» زیبایی دندان ها » علت ورم لثه (تورم لثه) چیست؟ + 4 درمان باد كردن لثه دندان
ورم لثه چه قرصی بخوریم؟
زیبایی دندان ها

علت ورم لثه (تورم لثه) چیست؟ + 4 درمان باد كردن لثه دندان

شهریور 21, 1403 3521,321

ورم لثه یکی از مهم‌ترین موارد در زمینه دهان و دندان است که باید به آن توجه کرد. به طور کلی باد کردن لثه مي‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. موضوع مهم در این رابطه یافتن دلیل ورم و سپس به‌کارگیری روش‌های مناسب جهت درمان است.

ورم لثه نشانه چیست؟

ورم کردن لثه را می‌توان نشانه بهداشت نامناسب دندان دانست. طبیعتاً اگر به بهداشت دهان و دندان خود توجه نداشته باشید، احتمال مواجه با این عارضه در شما افزایش پیدا می‌کند. در پاره‌ای از موارد، ورم کردن لثه نشانه تغییرات هورمونی موجود در بدن است، حتی در این حالت نیز باید سریعاً ورم مدنظر توسط دندانپزشک مورد بررسی قرار بگیرد تا از پیشرفت آن جلوگیری شود.

انواع ورم لثه

وجود دلایل مختلف برای ورم کردن لثه باعث شده است تا با انواع مختلفی از این عارضه روبه‌رو باشیم. به طور کلی می‌‌توان چنین ورم‌هایی را از لحاظ شدت دسته‌بندی کرد؛ اما امکان تقسیم‌بندی آن‌ها بر اساس علت به وجود آمدن ورم نیز وجود دارد.

بخوانید  ایا لمینت به دندان و مینای دندان اسیب میزند ؟

آبسه را می‌توان از جمله مواردی دانست که به عنوان یک نوع ورم لثه شناخته می‌شود. این بیماری وقتی به وجود می‌آید که باکتری‌های زیادی در دهان جمع شوند. آبسه به طور کلی دارای دو حالت کلی است که با نام‌های پریودنتال و پری اپیکال شناخته می‌شوند. پری اپیکال آن آبسه‌ای بوده که دلیل اصلی آن شکستگی و پوسیدگی دندان است. این مورد منجر به تخریب بافت لثه می‌شود و در نهایت لثه به شدت ورم می‌کند.

اگر حالت پری اپیکال ادامه پیدا کند و درمان نشود، پریودنتال ایجاد می‌شود. در حالت پریودنتال علاوه بر باکتری، شاهد جمع شدن میزان زیادی پلاک در فاصله بین دندان‌ها و لثه هستیم که در نهایت می‌توانند منجر به افزایش تورم مدنظر شوند. در کنار این دو مورد باید به پریودنتیت نیز اشاره کنیم. پریودنتیت در مواردی رخ می‌دهد که بیمار از دندان‌های مصنوعی استفاده می‌کند. قرار گرفتن نادرست این دندان‌ها در دهان و فشار بیش از حد آن‌ها به لثه، خود یک عامل اساسی جهت به وجود آمدن تورم، خونریزی و موارد مشابه است.

علائم تورم لثه

شناخت علائم کلی ورم کردن لثه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. این علائم می‌توانند شامل موارد مختلفی باشند. در برخی از شرایط علائم مدنظر به شکل جداگانه و در برخی از موارد نیز به صورت هم‌زمان مشاهده می‌شوند. در ادامه به چند مورد از این علائم اشاره می‌‌کنیم.

بخوانید  نخ دندان ارتودنسی چیست؟ نحوه استفاده و ویژگی های نخ دندان

قرمز شدن لثه

قرمز شدن لثه

اولین موردی که باید از آن یاد کرد، قرمز شدن لثه است. در واقع باید بیان کرد که تغییر رنگ لثه مهم‌ترین و شایع‌ترین نشانه ورم لثه است. معمولاً این قرمزی در تمام طول شبانه روز مشاهده می‌شود. باد کردن لثه نیز ممکن است در همین مرحله رخ دهد.

خونریزی

در برخی از موارد، ممکن است تورم لثه منجر به خونریزی شود. خونریزی عموماً نشانه خطرناکی در این زمینه است. خونریزی لثه اغلب اوقات در مواقعی رخ می‌دهد که مشغول خوردن غذا هستید، نخ دندان می­کشید و یا دندان‌های خود را مسواک می‌زنید.

خونریزی لثه اغلب به دلیل پلاک های مضر و میلیون ها باکتری موجود در آن که در خط لثه یا اطراف آن برای ایجاد التهاب لثه وجود دارد، ایجاد می‌شود. شایع ترین علت خون ریزی لثه معمولا وجود بیماری لثه است.

لق شدن دندان‌ها

اگر ورم کردن لثه درمان نشود، ممکن است بعد از مدت مشخصی دندان‌های شما در جای خود لق بزنند و حتی امکان جدا شدن آن‌ها نیز وجود دارد. این علامت یا نشانه معمولاً در مراحل بسیار شدید تورم لثه رخ می‌دهد و در صورت درمان سریع لازم نیست که در مورد آن نگرانی خاصی داشته باشید.

بخوانید  باندینگ دندان چیست؟

علت ورم لثه

به راستی چرا لثه باد میکند؟ شناخت علت اصلی ورم کردن لثه بخش مهمی از روند درمان این عارضه را تشکیل می‌دهد. اگر علت ورم به شکل درستی تشخیص داده نشود، طبیعتاً امکان درمان آن نیز به شکل صحیح وجود ندارد و ممکن است ورم خود منجر به بیماری‌های گسترده‌تری شود.

علاوه بر مواردی که در بخش‌های قبلی به عنوان عللی برای به وجود آمدن ورم لثه به آن‌ها اشاره شد، مصرف یک سری داروهای خاص نیز ممکن است منجر به تورم شدید لثه شود. احتمالاً این پرسش برایتان به وجود می‌آید که چه داروهایی می‌توانند علت باد كردن لثه باشند؟ در پاسخ باید از داروهای مخصوص فشار خون یاد کنیم. این داروها در شرایط خاصی ممکن است موجب ورم کردن لثه‌های شما شوند؛ بنابراین اگر از چنین داروهایی استفاده می‌کنید و به تازگی با ورم کردن لثه مواجه شده‌اید، حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید.

علت بعدی که واقعاً جالب توجه بوده،‌ کمبود مواد مغذی در رژیم غذایی بیماران است. این امر وقتی اهمیت می‌یابد که رژیم غذایی فرد عملاً از ویتامین سی تهی است. این ویتامین نقش بسیار مهمی در سلامت لثه‌ها دارد و به همین دلیل باید از وجود آن در رژيم غذایی اطمینان حاصل کرد. ویتامین سی حتی برای بهبود سیستم ایمنی بدن نیز اهمیت دارد. علاوه بر این موارد‌، یک سری علت‌های خاص دیگر نیز وجود دارند که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم، برخی از آن‌ها طبیعی و برخی نیز غیرطبیعی هستند.

بخوانید  اورجت چیست ؟ / درمان اورجت و دندان خرگوشی

ورم لثه بعد از کشیدن دندان

این نوع ورم کردن را می‌توان کاملاً طبیعی دانست. در هر صورت نباید فراموش کنید که در زمان کشیدن دندان، لثه شما تحت فشار شدیدی قرار می­گیرد و به همین جهت ممکن است شاهد ایجاد تورم باشید. در چنین مواقعی تورم کردن لثه خود به ما نشان می‌دهد که بخش تحتانی لثه مربوط به دندان کشیده شده در حال بهبود است و به همین دلیل نباید آن را یک علامت بد دانست.

این نوع تورم در زمان کشیدن دندان عقل نیز مشاهده می‌شود. در حالت عادی، تورمی که به این علت ایجاد شده باشد، پس از دو و نهایتاً سه روز به طور کامل رفع خواهد شد. استفاده کردن از کمپرس آب سرد می‌تواند به عنوان یک راهکار مناسب جهت کاهش تورم‌های این چنینی محسوب شود.

شدت تورم کردن لثه در این موارد رابطه مستقیمی با عفونت دندان کشیده شده دارد. به عنوان نمونه اگر دندان آسیاب شما پیش از کشیده شدن عفونت‌های مختلفی را در دل خود جای داده باشد، باید انتظار داشته که تورم مربوط به آن نیز شدید باشد. اگر حس می‌کنید حتی پس از گذشت سه روز نیز ورم لثه شما کاهش پیدا نکرده است، حتماً موضوع را با دندانپزشکتان در میان بگذارید. ارائه راهکارهای درمانی توسط دندانپزشک می‌تواند منجر به کاهش سریع تورم لثه شود.

بخوانید  9 راهکارهای طلایی ترمیم مینای دندان که نمی دانستید

ورم لثه بعد از عصب کشی

عصب‌کشی دندان نیز می‌تواند منجر به ورم کردن لثه شود. ورمی که در این حالت به وجود می‌آید نیز یک نوع ورم طبیعی به شمار می‌رود و عموماً نمی‌توان آن را خطرناک دانست. اگر در کنار دندان عصب‌کشی­شده عفونت وجود داشته باشد، همین عفونت‌ها خود به یک عامل اساسی برای تورم کردن لثه تبدیل خواهند شد.

علاوه بر این، ممکن است در زمان عصب‌کشی مقداری از مواد مربوط به عصب به سمت ریشه دندان حرکت کنند و منجر به ایجاد عفونت در بافت لثه شما شوند. طبیعتاً این موارد در کنار هم، نتیجه‌ای به جز ورم کردن لثه ندارد، البته ورم مذکور نیز در بسیاری از موارد خیلی سریع از بین می‌رود.

در واقع می‌توان بیان کرد که چنین ورم‌هایی همانند ورمی که در مرحله پیشین به آن اشاره کردیم، نهایتاً دو الی سه روز ادامه پیدا می‌کند. استفاده کردن از داروهایی که توسط دکتر تجویز شده­اند، می‌تواند بهترین راهکار موجود جهت کاهش میزان ورم در این شرایط خاص باشد.

ورم لثه پس از عصب‌کشی ممکن است موجب آبسه و مواردی دیگری همچون تورم صورت، بی‌خوابی و یا حساسیت شدید به دمای بالای غذاهای مختلف شود. توصیه می‌کنیم به منظور حل چنین مشکلاتی حتماً با کارشناسان کلینیک مهرآوید تماس بگیرید. پرسنل مجرب این کلینیک می‌توانند به خوبی شما را در این شرایط یاری کنند.

بخوانید  لمینت چه فرقی با کامپوزیت دارد؟

ورم لثه بعد از ایمپلنت

مورد دیگری که می‌توان از آن به عنوان یک نوع ورم طبیعی یاد کرد، ورمی است که در صورت استفاده از بهترین جایگزین دندان کشیده شده یعنی ایمپلنت دندان به وجود می‌آيد. به منظور استفاده از ایمپلنت باید برش‌های مختلفی در لثه ایجاد شود و همین برش‌ها یک علت اساسی جهت به وجود آمدن ورم هستند. دلیل این ورم لثه عفونت نیست و به همین دلیل لازم نبوده که در این رابطه نگرانی خاصی داشته باشید. جهت کاهش این نوع ورم می‌توان از کمپرس آب سرد کمک گرفت، البته این کمپرس باید بر روی صورت قرار گیرد و از قرار دادن آن به صورت مستقیم بر روی لثه خودداری کنید.

اگر ایمپلنت به شکل مناسبی در محل تعیین شده قرار نگیرد، این احتمال می‌رود که فرد با تحلیل لثه روبه‌رو شود. تحلیل لثه یک نوع عارضه عفونتی شناخته می‌شود که در نهایت به شکل تورم خود را نشان می‌دهد؛ به همین دلیل در صورت ایجاد ورم در لثه و یا باد كردن لثه دندان پس از ایمپلنت باید به این موضوع توجه داشته باشیم.

علت ورم لثه بعد از پرکردن دندان

وقتی که دندانپزشک شما اقدام به پر کردن دندانتان می‌کند، باید بافت لثه را تا حد خاصی باز کند. این امر ممکن است منجر به افزایش حجم کلی رگ‌ها به دلیل بیشتر شدن حجم انتقال خون شود و لثه تورم کند. با توجه به این موضوع می‌توان بیان کرد که تورم مدنظر یک نوع تورم طبیعی شناخته می‌شود.

بخوانید  دانستنی های جالب در مورد دندان

همانند موارد گفته شده، تورم ناشی از پر کردن دندان پس از دو الی سه روز برطرف خواهد شد و نشانی از آن باقی نمی‌ماند. در غیر این صورت، ممکن است تورم ایجاد شده به دلیل عفونت رخ داده باشد و این نوع عفونت نیز نیازمند بررسی کامل توسط دندانپزشک است.

درمان ورم لثه

به منظور درمان تورم لثه می‌توان از درمان‌های مختلف خانگی و یا درمان‌های مدرن‌تر یعنی بهره‌گیری از قرص‌های مختلف استفاده کرد. این پزشک شماست که به وسیله بررسی کلی ورم، بهترین درمان را برایتان انتخاب می‌کند. خوشبختانه امروزه روش‌های مختلفی برای حل این عارضه وجود دارد.

برای ورم لثه چه قرصی بخوریم؟

ورم لثه چه قرصی بخوریم؟

اولین قرصی که برای درمان لثه باید به آن اشاره کنیم، قرص کتوپروفن است. این قرص می‌تواند به منظور کاهش التهابات و درد کلی لثه مورد استفاده قرار بگیرد. میزان مصرف این قرص در هر روز باید حدوداً پنجاه الی صد میلی‌گرم باشد. این قرص به دلیل داشتن ماده‌ای به نام پروستاگلاندین می‌تواند در این زمینه کاربرد داشته باشد.

مورد بعدی دیکلوفناک است که از آن نیز به عنوان یک قرص مخصوص کاهش میزان التهاب و ورم لثه یاد می‌کنند. میزان مصرف مناسب برای این قرص نیز همانند قرص کتوپروفن حدوداً پنجاه الی صد میلی‌گرم در روز است و از این نظر تفاوت خاصی با آن ندارد.

بخوانید  مراحل سیم کشی دندان چیست؟

در کنار موارد گفته شده باید به آموکسی‌سیلین نیز اشاره کنیم که یک آنتی‌بیوتیک پرکاربرد شناخته می‌شود و به همین دلیل می‌توان از آن جهت درمان تورم لثه استفاده کرد. میزان مصرف آموکسی‌سیلین می‌‌تواند به صورت روزانه بین پانصد الی هزار میلی‌گرم باشد تا بتوان به کمک آن ورم مربوط به لثه‌ها را کنترل کرد. این قرص می‌توان در از بین بردن باکتری‌ها نیز به شکل مناسبی عمل کند.

درمان ورم لثه با زردچوبه

زردچوبه در زمره ادویه‌های خاصی قرار می‌‌گیرد که در بسیاری از خوراک‌های خود از آن بهره می‌بریم. از جمله مواردی که به عنوان یک راهکار خانگی جهت درمان تورم لثه از آن یاد می‌شود،‌ استفاده از همین خواص ادویه است، البته عموماً توصیه می‌شود که از ژل زردچوبه کمک گرفته شود. این ژل دارای ماده خاصی به نام کورکومین است. کورکومین به علت وجود ویژگی‌هایی همچون آنتی اکسیدان بودن می‌تواند به خوبی موجود کاهش میزان تورم کلی لثه شود.

این ماده ویژه می‌تواند منجر به کاهش اثرات ناشی از سیگار کشیدن نیز شود. در برخی از خمیردندان‌ها و دهان‌شویه‌ها نیز از ژل زردچوبه استفاده می‌کنند. شایان ذکر است که بهره‌گیری از ژل مذکور می‌تواند منجر به کاهش پلاک دندانی نیز شود (در برخی از موارد از پلاک به عنوان علتی برای ورم کردن لثه یاد می‌کنند). در هر صورت باید به یاد داشته باشید که درمان باد كردن لثه دندان با این روش به عنوان روشی قطعی شناخته نمی‌شود و بهتر است برای حل مشکل ورم کردن لثه هرچه زودتر به یک مرکز درمانی مناسب مراجعه کنید.

بخوانید  بهترین روش برای سفید کردن دندان در منزل

درمان تورم لثه در کوتاه‌ترین زمان ممکن

دلیل اصلی ورم لثه باید سریعاً تشخیص داده شده و سپس نسبت به درمان آن اقدام شود. اگر در حال حاضر با این مشکل مهم دست و پنجه نرم می‌کنید، بهتر است همین الان با کارشناسان کلینیک دندانپزشکی مهرآورید تماس بگیرید یا به این مرکز مراجعه کنید تا متخصصان آن شما را راهنمایی کنند.

اطلاعات تماس

  • سایت: mehravidclinic.com
  • تلفن: 02177478787
  • آدرس: تهران ، خیابان پیروزی ،نبش خیابان پرستار ، پلاک ۲۳۰

به این نوشته امتیاز بدهید!

واحد نویسندگی دندان لند

تعداد دیدگاهها: 2

  1. فاطمه

    آیا رژیم غذایی و بعضی از خوراکی ها میتونه باعث بروز ورم لثه و خونریزی لثه بشه؟؟؟

    • واحد نویسندگی دندان لند

      بله، رژیم غذایی شما می‌تواند تاثیر مستقیمی بر سلامت دهان و دندان شما داشته باشد. رژیم غذایی نامناسب می‌تواند باعث بروز مشکلاتی همچون ورم و خونریزی لثه شود. در اینجا چند نکته کلیدی را بررسی می‌کنیم:

      کمبود ویتامین C: ویتامین C برای سلامت لثه‌ها حیاتی است. کمبود این ویتامین می‌تواند باعث ورم و خونریزی لثه شود. میوه‌ها و سبزیجات تازه، مانند پرتقال، توت‌فرنگی، کیوی، فلفل دلمه‌ای و کلم بروکلی منبع خوبی از ویتامین C هستند.

      کمبود ویتامین K: ویتامین K در فرایند خونریزی بازی دارد. اگر کمبود ویتامین K داشته باشید، ممکن است لثه‌هایتان بیشتر خون بریزند. سبزیجات برگ سبز تیره مانند کلم و اسفناج منبع خوبی از ویتامین K هستند.

      کمبود آب: کمبود آب می‌تواند باعث خشک شدن دهان و در نتیجه افزایش میزان باکتری‌ها شود که می‌تواند بر ورم و خونریزی لثه تاثیر گذارد.

      مصرف بیش از حد شکر و غذاهای پر پردازش: این غذاها می‌توانند باعث ایجاد پلاک و تجمع باکتری در دهان شوند که باعث التهاب و ورم لثه می‌شود.

      به یاد داشته باشید که برخی از موارد ورم و خونریزی لثه ممکن است ناشی از مشکلات جدی‌تری باشند، بنابراین اگر این علائم را تجربه می‌کنید، بهتر است با دندانپزشک خود مشورت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×