» ترمیم دندان » روش‌های ترمیم مینای دندان
ترمیم مینای دندان
ترمیم دندان

روش‌های ترمیم مینای دندان

اسفند ۱۰, ۱۴۰۳ 3501,602

ترمیم مینای دندان برای داشتن دندان‌های سالم و زیبا یک ضرورت است. مینا اصلی‌ترین جزء سازنده دندان است. در واقع مینای دندان لایه‌ای بسیار سخت است که نقش محافظت از دندان را بر عهده دارد. عدم مراقبت از دندان‌ها، بیماری‌ها، عوامل ژنتیکی، تغذیه ناسالم، مصرف مشروبات الکلی و استعمال دخانیات و… می‌تواند به مینای دندان آسیب بزند.

متأسفانه هیچ راهی برای بازگرداندن مینای آسیب دیده وجود ندارد چون لایه مینا، سلول‌های زنده ندارد و ترمیم خودبخودی امکان‌پذیر نیست. زمانی که مینای دچار فرسایش و تحلیل می‌شود با درد، حساسیت، پوسیدگی دندان و… همراه است که در این صورت بهترین جراح دندانپزشک از روش‌های درمانی برای محافظت و بازسازی قسمت آسیب دیده استفاده می‌کند.

ترمیم مینای دندان چیست؟

ترمیم مینای دندان به معنی بازسازی مینای آسیب دیده است. زمانی که مینای دندان دچار فرسایش می‌شود خطرات و عوارض جدید برای فرد ایجاد می‌کند. هر روز مقدار بسیار کمی از مینای دندان آسیب می‌بیند اما با مسواک زدن و مراقبت‌های دندانی مینا دوبار ترمیم و بازسازی می‌شود. اما زمانی که دیر شود و باکتری‌ها درون دهان ماندگار شوند باعث از بین رفتن مینا می‌شوند و لکه‌های سفیدی روی دندان‌ها مشاهده می‌شود.

بخوانید  نحوه تعویض لمینت دندان

مصرف غذا‌ها و تنقلات شیرین و اسیدی، مصرف دارو‌هایی مانند آسپرین، عوامل ژنتیکی و… می‌توانند به مینای دندان آسیب بزنند. بدن توانایی ترمیم و بازسازی مینا را ندارد و اگر چنین مشکلی به وجود بیاید باید متخصص بیماری دهان و دندان مراجعه شود.

فرسوده شدن مینای دندان با علائم و نشانه‌هایی همراه است. زمانی که رنگ دندان‌ها به زرد رنگ تغییر پیدا می‌کند مینا ضعیف می‌شود و دندان‌ها لب پر و تیز می‌شوند. در این زمان حالت طبیعی و مرتب دندان‌ها رفته رفته از بین می‌رود.

وقتی مینای دندان آسیب می‌بیند دندان‌ها به تغییرات دمایی یا همان سرما و گرما واکنش نشان می‌دهند و زمینه پوسیدگی آن‌ها کم کم فراهم می‌شود. افرادی که به دندان قروچه در شب مبتلا هستند امکان آسیب به مینای دندان در آن‌ها زیاد است. به طور کلی محیط اسیدی و آلودگی‌ها در داخل دندان باعث فرسایش مینای دندان می‌شود و باید برای ترمیم مینای دندان به دندان پزشک مراجعه شود.

دلایل فرسایش مینای دندان چیست؟

ترمیم مینای دندان زمانی ضرورت پیدا می‌کند که فرسایش مینا اتفاق بیفتد. این فرسایش می‌تواند به دلایل زیر ایجاد شود:

  • مصرف بالای آب میوه‌ها
  • مصرف بیش از حد نوشیدنی‌های شیرین غیر الکلی به دلیل داشتن مقدار بالای اسید‌های فسفریک و سیتریک
  • رژیم غذایی سرشار از قند و نشاسته
  • زیروستومی یا همان خشکی دهان
  • بیماری ریفلاکس اسید
  • مصرف برخی از دارو‌ها مانند آنتی هیستأمین و آسپرین
  • مشکلات ارثی و ژنتیکی
  • عوامل محیطی از قبیل استرس
  • مشکلات دستگاه گوارش
بخوانید  11 درمان خانگی و طبیعی برای درد دندان

آیا مینای دندان قابل بازسازی است؟

ترمیم مینای دندان امکان‌پذیر نیست. چون روی مینا سلول‌های زنده وجود ندارند تا بتوانند بعد از تخریب عملیات بازسازی را انجام دهند. مینای دندان مقاومت بسیار بالایی در برابر فرسایش، ضربه، فشار و… دارد. اگر این قسمت دندان دچار لکه‌های کوچک شود تا حدودی با مراقبت‌های بهداشتی و تغذیه‌ای می‌توان مینا را بازسازی و بهبود بخشید. در واقع به این عمل دمینرالیزاسیون مینای دندان می‌گویند.

مینای دندان

زمانی که مینای دندان تخریب جدی دیده باشد و ساختار دندان خراب شده باشد باید روش‌های ترمیمی توسط دندانپزشک انجام شود. پزشک ممکن است برای بازسازی مینای دندان و ترمیم آن از روش‌های مختلفی مانند کامپوزیت، ونیر و کرایون استفاده کند.

روش‌های ترمیم مینای دندان

برای ترمیم مینای دندان از دو روش رایج باندینگ دندان و روکش دندان استفاده می‌شود که انتخاب روش مناسب به شدت تخریب مینا بستگی دارد.

باندینگ دندان

ترمیم مینای دندان به روش باندینگ دندان زمانی انجام می‌شود که آسیب و فرسایش مینا خفیف باشد. در واقع اسیب باید به قدری باشد که نتوان با روش‌های خانگی ان را ترمیم کرد. در این صورت از باندینگ برای پوشاندن ناحیه آسیب دیده استفاده می‌شود.

بخوانید  کامپوزیت دندان چیست و چه مراحل دارد؟

باندینگ یک لایه رزین همرنگ دندان است که روی ناحیه آسیب دیده گذاشته می‌شود و از این منطقه تخریب شده محافظت می‌کند. برای چسباندن مواد باندینگ به سطح دندان‌ها باید ابتدا بهترین جراح و دندانپزشک سطح دندان را آماده کند و مایعی را روی آن بریزد.

بعد دندانپزشک باید بعد از اینکه مواد باندینگ سخت شد با پولیش کردن به آن شکل دهد و کاملاً آن را با دندان‌های دیگر هم سطح کند. برای محکم کردن ماده باندینگ در مرحله آخر نور اشعه را روی دندان می‌تاباند. باندینگ یک روش سریع ترمیمی است که در یک جلسه یک ساعته انجام می‌شود.

روکش دندان

ترمیم مینای دندان با روش روکش دندان برای زمانی است که مینا از بین رفته باشد و آسیب شدید دیده باشد. روکش‌ها در جنس‌های مختلف ساخته می‌شوند و مانند کلاهک روی دندان آسیب دیده قرار می‌گیرند.فوق تخصص پروتز دندان در تهران ابتدا مقداری از دندان را میتراشد تا سایز آن برای روکش‌گذاری مناسب شود. البته قبل از گذاشتن روکش فرآیند عصب کشی دندان در صورت لزوم انجام می‌شود. بعد از تراشیدن دندان باید قالبی از دندان گرفته شود و بعد این قالب برای تهیه روکش به لابراتوار فرستاده شود.

بخوانید  آیا می شود همه دندان ها را ایمپلنت کرد؟

قالب ساخته شده کاملاً همرنگ سایر دندان‌ها و به صورت سفارشی برای بیماری ساخته می‌شود. تا زمانی که روکش اصلی آماده شود روکش‌های موقتی برای بیمار کار می‌شود. با این روکش دیگر مینای دندان زیر روکش آسیب نمی‌بیند و بیمار می‌تواند بدون هیچ مشکلی غذا بخورد. روکش‌ها هم مانند دندان‌ها باید مراقبت شوند و بهداشت آن‌ها رعایت شود تا ماندگاری طولانی مدت خود را حفظ کنند.

برای تقویت مینای دندان چکار کنیم؟

برای ترمیم مینای دندان و سالم نگه داشتن این پوشش لازم است که دستورالعمل‌های زیر را به کار بگیرید:

مراقبت‌های بهداشتی روزانه

یکی از ضروری‌ترین مراقبت‌های روزانه مسواک زدن است. باید روزانه حداقل دوبار صبح و شب با مسواک و خمیر دندان مناسب دندان‌ها تمیز شوند. برای تقویت مینای دندان می‌توانید از معجون دندان حاوی فلوراید استفاده کنید. برای مراقبت از دندان‌ها تنها به مسواک زدن اکتفا نکنید بلکه از نخ دندان یا فرش دندان برای تمیز کردن بین دندان‌ها و لثه‌ها هم استفاده کنید.

عدم مصرف مواد غذایی آسیب‌رسان

محدود کردن مواد مصرفی مانند اسید‌های میوه، قهوه، سیگار، چای، مواد شیرین‌کننده می‌تواند از آسیب به دندان جلوگیری کند. همچنین مصرف مواد شور و نوشیدنی‌های گازدار باید محدود شود و در صورت مصرف دندان‌ها بعد از آن‌ها تمیز شوند.

بخوانید  راهنمای انتخاب دندانپزشک برای کودک

معاینه مرتب دندان‌ها توسط دندانپزشک

به طور کلی لازم است که هر ۶ ماه یکبار دندان‌ها توسط بهترین جراح دندانپزشک بررسی شوند تا اگر مینای دندان نیاز به تمیز کاری جدی داشته باشد پزشک این کار را انجام دهد. همچنین بهترین متخصص دهان و دندان می‌تواند عوامل ایجاد تخریب را بررسی کند و راهکار‌های درمانی مؤثری را انجام دهد. برای حذف لکه‌ها و رسوبات سطحی ممکن است پزشک اقدام به انجام پروفیلاکسی یا تمیزی حرفه‌ای کند.

مصرف کردن مواد غذایی سالم

برای سلامت دندان‌ها انواع مواد معدنی ضروری از قبیل کلسیم و فسفر و انواع ویتأمین‌ها را رژیم غذایی خود قرار دهید. همچنین برای سلامت دندان‌ها می‌توانید از میوه‌ها و سبزیجات استفاده کنید تا بزاق بیشتری تولید شود.

استفاده نمودن از محافظ دندانی

اگر کار یا فعالیت بدنی شما به نحوی است که امکان آسیب به دندان‌ها وجود دارد از پروتز‌های محافظ دندان یا دهان بند استفاده کنید. فوق تخصص پروتز دندان در تهران می‌تواند محافظ‌های خوبی را برای شما تجویز کند.

شناسایی علائم و نشانه‌های تخریب مینا

هر گونه تغییری روی سطح دندان‌ها مانند لکه‌های زرد و قهوه‌ای ماندگار، پوسیدگی دندان و… باید جدی گرفته شود وسریعاً به دندانپزشک مراجعه شود. حفظ سلامت مینای دندان در گرو مراقبت‌های صحیح و اصولی است.

بخوانید  تفاوت روکش کامپوزیت و لمینت دندان - دکتر عطیه تقوایی

درمان بیماری دستگاه گوارش و رفلاکس معده

یکی از دلایل عمده تخریب مینای دندان مواد اسیدی است. افرادی که مشکلات معده و سیستم گوارش دارد ممکن است اسید معده زیادی ترشح کنند که به شدت برای دندان‌ها آسیب‌زا است. با درمان این بیماری و عدم بازگشت اسید معده به دهان می‌توان تا حد زیادی به سلامت دهان و دندان کمک کرد.

جمع بندی

ترمیم مینای دندان به منظور بازسازی مینا و سلامت دندان ها یک اقدام مهم است. اما ترمیم زمانی لازم است که مینا دچار فرسایش و تحلیل شود. معمولا تخریب مینای دندان به دلیل فعالیت اسیدها و باکتری های درون دندان اتفاق می افتد و به تدریج دچار پوسیدگی دندان ها و بیماری های جدی تری می شود. مینای مانند یک لایه محافظتی است که از بین رفتن آن زمینه شکستگی، پوسیدگی، درد ریشه و عصب دندان و … را به دنبال دارد. این دردها و آسیب ها از نظر جسمی و ذهنی فرد را دچار آشفتگی می کنند.

همانطور که گفته شد تخریب مینای دندان به دلیل عدم انجام مراقبت های بهداشتی دندان، مصرف مشروبات الکلی، استعمال دخانیات، مصرف نوشیدنی شیرین و گازدار، بیماری های زمینه ای، عوامل ژنتیکی و … اتفاق می افتد. مینای آسیب دیده قابل بازسازی خودکار نیست و باید از روش های ترمیمی مانند باندینگ دندان و روکش دندان استفاده شود.

بخوانید  کامپوزیت سارمکو بخریم یا کاریزما؟

برای انجام خدمات ترمیم مینای دندان می توان به بهترین جراح دندانپزشک، فوق تخصص پروتز دندان در تهران یا متخصص بیماری دهان و دندان در سایت دکتر پیج مراجعه کنید. به طور کلی مینای دندان ساختاری قوی دارد که محافظت از آن بسیار آسانتر از ترمیم است. پس با رعایت بهداشت دهان و دندان و مصرف مواد غذایی سالم می توانید به دندان هایی سالم و مرواریدی دست پیدا کنید.

به این نوشته امتیاز بدهید!

واحد نویسندگی دندان لند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×