علت یبوست طولانی مدت + عوارض ۵ راه درمان فوری خانگی و پزشکی
آنچه در این مطلب میخوانید
یبوست یکی از شایع ترین بیماری هایی که هر انسانی می تواند به آن مبتلا شود. طبق تحقیقات انجام شده، هر فرد در طول حیات خود چندین و چند بار به این بیماری مبتلا می شود. خوشبختانه یبوست طولانی مدت در اکثر مواقع قابل درمان بوده و مشکل خاصی را برای افراد ایجاد نمی کند.
علت یبوست طولانی مدت
همچنین به یاد داشته باشید که موارد مختلفی وجود دارند که می توانند زمینه ساز ابتلا فرد به یبوست طولانی مدت شوند. در ابتدای این مقاله به توضیح و بررسی کامل این بیماری پرداخته و پس از آن عللی که موجب بروز یبوست طولانی مدت می شوند را برایتان شرح خواهیم داد. پس با ما همراه باشید.
✅علت یبوست طولانی مدت | بی حرکتی روده، کمبود فیبر، کم آبی، یبوست |
✅درمان خانگی یبوست | مصرف فیبر، آب، ورزش، روغنهای نباتی |
✅عوارض یبوست | درد شکمی، نفخ شکمی، اسهال |
✅درمان فوری یبوست | مایعات، لیکوئید، ملینها، میکرونوتریشن |
✅آیا یبوست باعث مرگ میشود
|
بله، در موارد شدید.
|
یبوست طولانی مدت چیست؟
یبوست یک نوع بیماری است که در صورت ابتلا فرد به آن، حرکات روده کاهش یافته و مدفوع با تعداد و فرکانس کمتری تخلیه میشود. در واقع زمانی که حرکت روده کند شود یا بلافاصله روده مدفوع را به سرعت خروجی تخلیه کند، مشکل یبوست رخ میدهد. یبوست میتواند به صورت موقت یا مزمن باشد. همچنین مدت زمان استمرار این بیماری نیز به دو دسته یبوست کوتاه مدت و یبوست بلند مدت دسته بندی می شود.
یبوست کوتاه مدت اغلب خطری را برای افراد ایجاد نمی کند و در کوتاه مدت و تنها با انجام چند روش درمانی ساده، قابل درمان است. اما از طرفی دیگر یبوست طولانی مدت می تواند در اثر اختلالات جدی تری شکل بگیرد و مشکلات مختلفی را از نظر جسمی برای افراد ایجاد کند.
علائم یبوست طولانی مدت
موارد مختلفی هستند که می توان از آن ها به عنوان علائم و نشانه های ابتلا به یبوست طولانی مدت یاد کرد. به طور کلی علائم یبوست طولانی مدت عبارت اند از:
- کاهش تعداد و حجم مدفوع
- سختی و سفت شدن مدفوع
- تفریخ و ناتمام شدن تخلیه مدفوع
- درد و ناراحتی در منطقه شکم
- احساس تپش یا نبض در منطقه شکم
- احساس پریودگی و سنگینی در منطقه شکم
- احساس خستگی بعد از تلاش برای تخلیه مدفوع
- تغییر رنگ مدفوع، مانند رنگ تیره یا خونریزی در مدفوع
- احساس بیاشتهایی و کاهش وزن
- اضطراب و افسردگی
در صورتی که هر یک یا چند مورد از علائم گفته شده را داشتید، حتما لازم است تا سریعا به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. در صورتی که در مراجعه به پزشک و شروع فرایند درمانی تان احمال کاری داشته باشید، ممکن است صدمات جدی تری برای شما پیش بیاید.
دلایل یبوست طولانی مدت
همان طور که از ابتدای این مقاله گفتیم، یبوست طولانی مدت می تواند تحت عوامل مختلفی بروز بدهد. از این رو حتما لازم است تا افراد اصلی ترین علل ابتلا به این بیماری را دانسته و برای پیشگیری از وقوع آن اقداماتی انجام دهند. در ادامه دلایل یبوست طولانی مدت را به طور مفصل تری برای شما بیان کرده ایم.
۱- فشار روانی
یکی از اصلی ترین عللی که می تواند سبب ابتلای فرد به بیماری یبوست طولانی مدت گردد، استرس و اضطراب است. در واقع فشار های روانی نقش بسیار زیادی را بر روی عملکرد اجزای مختلف بدن دارند. در صورتی که فرد فشار زیادی را از نظر روانی متحمل شود، کارکرد روده های او دچار مشکل شده و این عامل به خودی خود می تواند مشکل یبوست طولانی مدت را ایجاد کند.
۲- ناهنجاریهای ساختاری روده
یکی دیگر از علل اصلی و بسیار مهم در ابتلا فرد به بیماری یبوست طولانی مدت، ناهنجاری های ساختاری روده شناخته می شود. منظور از ناهنجاری های ساختاری روده مواردی نظیر تنگ شدن مجرای روده، انسداد مزمن، وجود پولیپها یا تورم قسمتهای خاص روده و… هستند. در این صورت ممکن است فرایند درمان یبوست، طولانی تر و سخت تر شود.
۳- ناهنجاریهای عضلانی
عضلات مختلف اجزای بدن به خصوص عضلات روده نقش بسیار مهمی را در کارکرد درست آن بر عهده دارد. در برخی از مواقع ناهنجاری هایی در این عضلات بروز می دهد. در نتیجه در اثر اختلالات در عملکرد عضلات رودهای، فرد می تواند به یبوست طولانی مدت مبتلا شود.
۴- مصرف داروها
مصرف دارو های مختلف نیز می تواند یکی از مهم ترین عللی باشد که فرد را به بیماری یوبوست طولانی مدت مبتلا می کند. در بسیاری از مواقع مصرف هر دارو یا قرصی می تواند عوارض مختلفی را بر روی سلامت انسان داشته باشد. به همین دلیل نیز مصرف برخی از داروها باعث کاهش حرکات روده شده و به یبوست طولانی مدت منجر شوند. داروهای ضد افسردگی، مسکن ها، داروهای فشار خون بالا و… از مهم ترین داروهایی هستند که مصرف آن ها به ابتلا فرد به یبوست طولانی مدت سبب می شود.
۵- نقص تغذیه
داشتن یک رژیم غذایی مناسب، یکی از مهم ترین فاکتور های سلامتی است. افرادی که به تغذیه خود توجه ای نمی کنند، با مشکلات مختلفی مواجه می شوند. یکی از بارزترین بیماری هایی که می تواند در اثر نقض تغذیه بروز دهد، یبوست طولانی مدت است. کمبود فیبر در رژیم غذایی، ناکافی بودن مایعات و ناکافی بودن فعالیت بدنی میتواند عواملی باشند که یبوست طولانی مدت را تحمیل کنند.
۴- کمبود فعالیت بدنی
تحرک کن در طول روز یکی دیگر از عواملی است که می تواند منجر به ابتلا فرد به بیماری یبوست طولانی مدت شود. به همین دلیل نیز چزشک ها توصیه می کنند که حتما فعالیت بدنی مناسبی را در طول روز داشته باشید تا اجزای مختلف بدنتان به خصوص روده ها بتوانند عملکرد درستی داشته باشند.
۵- تاثیرات سایر بیماری ها
در برخی از مواقع نیز ابتلا به انواع دیگری از بیماری ها می تواند موجب ابتلا فرد به یوبوست طولانی مدت شود. خی بیماری ها و وضعیت های پزشکی مانند سندرم روده تحریکپذیر (IBS)، استفراغ قابل انتقال، هموروئید، سرطان روده، بیماری شفقی (پارکینسون) و دیابت مهم ترین عواملی هستند که ابتلا به آن ها باعث یبوست در افراد می شود.
درمان یبوست طولانی مدت
خوشبختانه امروزه با پیشرفت های پزشکی، روش های مختلفی برای درمان و بهوبد یبوست طولانی مدت ابداع شده اند. افرادی که علائم ابتلا به این بیماری را در خود مشاهده می کنند، بایستی در مرحله اول به یک پزشک متخصص مراجعه کنند تا در صورتی که ابتلا آن ها به یبوست طولانی مدت تایید شود، پزشک بتواند با در نظر گرفتن شرایط فرد و میزان شدت بیماری که دارد، یک روش درمانی مناسب را تجویز کند. در ادامه برخی از مهم ترین و موثر ترین روش های درمانی یبوست طولانی مدت را برای شما شرح داده ایم.
۱- اصلاحات رژیم غذایی
با اصلاح رژیم غذایی و تعیین تغذیه مناسب، می توانید تا حد قابل توجه ای، مشکلات یبوست خود را بر طرف کنید. توصیه می شود که برای آن که بتوانید نتایج را در مدت سریع تر و بهتری به دست بیاورید، حتما از یک متخصص تغیذه کمک بگیرد.
۲- انجام فعالیت بدنی در طول روز
تحرک می تواند عامل بسیار مهم و موثری در درمان یبوست طولانی مدت باشد. به همین دلیل نیز بهتر است در طول روز، زمان هایی را برای فعالیت های بدنی و ورزش اختصاص دهید. همچنین انجام پیاده روی روزانه نیز می تواند در پیشگیری از یبوست طولانی مدت و درمان آن بسیار موثر باشد.
۳- مصرف دارو
یکی از مهم ترین و رایج ترین روش های درمانی برای بهبود وضعیت یبوست طولانی مدت، مصرف دارو است. پزشک بعد از تشخیص میزان و شدت یبوست شما و با در نظر گرفتن شرایط جسمانی که دارید، دارو های مختلفی را برایتان تجویز می کند.
برخی از مهم ترین دارو هایی که برای درمان این بیماری تجویز می شوند عبارت اند از داروهای ملین (مانند مسهل ها)، مکمل های فیبر، مایعات تشدیدکننده لوزالمعده و … . به عنوان یک نکته بسیار مهم باید در نظر داشته باشید که از مصرف هر دارویی به صورت خودسرانه و بدون اطلاع پزشک، خودداری کنید. در غیر این صورت ممکن است عواقب بدی از نظر سلامتی برای شما پیش بیاید.
۴- تحریک روده
یکی از روش های بسیار ساده و در عین حال موثر برای درمان یبوست طولانی مدت، تحریک روده است. در این روش پزشک با تجویز تمرینات مختلف و ماساژ باعث می شود تا روده های شما تحریک شوند. در صورت وقوع این عمل، کارکرد روده ها بهبود یافته و عمل تخلیه را بهتر و سریع تر انجام می دهند.
۵- مداخلات پزشکی
در برخی از مواقع نیز ممکن است پزشک با روش های دیگر مانند استفاده از قطرههای وریدی، معاینه کولونوسکوپی، توسعه ابزارهای کمکی تخلیه مدفوع و در موارد شدید تجویز مکمل های دارویی به درمان بیماری فرد اقدام کند.
یبوست در بارداری
همان طور که گفتیم یبوست از عوارض و پیامدهای مرسوم دستگاه گوارش انسان است که یکی از مساعدترین شرایط بروز آن را میتوان دوران بارداری معرفی کرد. به همین دلیل تصمیم گرفته ایم تا این موضوع را در بخش مجزایی بررسی کنیم.
از آنجا که این عارضه علاوه بر ایجاد عوارض ناشی از دفع مشکل مدفوع (هموروئید، شقاق مقعد و…) ممکن است روند مصرف و هضم مواد غذایی را توسط مادران و در نتیجه دریافت مواد مغذی توسط جنین دچار مشکل کند، باید به آن جدیتر از یک مشکل روزمره نگاه شود و اقدامات لازم برای رفع یبوست در بارداری در نظر گرفته شود.
بهطور خلاصه اصلیترین اقداماتی که زنان باردار و اطرافیان آنها در مواجهه با این مشکل باید در دستور کار قرار دهند چندان پیچیده نیست و شامل انجام توصیهها و درمانهای خانگی درمان یبوست میشود. درصورتیکه این اقدامات چارهساز نشد، مراجعه به پزشک و مصرف داروهای ملین (مانند پودر پسیلیوم و…) منطقیترین اقدام خواهد بود.
مفیدترین غذاها برای یبوست در بارداری
غلات کامل
وجود فیبر بالا در غلات کامل این دسته از مواد غذایی را به گزینه مناسب و سازگاری برای دستگاه گوارش انسان تبدیل کرده است و در درمان یا کم کردن از عوارض یبوست در بارداری هم مؤثر است. البته مقدار مصرف این گروه از مواد غذایی باید مناسب باشد تا از طرف دیگر زنان باردار را دچار مشکلات گوارشی مرتبط به غلات (مانند نفخ) نکند.
میوه و سبزیجات
دیگر گروه مواد غذایی که فیبر بالایی دارد، میوهها و سبزیجات است که بهعنوان مواد غذایی سلامت و مقوی، هم از جنبه تغذیه بدن مادران با مواد مغذی حائز اهمیت است، هم از نظر تأثیری که بر رفع یبوست و کمک به حرکت مواد غذایی در مسیر رودهها در حین بارداری میگذارد.
فرآوردههای غذایی حاوی پروبیوتیک
باکتریهای مفید برای بدن که از آنها با نام پروبیوتیک یاد میشود، مهمترین تأثیر مثبت را در بدن بر عملکرد دستگاه گوارش میگذارند. دریافت این باکتریها از طریق فرآوردهها غذایی همچون لبنیات و آبمیوه پروبیوتیک فراهم شده است و میتوان آنها را در برنامه غذایی زنان باردار گنجاند.
افزایش نوشیدن آب
نقش کمبود میزان آب در بدن و خشکی دستگاه گوارش در ایجاد یبوست خصوصاً ایجاد یبوست در دوران بارداری حتمی است، از این رو افزایش مصرف آب و سایر مواد غذایی رقیق را میتوان اقدامی مفید برای درمان این مشکل از طریق مصرف مواد غذایی در نظر گرفت.
تأثیر ورزش در درمان یبوست در بارداری
بهطور طبیعی بخشی از فعالیتهای حیاتی در بدن انسان ازجمله فعالیت دستگاه گوارش، وابسته به فعالیت و تحرک بدنی است. در دوران بارداری میزان فعالیت بدنی کاهش پیدا میکند و به همین دلیل این عامل را میتوان بر روی ایجاد یبوست در بارداری مؤثر دانست. با توجه به این رابطه، در نظر گرفتن فعالیتهای بدنی به شکل ورزشهای ساده مانند پیادهروی سبک (یا حداقل ماساژ قسمتهای شکم) را میتوان از اقدامات مثبت برای خانمهای باردار درگیر با یبوست معرفی کرد.
برای یبوست کی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر به بیماری یبوست مبتلا شده اید می توانید با انجام کار های ساده مانند تغییر رژیم، افزایش فعالیت های بدنی و… به درمان این بیماری بپردازید. اما اگر بعد از چندین روز بهبودی در حال شما مشاهده نشد یا میزان و شدت این بیماری افزایش پیدا کرد، بایستی فورا به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا روند درمانی شما تحت نظر او انجام شود.
سخن پایانی
یبوست یکی از بیماری هایی است که افراد در طول زندگی خود چندین بار به آن دچار می شود. در برخی از مواقع یبوست کوتاه مدت بوده و در برخی از مواقع دیگر نیز به صورت بلند مدت تری طول می کشد. علل مختلفی وجود دارند که می توانند سبب ابتلا فرد به یبوست طولانی مدت شوند. با این همه حال این بیماری قابل پیشگیری بوده و شما می توانید با رعایت نکات بسیار ساده، از وقوع آن جلوگیری کنید.
همچنین به یاد داشته باشید که روش های درمانی مختلف و بسیار زیادی برای برطرف کردن یبوست طولانی مدت، وجود دارد. به همین خاطر در صورتی که به این بیماری ابتلا پیدا کردید، با مراجعه به یک پزشک می توانید آن را برطرف کنید.