عوارض آندوسکوپی چیست؟ (7 مورد از رایج ترین عوارض آندوسکوپی)
آنچه در این مطلب میخوانید
آندوسکوپی یکی از روش های بسیار رایج و پر کاربرد در زمینه پزشکی است. متخصصان در این روز با بهره گیری از دوربین های بسیار کوچک که بر سر لوله های مخصوص نصب شده اند، قادر هستند داخل بدن بیمار را مشاهده کنند. به این طریق آن ها قادر هستد تا تغییرات اجزای داخلی بدن را به خوبی مشاهده کنند. در این مقاله از دندان لند به این موضوع می پردازیم.
دانستنی های مهم عوارض آندوسکوپی
برای انجام اندوسکوپی، لوله های مخصوص وارد دستگاه گوارش انسان می شوند. بی شک این روش با درد همراه بوده و عوارض مختلفی را برای انسان به دنبال دارد. در ادامه به بررسی کامل عوارض آندوسکوپی پرداخته ایم.
عوارض آندوسکوپی چیست؟
مانند هر روش جراحی دیگری، احتمالاً در طول روش آندوسکوپی عوارض مختلفی رخ می دهد. عوارض آندوسکوپی معمولاً بعد از عمل و برای مدت کوتاهی مشاهده می شود.
در این مقاله، می توانید در مورد موقعیت هایی که ممکن است بعد از آندوسکوپی با آن مواجه شوید، اطلاعات کسب کنید. در این مقاله میتوانید جزئیاتی در مورد کارهایی که باید در طول عوارض احتمالی آندوسکوپی انجام دهید را بیابید.
رایج ترین عوارض آندوسکوپی
پس از انجام آندوسکوپی که در آن اندامهای دستگاه گوارش از دهان شروع میشود، احتمالاً عوارضی در بیماران مشاهده میشود. در نتیجه تداوم این عوامل که از عوارض آندوسکوپی هستند باید با یک فوق تخصص کولونوسکوپی، فوق تخصص آندوسکوپی و یا فوق تخصص گوارش مشورت کرد. عوارض احتمالی بعد از آندوسکوپی به شرح زیر است:
- گلو درد
- استفراغ
- درد معده و شکم
- ضعف
- سوزش سردل
- تنگی نفس
- مشکل در بلع
- خونریزی از دهان و گلو
- گاز و احساس نفخ
در ادامه مهم ترین و رایج ترین عوارض مربوط به اندوسکوپی را به طور کامل و مفصل برای شما شرح داده ایم تا با آن بیشتر آشنا شوید.
1- عفونت
عفونت به عنوان یکی از عوارض آندوسکوپی شناخته می شود. در این صورت ممکن است قسمت های مختلفی از اجزای داخلی بدن دچار عفونت و التهاب شوند و در کارکرد طبیعی آن ها اختلال ایجاد شود.
البته توجه داشته باشید که تنها زمانی ممکن است یک فرد بعد از آندوسکوپی دچار عفونت شود که در حین انجام این کار اصول بهداشتی رعایت نشوند. به عنوان مثال عدم استرالیزاسیون صحیح تجهیزات و مناسب نبودن محیطی که آندوسکوپی در آن انجام می شود، خطر ابتلا فرد به عفونت را افزایش می دهد.
به طور کلی می توان گفت اگر پزشک شما آندوسکوپی را در شرایط استاندارد انجام دهد، به احتمال بسیار زیاد هیچ گونه عفونتی در بدنتان به وجود نخواهد آمد و نیازی نیست تا نگران این عارضه باشید. به همین دلیل نیز توصیه می کنیم حتما در مراکز متعبر برای انجام آندوسکوپی مراجعه کنید.
2- خون ریزی
یکی از رایج ترین عوارضی که انجام آندوسکوپی در پی دارد، خون ریزی است. در طول انجام این فرایند ممکن است به نقاط مختلف بدن، به خصوص نقاط ورود و خروج سوند آندوسکوپی، فشار زیادی وارد شود. نتیجه این فشار، خون ریزی است.
البته در صورت مشاهده خون ریزی پزشک باید فورا آن را متوقف کند. برای انجام این کار اغلب از لاستیک بندی استفاده می شود. همچنین به یاد داشته باشید که خون ریزی به عنوان یک عارضه در طول فرایند آندوسکوپی شناخته می شود و در صورت بروز این مشکل، حتما پزشک بالای سر شما حصور داشته و نسبت به رفع آن اقدام خواهد کرد.
3- آسیب به بافت های اطراف
آسیب به بافت های اطراف سیستم گوارشی یکی از رایج ترین مشکلات گزارش شده در زمینه عوارض آندوسکوپی است. اغلب افراد ک آندوسکوپی انجام می دهند، با این مشکل روبه رو می شوند. البته بافت های آسیب دیده و مقدار صدمه ای که به آن ها وارد می شود، با یکدیگر متفاوت است.
اگر پزشکی که این کار را انجام می دهد، تخصص و تبحر کافی را داشته باشید، هیچ مشکلی برای بافت های اطراف سیستم گوارشی رخ نمی دهد. اما متاسفانه امروزه ما آسیب به بافت های اطراف را به عنوان یکی از رایج ترین عوارض آندوسکوپی می شناسیم.
اگر می خواهید از وقوع این مشکل پیشگیری کنید، بهتر است حما برای انجام آندوسکوپی به یک پزشک متخصص و با تجربه مراجعه کنید.
4- مشکلات دستگاه تنفسی
انجام آندوسکوپی ممکن است مشکلاتی را برای دستگاه تنفسی ایجاد کند. هر چند احتمال بروز این مشکل پایین است، اما در برخی از افراد مشاهده می شود که بعد از انجام آندوسکوپی، عملکرد دستگاه تنفسی آن ها با مشکلاتی مواجه شده است. عوارضی مانند التهاب راه تنفس، احساس خفتگی، تنگی نفس، عفونت ریه و… همگی از جمله عوارض آندوسکوپی شناخته می شوند.
5- بازگشت عوارض پایه
یکی از عوارض بسیار جدی و بدی که آندوسکوپی دارد، آن است که در صورت عدم انجام صحیح این کار، ممکن است عوارض پایه به صورت مجدد برگردند. در این صورت فرایند درمان دوباره فرد سخت تر و زمان بر تر خواهد شد. به همین دلیل نیز به شما توصیه می کنیم، برای انجام آندوسکوپی حتما به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا این مشکل برای شما به وجود نیاید.
6- مشکلات گوارشی
مهم ترین عارضه ای که افراد بعد از انجام آندوسکوپی با آن سر و کله دارند، ناشی از مشکلات گوارشی است. از آنجایی که لوله آندوسکوپی وارد سیستم گوارشی افراد می شود، این بخش از بدن را تحریک کرده و ممکن است اجزای مختلف آن را تحت تاثیر قرار دهد. وقوع مشکلاتی همانند شکم درد، تهوع، استفراغ و… همگی از عوارض ناشی از آندوسکوپی دانسته می شوند.
7-تغییرات فشار خون
انجام آندوسکپی تا مدتی می تواند فشار خون افراد را تحت تاثیر قرار بدهد. به همین دلیل نیز ایجاد تغییرات در فشار خون به عنوان یکی از عوارض انجام این کار دانسته می شود.
البته توجه داشته باشید که تغییرات فشار خون بعد از انجام آندوسکوپی، قابل کنترل بوده و شرایط فرد بعد از مدت کوتاهی به حالت پایدار می رسد. البته اگر تغییرات فشار خون قابل توجه باشد، حتما بایستی در اسرع وقت این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
عوارض نادر آندوسکوپی
در کنار تمام مواردی که به عنوان عوارض آندوسکوپی نام بردیم، انجام این کار می تواند مشکلات بسیار جدی را برای افراد به وجود بیاورد حتی در مواقعی سلامت آن ها را نیز به خطر بیندازد.
البته وقوع این اتفاقات بسیار نادر بوده و افراد از آن ها در امان هستند. عوارضی مانند خون ریزی شدید، تماس دستگاه آندوسکوپی با بافت ها، تشکیل خون ریزی داخلی، آسیب به عصب ها و… به عنوان عوارض نادری شناخته می شوند که ممکن است برای افراد به وجود بیاید.
جلوگیری از عوارض آندوسکوپی
عامل اصلی مورد نیاز برای جلوگیری از عوارض احتمالی آندوسکوپی به انجام اقدامات احتیاطی مختلف بعد از عمل بستگی دارد. عوارض آندوسکوپی با اقدامات انجام شده به راحتی برطرف می شود.
در میان این اقدامات، استراحت بیمار، البته برای مدت کوتاهی، پس از عمل از اهمیت بالایی برخوردار است. علاوه بر این بیماران طبق توصیه دکتر گوارش از دارو برای استفراغ و درد شکم استفاده می کنند.
از آنجایی که عوارض آندوسکوپی علیرغم اقدامات احتیاطی ادامه دارد، مراجعه به پزشک ضروری است. علاوه بر این، این علائم کوتاه مدت و به ندرت پایدار هستند.
تغذیه بعد از آندوسکوپی
تغذیه بعد از عمل آندوسکوپی و همچنین قبل از عمل یک مسئله مهم است. پس از این فرآیند که در آن اندام های دستگاه گوارش در مرکز قرار می گیرند، باید به عامل تغذیه توجه شود.
با توجه به توصیه پزشکان برای جلوگیری از احساس نفخ، باید از غذاهایی که احتمال ایجاد گاز معده دارند دوری کرد و تا ۲ ساعت چیزی نخورد و ننوشید. با این اندازه علاوه بر احساس نفخ، احساس استفراغ نیز پایان می یابد. همچنین توصیه می شود رژیم را با مایعات شروع کنید و وعده های غذایی سنگین مصرف نکنید.
برای جلوگیری از عوارض جانبی آندوسکوپی و مشکلات احتمالی، می توانید به مقاله تغذیه بعد از آندوسکوپی ما نگاهی بیندازید و یک رژیم غذایی سالم ایجاد کنید.
سخن پایانی
انجام آندوسکوپی مشکلات و عوارض مختلفی را برای افراد به همراه دارد. به همین دلیل نیز لازم است تا بعد از انجام این کار، توصیه های مختلف در رابطه با مراقبت های بعد از آندوسکوپی را جدی گرفته و با دقت و حساسیت بالایی آن ها را رعایت کرد. در این صورت احتمال وقوع این عوارض به حداقل رسیده و در صورت رخ داد آن ها نیز، به سادگی و در زمان کمی قابل درمان خواهند بود.
سوالات متداول عوارض آندوسکوپی
عوارض آندوسکوپی چیست؟
این احتمال وجود دارد که عواملی مانند استفراغ، درد شکم، درد معده پس از عمل رخ دهد.
عوارض آندوسکوپی چگونه به پایان می رسد؟
با برخی تنظیمات در گوش دادن و تغذیه می توان از عوارض احتمالی جلوگیری کرد.
تغذیه بعد از آندوسکوپی چگونه است؟
پس از عمل، یک رژیم غذایی معمول شروع می شود. با این حال، باید از غذاهای سنگین و گاز زا اجتناب کرد. به این منظور بهتر است با یک فوق تخصص گوارش در تهران مشورت کنید.