عرق كردن زياد در خواب نشانه چيست؟
آنچه در این مطلب میخوانید
یکی از شایع ترین مشکلات در هنگام خواب عرق کردن زیاد است.
متاسفانه این اختلال هم در بین زنان و هم در بین مردان رواج دارد همانطور که می دانیم تعریق واکنش طبیعی بدن نسبت به گرما و دفع سموم است ولی گاهی فرد در شرایط دمایی مناسبی خوابیده ولی گرمای بسیار زیادی را حس می کند و در اثر تعریق رختخواب و لباسش مرطوب می شود .
در این مقاله قصد داریم به بررسی این نوع از تعریق شبانه و بررسی این سوال که:” عرق کردن زیاد در هنگام خواب نشانه چیست؟” صحبت کنیم.
پس با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
دلایل تعریق زیاد در هنگام خواب
علل زیادی باعث عرق کردن مردان و زنان می شود که در ذیل به مهم ترین آنها اشاره خواهد شد.
1. مصرف برخی از داروها سبب عرق کردن زیاد در خواب می شود :
گاهی مصرف برخی از داروهای گیاهی و طب سنتی و همچنین داروهای شیمیایی بالخص داروهای ضد افسردگی و اضطراب سبب افزایش تعریق فرد در هنگام خواب می شوند.
2. یائسگی
یکی از شایع ترین مشکلاتی که سبب عرق کردن سر و گردن در خواب زنان می شود یائسگی و اختلال در تنظیم هورمون های زنانه است؛
در طی این دوران از زندگی زنان میزان هورمون استروژن رو به کاهش میگذارد در نتیجه موجب تعریق بیش از حد و گر گرفتگی بانوان می شود بدن فرد جهت مقابله با این حرارت شدید غدد عرقی را وادار به فعالیت بیشتر می نماید متاسفانه این حالت در بین بانوان به شدت شایع است به طوری که از هر 4 نفر سه نفر به این عارضه مبتلا می شوند.
3. ابتلا به بیماری سرطان
متاسفانه در بیشتر اوقات عرق کردن زیاد در خواب جزو نخستین علایم ابتلای به سرطان است به طوری که بررسی ها نشان داده است که تعریق شبانه نشانه 6 سرطان متفاوت است: سرطان کبد، خون، غدد لنفاوی ، استخوان و مزوتلومیا از جمله این سرطان ها هستند.
4. برخی از بیماری های عفونی
ابتلا به برخی بیماری ها و عفونت ها نیز می تواند از علل مهم تعریق شبانه و در هنگام خواب باشد.
بدن در طی مقابله با بیماری واسطه های التهابی را آزاد کرده و قصد دارد با افزایش دما سبب نابودی پاتوژن مورد نظر گردد. مرحله بعدی بازگردان بدن به حالت عادی است که در این مرحله با عرق کردن زیاد سعی در کاهش دمای بدن دارد مطالعات نشان داده است که دو بیماری سل و ایدز دارای علایمی نظیر افزایش تعریق شبانه هستند.
5 نقش دیابت در تعریق شبانه
عدم تعادل قند خون یکی از شایع ترین دلایل تعریق شبانه در هنگام خواب است عموما هیپوگلیسمی(افت ناگهانی قند خون) که در نتیجه مصرف داروهای دیابت و انسولین ایجاد می شود با عرق کردن شدید در هنگام خواب همراه است.
6. تیروئید
یکی از مهم ترین و اصلی ترین نقشهای هورمون تیروئید تنظیم دمای بدن می باشد به همین دلیل عرق کردن شدید در هنگام شب می تواند از مهم ترین نشانه های عدم تعادل هورمون های تیروئید باشد.
7. رژیم غذایی نامناسب
مصرف غذاهای ادویه دار و نوشیدنی های کافئین دار مانند انواع نوشابه و قهوه و چای یا الکل و دخانیات نیز می تواند سبب تعریق زیاد در هنگام خواب شود.
8. هایپرهیدروزیس
نیز یکی دیگر از علل تعریق شبانه در زنان و مردان است افراد مبتلا به این نوع بیماری بدون هیچ علت خاصی عرق زیادی تولید میکنند .
متاسفانه کنترل این بیماری برای فرد بسیار مشکل است.
9. سایر دلایلی که می تواند سبب تشدید این عارضه شود استئومیلیت یا التهاب استخوان – التهاب دریچه های قلبی و اندوکاردیت ها هستند
عرق کردن سر و گردن نشانه چیست ؟
عرق کردن سر و گردن در هنگام خواب زنان و مردان مشکل رایجی است که معمولا بی خطر است اما در صورتی که با نشانه های دیگری همراه باشد باید به ان مشکوک شد
در این قسمت به برخی از مهم ترین نشانه های نگران کننده می پردازیم که در صورت مشاهده سریعا باید بررسی شوند:
1.اگر دارای عرق کردن شدید به صورت منظم هستید
2.اگر عرق کردن شما به حدی است که مانع از خواب شما می شود و از خواب بیدار می شوید
3. اگر دارای علائمی نظیر کاهش وزن هستید
4. اگر تا به حال چنین مشکلی نداشتید و به تازگی دچار عرق کردن شدید شبانه می شوید
5.اگر تب دارید یا دچار خستگی و خواب آلودگی زیاد هستید
6. اگر دچار تغییر خلق شده اید
معمولا مردها در هنگام کمبود هورمون جنسی مردانه (تستسترون)و زنان در طی بارداری ,قاعدگی و PMS دچار تعریق شدید شبانه می شوند
7. اگر به همراه تعریق شبانه در خواب دچار سردرد شدید نیز هستید احتمالا به مک خونی مبتلا شده اید.
این عارضه در خانم ها بیشتر از آقایان مشاهده شده و توصیه می شود در صورت مشاهده ی سایر شواهد کم خونی، نظیر سرگیجه و ضعف و بی اشتهایی به پزشک مراجعه کنید تا با انجام آزمایشات مربوط به کمخونی این مشکل بررسی و درمان گردد.
آیا امکان جلوگیری از عرق کردن زیاد در خواب شبانه وجود دارد؟
جهت جلوگیری از این عارضه نکات ذیل را رعایت فرمایید
1. لباس مناسب و راحتی را برای خواب انتخاب کنید
لباسهای نخی و آزاد می تواند به حفظ دمای مناسب بدن کمک کرده و از عرق کردن شدید شبانه جلوگیری نماید
2. دمای اتاق را در حد متوسط نگه دارید
3. از پتوی مناسب استفاده نمایید
4. از مصرف غذاهای ادویه دار نظیر غذاهای تند و مصرف دخانیات بپردازید
5. از ورزش کردن در ساعات انتهایی روز بپرهیزید
چه زمانی به دلیل عرق کردن زیاد شبانه به پزشک مراجعه کنیم؟
این اختلال به طور معمول مشکلی حاد و غیر طبیعی نمی باشد ولی در صورتی که به همراه سایر نشانه ها ظهور کند باید به بررسی دقیق ان بپردازیم .
پزشکان زنان و عمومی دارای تخصص لازم جهت تشخیص علل بوجود آورنده ی تعریق زیاد در شب هستند اما اگر دچار علائم خاص دیگری که در فوق اشاره شد، هستید توصیه می شود به متخصص بیماری های عفونی انکولوژی و مغز و اعصاب مراجعه نمایید
درمان عرق کردن زیاد در خواب
1 . آب کافی بنوشید چرا که در طی تعرق شبانه میزان آب زیادی را از بدن خود از دست داده اید
2 .دوش اب سرد بگیرید
قبل از رفتن به رختخواب به کمک دوش آب سرد دمای بدن را تا حد زیادی کاهش دهید
3. اگر تب دارید از داروهای تب بر نظیر آسپرین و استامینوفن استفاده نمایید با این روش دمای بدن شما تا حد بسیار زیادی کنترل خواهد شد
4. اگر یائسه شده اید یا به دلیل قاعدگی و شرایط PMS دچار اختلال و بی نظمی در ترشح هورمون های زنانه هستید استروژن مصرف کنید و بابت این مسئله حتما با پزشک معالج خود مشورت کنید
5. از مواد غذایی غنی از ویتامین های گروهB استفاده کنید
این ویتامین ها به درمان و بهبود عملکرد ارگان های حیاتی بدن کمک زیادی می کند به همین دلیل در صورتی که میزان این ویتامین در بدن به حد کافی باشد تولید عرق کنترل خواهد شد.
کلام آخر
یکی از مشکلات کلافه کننده در هنگام خواب عرق کردن زیاد شبانه است در اکثر اوقات این عارضه طبیعی است و مشکلی سلامتی شما را تهدید نمی کند ولی گاهی عرق کردن شبانه نشانه ای از یک بیماری یا عارضه در بدن فرد است و باید به علایم دیگر توجه بسیار زیادی داشت و در صورت مشکوک بودن با پزشک متخصص ارتباط بگیرید.