۵ تا از عوارض کولونوسکوپی و بهترین راه پیگیری و مراقبت
آنچه در این مطلب میخوانید
کولونوسکوپی جز یکی از معروف ترین و پر کاربردترین آزمایش های پزشکی است. این آزمایش با هدف های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد.که عوارض کولونوسکوپی متعدد است و باید توجه ویژه ای به آن داشته باشید.
عوارض کولونوسکوپی چیست؟
با آنکه با استفاده از کولونوسکوپی پزشکان به نتایج بسیار دقیق و دلخواهی می رسند، اما با این همه حال انجام آن عوارضی را برای فرد به همراه دارد. در ادامه برای آشنا بیشتر شما با این موضوع، عوارض کولونوسکوپی را به طور کامل و مفصل شرح داده ایم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
کلونوسکوپی برای چه افرادی عوارض دارد؟
در واقع انجام کلونوسکوپی برای تمام افراد عوارضی را به همراه دارد. البته نوع این عوارض و شدت آن ها بسته به هر فردی متفاوت است. با این همه حال برخی از گروه ها حساس بوده و بیشتر تحت اثر عوارض کولونوسکوپی قرار می گیرند. انجام این آزمایش برای افراد زیر عوارض بیشتر و جدی تری را در پی دارد.
- افرادی که سن بسیار بالایی دارند
- بارداران
- افرادی که دارای بیماریهای حساس مانند قلب و ریه هستند
- افرادی که دارای بیمارهایی هستند که به روده مرتبط است
مهمعترین عوارض کولونوسکوپی؟
با آنکه انجام کلونوسکوپی اطلاعات و آمار بسیار مهمی را در اختیار پزشک ها قرار می دهد، اما با این همه حال این روش ممکن است عوارض مختلف و متعددی را برای افراد به همراه داشته باشد. نوع عارضه و شدت آن با توجه به شرایط هر فردی و با در نظر گرفتن نحوه انجام کلونوسکوپی، می تواند متفاوت باشد.
در ادامه مهم ترین و رایج ترین عوارض کلونوسکوپی را برای شما بیان کرده ایم.
۱- خون ریزی
بعد از انجام کلونوسکوپی ممکن است خون ریزی معده در قسمت های مختلف بدن به ویژه در ناحیه نمونه برداری رخ دهد. اغلب خون ریزی ها شدید نبوده و با اقدامات ساده و داشتن استراحت کافی قابل درمان هستند.
اما با این همه حال اگر مدت زمان خون ریزی شما در کوتاه مدت رفع نشد، یا شدت آن زیاد بود، حتما لازم است تا این موصوع را با پزشک خود در میان بگذارید تا وی اقدامات لازم برای رفع این مشکل را انجام دهد.
۲- نفخ و گاز شکمی
نفخ و گاز شکمی یکی از رایج ترین عوارض انجام کلونوسکوپی شناخته می شوند. این عارضه در اکثر مواقع مشکل خاصی را برای فرد ایجاد نمی کند و در کوتاه مدت رفع می شود. نفخ و گاز شکمی معمولا در چند روز اولیه بعد از انجام کلونوسکوپی ایجاد می شود و بعد از چند روز به طور کامل این مشکل بهبود می یابد.
اگر نفخ و گاز شکمی شما پس از یک هفته بهبود نیافت یا با درد شدیدی همراه بود، بهتر است سریعا این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید تا اقدامات لازم برای رفع آن صورت گیرد.
۳- احساس درد و عدم راحتی
تقریبا تمام افراد بعد از انجام کلونوسکوپی به شدت مختلفی در اعضای بدن خود احساس درد می کنند. البته درد و عدم راحتی در منطقه شکم بسیار بیشتر از سایر اعضای بدن دیده می شود. به همین دلیل نیز احساس درد و عدم راحتی را می توان مهم ترین و رایج ترین عارضه کلونوسکوپی دانست.
بعد از استراحت کافی و مصرف داروهایی که پزشک تجویز کرده است، به راحتی می توان احساس درد و عدم راحتی بعد از کلونوسکوپی را رفع کرد. به همین دلیل نیاز نیست تا نگران این عارضه باشید. در بسیاری از مواقع بعد از کلونوسکوپی، پزشکان داروهای مسکن را برای بیماران خود تجویز می کنند تا درد آن ها تسکین یابد.
۴- عفونت
در برخی از مواقع به دلایل مختلف به ویژه عدم استریل شدن لوله کلونوسکوپی، ممکن است فرد دچار عفونت شود. عفونت روده و التهاب یکی از عوارض کلونوسکوپی شناخته می شود و ممکن است به بروز درد و اختلال در زندگی عادی منجر شود. به همین دلیل به شما توصیه می کنیم برای انجام کلونوسکوپی حتما به یک کلینیک معتبر مراجعه کنید تا از رعایت استاندارد های بهداشتی در طول فرایند کلونوسکوپی مطمئن شوید.
۵- تماس ناقص با بافت ها
در برخی از مواقع ممکن است در طول فرایند کلونوسکوپی، لوله با بافت های طبیعی بدن تماس داشته باشد. این تماس باعث وارد شدن فشار به بافت ها و آسیب دیدگی آن ها می شود. در این صورت بافت های طبیعی بدن دچار اختلال شده و فرد احساس درد قابل توجهی را متحمل می شود.
اگر پزشکی که کلونوسکوپی را انجام می دهد، دانش و تجربه کافی را داشته باشد، احتمال بروز این عارضه بعد از انجام کلونوسکوپی، به حداقل می رسد.
چگونه از عوارض کولونوسکوپی در امان باشیم؟
در حقیقت کلونوسکوپی مانند هر فرایند پزشکی، عوارضی را با خود به همراه دارد. پس نمی توان به طور کلی از بروز هر گونه عارضه ای جلوگیری کرد. اما شما می توانید با انجام تمهیدات مختلف اولا عوارض کلونوسکوپی را به حداقل رسانده و ثانیه شدت آن را پایین بیاورید.
به عنوان یک نکته مهم مراجعه به کلینیک های استاندارد و معتبر و کمک گرفتن از پزشک های متخصص و با تجربه می تواند از بروز عوارض مختلف کلونوسکوپی پیشگیری کند. همچنین بعد از انجام این کار لازم است تا به توصیه های پزشک به خوبی گوش فرا دهید و با دقت و حساسیت بالایی آن ها را انجام دهید. رسیدگی به تغذیه و استراحت کافی نیز به عنوان یکی از مهم ترین روش های کاهش عوارض کلونوسکوپی دانسته می شود.
اقدامات بعد از کولونوسکوپی
یکی از روش های تشخیصی که با کمک آن می توان بیماری های گوناگونی را تشخیص داد، کولونوسکوپی است. دکتر گوارش با نتایجی که از عمل کولونوسکوپی به دست آمده، می تواند به راحتی بیماری را تشخیص دهد و اقدامات درمانی لازم را برای بیمار مشخص نماید.
فوق تخصص کولونوسکوپی به راحتی می تواند این عمل را انجام دهد. برای انجام این روش تشخیصی لوله انعطاف پذیری از طریق مقعد وارد روده بزرگ می شود و به وسیله دوربینی که دارد، پزشک می تواند کل روده بزرگ را بررسی کند و هر گونه زخم روده وجود دارد را تشخیص دهد.
در این محتوا ما قصد داریم اقداماتی که بعد از انجام کولونوسکوپی بیمار باید انجام دهد را برای شما عزیزان شرح دهیم.
شما با یک جستجوی ساده در گوگل می توانید به راحتی بهترین فوق تخصص گوارش در تهران و بهترین فوق تخصص کولونوسکوپی در تهران را پیدا کنید.
بعد از کولونوسکوپی چه غذایی بخوریم؟
بیمار بعد از این که عمل کولونوسکوپی را انجام داد باید توجه ویژه ای به غذاهای خود داشته باشید و همیشه سعی کند، غذایی را بخورد که دستگاه گوارش بتواند به راحتی آن ها را هضم نماید مانند غذاهای نرم و مایعات در این قسمت قصد داریم غذاهایی که بیماران بعد از انجام این روش تشخیصی می توانند، میل کنند را برای شما عزیزان شرح دهیم:
- آب سبزیجات، آب و آبمیوه
- نوشیدنی الکترولیت، کره سیب و پوره سیب
- سوپ، کراکر گراهام، کراکر نمکی
- چای گیاهی و ماهی سفید
- کره بادام زمینی
- نان سفید و نان تست
- سیب زمینی پخته شده و له شده
- پودینگ
- بستنی
- ژله و ماست
- میوه های کنسرو شده
- تخم مرغ هم زده
- سبزیجات نرم و پخته شده
مراقبت های بعد از کولونوسکوپی
بعد از این که توسط فوق تخصص گوارش عمل کولونوسکوپی انجام شد، بیمار باید مراقبت های لازم را برای حفظ سلامتی خود انجام دهد. فوق تخصص آندوسکوپی و کولونوسکوپی بعد از انجام عمل کولونوسکوپی باید مراقبت های لازم را به بیمار یادآوری کند.
با توجه به نوع بیماری که برای درمان آن کولونوسکوپی انجام شده مراقبت هایی که باید صورت بگیرد، متفاوت است به عنوان نمونه اگر در حین انجام کولونوسکوپی پولیپ رودهی شما برداشته شده است باید به اندازه کافی استراحت کنید و به مدت یک هفته فعالیتی انجام ندهید.
برای این که سلامتی خود را در کمترین زمان به دست آورید باید کار سنگین و ورزش انجام ندهید. همچنین سعی کنید در حد ممکن از منزل خود خارج نشوید، داروی رقیق کننده خون به هیچ عنوان مصرف نکنید و از بلند کردن اجسام سنگین خودداری نمایید.
به هیچ عنوان بدون نظر پزشک متخصص گوارش داروهای تجویزی خود را قطع نکنید و اگر در هفته اول بعد از عمل کولونوسکوپی دچار مشکلات خاصی شده اید به پزشک مراجعه کنید.
ناتوان بودن در دفع یا ادرار، حساس بودن لمس شکم یا سفت بودن شکم، استفراغ زردآب یا خون آلود، سیاه بودن مدفوع یا خون آلود بودن و داشتن مشکلات تنفسی از مشکلات بعد از انجام عمل کولونوسکوپی محسوب می شوند.
سخن پایانی در مورد عوارض کولونوسکوپی
انجام کولونوسکوپی می تواند باعث بروز عوارض مختلفی در افراد شود. اما خوشبختانه با پیشرفت های پزشکی، روش های مختلفی ابداع شده اند تا افراد با رعایت آن ها بتوانند از بروز عوارض مختلف کولونوسکوپی پیشگیری کرده و جتی در صورت وقوع آن ها در کوتاه مدت سلامت کامل خود را به دست بیاورند.
به عنوان یک نکته مهم باید در خاطر داشته باشید که بعد از انجام کولونوسکوپی، پزشک تمام نکات مهم در رابطه با مراقبت های لازم را برای شما بیان خواهد کرد. در صورتی که موارد گفته شده توسط پزشک را با دقت و حساسیت کافی رعایت کنید، مشکلی از لحاظ عوارض کولونوسکوپی برای شما رخ نخواهد داد.