسندگی دندان لند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×