» سلامت دستگاه گوارش » علائم زخم روده + دلایل ابتلا و درمان زخم روده خانگی و پزشکی
زخم روده
سلامت دستگاه گوارش

علائم زخم روده + دلایل ابتلا و درمان زخم روده خانگی و پزشکی

دی ۲۲, ۱۴۰۳ 2701,634

برای بسیاری از افراد پیش می آید که به بیماری زخم روده مبتلا شده باشند. در واقع بیماری زخم روده به بیماری گفته می شود که در آن بافت معده آسیب دیده و در اثر این آسیب التهاب می یابد. در این حالت زخمی در دیواره معده شکل می‌گیرد.

زخم روده

این زخم‌ها ممکن است به علت ارتباط با باکتری هلیکوباکترپیلوری (Helicobacter pylori)، رژیم غذایی ناسالم، استفاده برخی داروها (مانند ضد التهاب‌های غیراستروئیدی) و عوامل استرسی ایجاد شود. به طور کلی بیماری زخم روده یکی از بیماری هایی است که همواره با درد و احساس ناراحتی همراه است. البته باید در نظر داشته باشید که هر فرد بسته به شرایط جسمی خود و شدت بیماری که دارد، میزان درد متفاوتی را تحمل می کند. در ادامه به بررسی بهتر و دقیق تر بیماری زخم روده خواهیم پرداخت.

علائم زخم روده

علائم مختلفی وجود دارند که می توانند نشان از ابتلای فرد به بیماری زخم روده باشند. به همین دلیل نیز بهتر است در ابتدا فرد این علائم را به خوبی شناخته و در صورتی که یک یا چند مورد از آن ها را در خود مشاهده کرد، به یک متخصص مراجعه کند. شایان ذکر است که توجه به علائم این بیماری بسیار مهم است. چرا که در صورت تشخیص سریع بیماری زخم روده، پروسه درمان آن سریع تر و راحت تر طی می شود.

بخوانید  آیا معده درد نشانه حاملگی است ؟ رابطه معده و بارداری چیست ؟

 

علائم زخم روده

به دلیل اهمیت این موضوع تصمیم گرفته ایم تا علائم بیماری زخم روده را در یک لیست کامل برای شما آماده کنیم. این علائم عبارت اند از:

  • درد و سوزش در قسمت بالای شکم (عموماً خلف استرنوم)
  • سیری زودرس پس از وعده‌های غذایی
  • تهوع
  • استفراغ
  • خونریزی معده (در صورت زخم عمیق)
  • احساس خستگی بی‌دلیل
  • کاهش وزن ناشی از خونریزی و سوء جذب غذا

دلایل ابتلا به زخم روده

زخم روده در اثر عوامل مختلفی ایجاد می شود و افراد بنا به دلایل متعددی ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. در ادامه برخی از مهم ترین دلایل ابتلا افراد به زخم روده را برای شما بررسی کرده ایم.

1- تاثیرات سایر بیماری ها

متاسفانه ابتلا فرد به یک بیماری ممکن است موجب بروز زخم روده در او شود. به عنوان مثال بیماری هایی نظیر التهاب روده، خونریزی روده، کولیت التهابی (مانند التهاب کولون) و بیماری کرون از جمله عواملی هستند که می‌توانند به ظهور زخم در روده منجر شوند.

2- استفاده از داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)

امروزه مصرف برخی از دارو ها موجب می شوند تا فرد به زخم روده مبتلا شوند. به طور کلی می توان گفت مصرف طولانی مدت داروهایی مانند آسپرین، ایبوپروفن و نابومتن می‌تواند باعث ایجاد زخم در روده شود.

بخوانید  عوارض آندوسکوپی چیست؟ (7 مورد از رایج ترین عوارض آندوسکوپی)

3- عفونت

در برخی از مواقع نیز ممکن است فرد در بدن خود عفونت داشته باشد. عفونت روده به شکل های مختلفی خود را بروز می دهد و ممکن است قسمت های مختلفی از بدن را تحت تاثیر قرار دهد. در برخی از مواقع عفونت ها باعث ایجاد زخم روده می شوند.

4- تغذیه نامناسب

امروزه تغذیه سالم به عنوان یکی از مهم ترین نکات برای حفظ سلامتی انسان ها شناخته می شود. انسان در صورتی که رژیم غذایی سالمی نداشته باشد، به انواع بیماری ها و مشکلات سلامتی دچار می شود. زخم روده یکی از بیماری هایی است که می تواند در اثر تغذیه نامناسب بروز دهد.

شایان ذکر است که در این بخش ما تنها به بررسی و توضیح مهم ترین دلایل زخم روده پرداخته ایم. بی شک پارامتر های دیگری نیز وجود دارند که می توانند باعث ایجاد زخم روده شوند.

اختلال سوء هاضمه و ارتباط آن با زخم روده

سوء هاضمه یکی از مشکلات گوارشی است که در صورت عدم توجه به آن می تواند با عوارض متعددی همراه باشد. این نوع عارضه در برخی موارد تحت عنوان ناراحتی معده در نظر گرفته می شود و اثر درد آن، قسمت های بالایی شکم را درگیر می کند. از مهم ترین علائمی که برای سوء هاضمه وجود دارد، درد های شدید شکمی و همچنین احساس سیری سریع بعد از شروع غذا می باشد به گونه ای که فرد اشتهای خود را از دست می دهد.

بخوانید  آنفولانزای معده چیست و چند روز طول می کشد ؟ + علت و درمان خانگی

سوء هاضمه و ارتباط آن با زخم روده

این بیماری جز بیماری های مربوط به سیستم گوارشی طبقه بندی می شود و عدم درمان آن می تواند بر روی قسمت های مختلف بدن تاثیر بگذارد. افراد مختلف ممکن است که سوء هاضمه را به روش های گوناگون تجربه نمایند و علائم آن نیز در هر فرد می تواند شدید تا خفیف باشد.

در برخی از مواقع بسیاری از افراد به اشتباه بیماری زخم روده و سوهاضمه را یکسان می دانند. در حالی که با آن که این دو بیماری علائمی بسیار مشابه با یکدیگر دارند، اما با این همه حال نوع آن ها و روش درمان هر یک از آن ها بسیار متفاوت تر از دیگری است.

چه کسی در معرض خطر بیماری التهاب و زخم روده است؟

به طور کلی می توان گفت ارتباط نزدیکی بین بیماری التهاب روده و زخم روده وجود دارد. با آن که ممکن است این بیماری برای هر فردی به وجود بیاید اما با این همه حال برخی از افراد نسبت به سایرین بیشتر در معرض ابتلا به آن قرار دارند. در ادامه برخی از گروه های حساس برای ابتلا به بیماری التهاب روده و زخم روده را برای شما نام برده ایم.

  • افرادی که بستگانشان از بیماری التهابی روده رنج می بردند.
  • جوانان زیر 30 سال.
  • سیگاری ها (علاوه بر این، سیگار بر روند بیماری کرون تأثیر منفی می گذارد، اما امتناع از آن می تواند باعث تشدید آن شود).
  • افرادی که به طور مکرر از داروهای مسکن (داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی) مانند ایبوپروفن، ناپروکسن، آسپرین استفاده می کنند.
بخوانید  بهترین متخصص تغذیه در تهران برای مشاوره تغذیه و رژیم غدایی

راه های پیشگیری از زخم روده

همان طور که گفتیم، زخم روده یکی از بیماری هایی است که هر شخصی ممکن است به آن مبتلا شود. از آن جایی که این بیماری اکثرا با احساس درد نسبتا زیادی همراه است و ممکن است تا در زندگی روزمره افراد اثر منفی بگذارد، بسیاری از اشخاص به دنبال آن هستند که یک راه مناسب برای پیشگیری از این بیماری داشته باشند. در واقع با رعایت نکات بسیار ساده و انجام اقداماتی به راحتی می توان از وقوع این بیماری جلوگیری کرد.

در ادامه قصد داریم مهم ترین راه های پیشگیری از زخم روده را به طور کامل برای شما توضیح دهیم.

1- رعایت رژیم غذایی

رژیم غذایی به عنوان یکی از مهم ترین مسائل در زمینه سلامت افراد، دانسته می شود. شما با داشتن یک رژیم غذایی مناسب می توانید تا حد قابل توجه ای از ابتلا به بیماری زخم روده در امان باشید. برای آن که رژیم غذایی شما به درستی اتخاب شود و تاثیر بالایی در سلامت شما داشته باشد، می توانید از یک متخصص تغذیه کمک بگیرد.

شایان ذکر است که داشتن یک رژیم غذایی مناسب علاوه بر پیشگیری از ابتلا به زخم روده، از بروز سایر بیماری ها نیز جلوگیری می کند. به همین دلیل نیز رعایت رژیم غذایی سالم را به عنوان یک اصل مهم در پزشکی می دانند.

بخوانید  درمان فوری گلودرد و سوزش گلو بعد از استفراغ مشروب

2- عدم مصرف دخانیات و مشروبات الکلی

دخانیات مانند سیگار و قلیان و مشروبات الکلی، به دلیل موادی که در داخل خود دارند، برای بدن بسیار مضر بوده و بر روی کارکرد سایر اجزای بدن تاثیر بسیار منفی دارند. این مواد به خصوص روده و سیسم گوارشی انسان را مورد هدف قرار می دهند و باعث بروز مشکلات بسیار زیادی در این اجزا می شوند. به همین دلیل نیز امروزه عدم مصرف دخانیات و مشروبات الکلی را به عنوان یکی از مهم ترین عوامل پیشگیری از بیماری زخم روده می دانند.

3- مصرف آب به میزان کافی

یکی از ساده ترین راه های حفظ سلامتی و پیشگیری از ابتلا به بیماری زخم روده، مصرف آب به مقدار کافی در هر روز است. پزشک ها توصیه می کنند تا در طول روز به میزان 8 لیوان آب مصرف کنید. با تامین میزان آب کافی در طول روز، اجزای بدن به خصوص سیستم گوارشی می توانند به خوبی کار کنند و از وقوع بیماری های مختلف به خصوص زخم روده پیشگیری کنند.

4- پرهیز از مصرف داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)

داروهای ضد التهاب یکی از مهم ترین عوامل در بروز زخم روده هستند. برای افرادی که می خواهند از این بیماری به دور باشند، توصیه می شود تا در حد امکان از مصرف این نوع دارو ها خودداری کنند. پرهیز از مصرف داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) نقش بسیار مهمی در زمینه پیشگیری از بیماری زخم روده دارد.

بخوانید  آنتروم معده چیست ؟ همه آنچه باید در مورد آنتروم معده بدانید

درمان زخم روده

خوشبختانه زخم روده یکی از بیماری های قابل درمان است. امروزه پزشک ها درمان این بیماری را به دو دسته کلی تقسیم بندی کرده اند. در ادامه هر یک از روش های درمانی را به طور کامل تری برای شما شرح داده ایم.

درمان زخم روده

درمان های بدون جراحی

در شرایطی که فرد به بیماری زخم روده مبتلا شده باشد، پزشکان در ابتدا می کوشند تا با روش های درمانی بدون جراحی این مشکل را مداوا کنند. امروزه روش های مختلفی برای این کار ابداع شده است و پزشک با توجه به شرایط هر فردی و میزان شدتی که بیماری او دارد، یک روش مناسب را تجویز می کند. در ادامه برخی از مهم ترین روش های درمانی زخم روده بدون جراحی را برای شما توضیح داده ایم.

1- تجویز دارو

مصرف دارو یکی از شایع ترین و در عین حال موثرترین روش های درمانی برای زخم روده است. پزشک ممکن است داروهایی شامل آنتی‌بیوتیک‌ها، ضد التهاب‌ها، مهار کننده‌های اسید معده و داروهای ضد دیسپپسی را تجویز کند. این داروها می‌توانند به تسکین علائم زخم روده کمک کنند و فرصت بهبود را فراهم کنند. به عنوان یک نکته بسیار مهم بایستی در یاد داشته باشید که از مصرف هر گونه دارو بدون تجویز پزشک خودداری کنید. چرا که در غیر این صورت نه تنها مشکل شما بر طرف نمی شود، بلکه ممکن است مشکلات دیگری نیز از جهت سلامتی برای شما رخ دهد.

بخوانید  5 نکته مهم آمادگی برای کولونوسکوپی [ تغذیه+عوارض ]

2- ایجاد یک رژیم غذایی مناسب

در رخی از مواقع که زخم روده جزئی است، پزشک ها برای جلوگیری از بد تر شدن وضع آن و شروع روند بهبود، پیروی از یک رژیم غذایی سالم را توصیه می کنند. بایستی توجه داشته باشید که این رژیم حتما بایستی توسط یک متخصص تغذیه تنظیم شده و فرد آن را به طور کامل رعایت کند.

3- کنترل استرس

استرس . فشار های روحی و روانی یکی از مهم ترین عوامل در ایجاد یا تشدید بیماری زخم روده شناخته می شوند. به همین دلیل نیز نیاز است تا افراد تا حتی الامکان تلاش کنند تا استرس خود را کنترل کرده و از مواردی که موجب اظطراب آن ها می شود، دوری کنند.

درمان با جراحی

اگر یک فرد زخم روده شدیدی داشته باشد، نمی توان با روش های درمانی که در بخش قبل توضیح دادیم، به مداوا او پرداخت. به همین دلیل نیز بایستی مداوای فرد با استفاده از روش های جراحی باشد. امروزه درمان زخم روده از طریق جراحی، به 3 روش مختلف انجام می شود.

1- جراحی با روش لاپاروسکوپی

جراحی با روش لاپاروسکوپی در حقیقت یک روش جراحی مینیمال غیرتهاجمی است که توسط سوراخ کوچکی که در ناحیه شکم ایجاد می‌شود، انجام می‌شود. این روش کمترین تهاجم را به بدن ایجاد می‌کند و زمان بهبودی را کاهش می‌دهد.

بخوانید  برای معده و زخم معده چه میوه ای خوبه ؟

2- جراحی باز

جراحی باز یکی از رایج ترین شیوه های درمان زخم روده است. در این روش زخم روده به طور کلی ترمیم می شود. توجه داشته باشید که برای انجام این روش نیاز به برش بزرگتری در ناحیه شکم است. به همین دلیل نیز جراحی باز بسیار سنگین تر از سایر روش های جراحی بوده و لازم است تا بعد از اتمام عمل، فرد مراقبت های لازم را داشته باشد.

3- جراحی روباتیک

جراحی روباتیک یکی از بروز ترین روش های درمانی برای از بین بردن مشکل زخم روده است. در این نوع از جراحی از تکنولوژی ها و فناوری های بسیار پیشرفه ای استفاده می شود. شایان ذکر است که با استفاده از این روش، دقت و کمال سعی بر حفظ عملکرد روده و کاهش علائم پس از جراحی است.

سخن پایانی

انسان ها ممکن است تحت اثر عوامل مختلف و متعددی به بیماری زخم روده دچار شوند. این بیماری اغلب با احساس درد و رنج همراه بوده و به همین دلیل نیز بسیار آزار دهنده و ناراحت کننده دانسته می شود. با آن که شما می توانید با انجام اقدامات ساده ای از بروز این مشکل در خود جلوگیری کنید اما با این همه حال ممکن است برخی از افراد باز هم درگیری این بیماری شوند.

بخوانید  اگر مشکل معده دارید این غذاهای مفید برای معده رو از دست ندهید

اگر بنابر هر دلیلی به بیماری زخم روده مبتلا شده باشید، جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد. چرا که با کمک گرفتن از روش های پزشکی جدید می توانید نسبت به درمان آن اقدام کنید. به عنوان یک نکته بسیار مهم باید در نظر داشته باشید که در صورت مشاهده یک یا چند مورد از علائم بیماری زخم روده، فورا به پزشک مراجعه کنید تا پروسه درمانی شما سریع تر و بهتر طی شود.

به این نوشته امتیاز بدهید!

ظهور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×