مشکلات بعد از گذاشتن دندان مصنوعی و راهکارهای آن
دندان مصنوعی یا پروتز دندانی، یکی از متداول ترین جایگزین ها برای دندان های طبیعی فرد می باشد. اکثر افرادی که با بالا رفتن سن، برخی یا همه دندان های اصلی خود را از دست می دهند، از پروتزهای دندانی بهره می برند. استفاده از پروتز دندانی در نگاه اول راحت و بدون دردسر به نظر می رسد. اما باید توجه داشته باشید که استفاده از پروتز دندانی با چالش ها و مراقبت های جدی بسیاری همراه است. بنابراین نباید در نحوه استفاده از آن ها کوتاهی کنید. در این مقاله می خواهیم به ذکر برخی از مشکلات بعد از گذاشتن دندان مصنوعی و راه حل آن ها بپردازیم.
درد بعد از گذاشتن دندان مصنوعی
شایع ترین مشکل بعد از گذاشتن دندان مصنوعی احساس درد خفیف در ناحیه فک و دهان می باشد. این درد کاملا طبیعی است. زیرا یک جسم خارجی وارد بدن فرد می شود. درد ناشی از گذاشتن پروتز دندانی به خاطر فشرده شدن لثه ها و عدم تطابق فرد با شرایط جدید است. این درد معمولا تا سه روز طول می کشد. اما با مصرف مسکن های تجویز شده توسط پزشک به مرور برطرف خواهد شد. بنابراین سعی کنید صبور باشید.
آیا دندان مصنوعی باعث ورم لثه ها می شود؟
دندان مصنوعی
دندان مصنوعی بخاطر فیکس شدن در جای خود، مقداری به لثه ها و استخوان فک فشار وارد می کند. این فشار در روزهای اولیه می تواند سبب ورم لثه ها و در نتیجه ورم صورت شود. بسیاری از کسانی که از پروتز دندانی استفاده می کنند، از ورم لثه های خود شکایت دارند. برای رفع ورم لثه سعی کنید در ۲۴ ساعت اول استفاده از دندان مصنوعی، از کمپرس یخ استفاده کنید. کمپرس یخ را به آرامی روی گونه ها و نواحی خارجی دهان خود قرار دهید تا ورم صورت کم شود. همچنین از خوردن غذاها و نوشیدنی های گرم خودداری کنید. خوردن غذاهای سفت و حرکت زیاد فک می تواند ورم را افزایش دهد
التهاب لثه بعد از گذاشتن پروتز دندان را چگونه از بین ببریم؟
التهاب لثه یکی دیگر از مشکلاتی است که افراد دارای دندان مصنوعی ممکن است با آن مواجه شوند. دلیل این التهاب می تواند ساخت غیراصولی پروتز دندانی و یا عفونت لثه ها و دندان های طبیعی باشد. برای رفع التهاب باید آنتی بیوتیک و داروهای مخصوصی که توسط پزشک تجویز می شود را مرتبا مصرف کنید. آنتی بیوتیک ها می توانند عفونت را سرکوب کرده و التهاب و ورم لثه ها را کاهش دهند. همچنین سعی کنید بهداشت دهان خود را رعایت کرده و مرتبا از دهانشویه های حاوی فلوراید استفاده نمایید.
عفونت و بوی بد دهان با استفاده نادرست از دندان مصنوعی
استفاده نادرست از دندان مصنوعی
عفونت دهان و بوی بد دهان یکی دیگر از عوارض استفاده نادرست از انواع دندان مصنوعی است. می گوییم استفاده نادرست چون استفاده صحیح از پروتز دندانی هرگز موجب ایجاد عفونت و بوی بد نخواهد شد. ناحیه تماس پروتز دندانی با لثه می تواند منبعی برای تجمع باکتری ها و عامل عفونت ها باشد. همچنین عدم رعایت صحیح بهداشت دهان یکی دیگر از عوامل بوی بد دهان است.
سعی کنید شب ها حتما دندان مصنوعی خود را از دهان خارج نمایید و آن را در محلول مخصوص قرار دهید. همچنین هیچگاه ۲۴ ساعت مرتبا بدون تمیز کردن پروتز از آن استفاده نکنید. بعد از هر بار غذا خوردن دندان ها را از دهان خارج کرده و دهان خود را تمیز بشویید. پروتز دندانی را همانند دندان های طبیعی روزی دو بار مسواک بزنید.
زخم لثه و بروز آفت دهانی
زخم لثه و بروز آفت در روزهای اولیه استفاده از دندان مصنوعی به وفور مشاهده می شود. تماس مستقیم پروتز با لثه می تواند بافت لثه را تحریک و حساس کند. در نتیجه در این ناحیه شاهد بروز زخم ها و آفت دهانی خواهیم بود. برای درمان این زخم ها حتما از آنتی بیوتیک های تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید. با آب سرد یا دهانشویه سرد دهان خود را بشویید. از خوردن غذاهای ترش، تند، شور و … بپرهیزید. استفاده از محلول آب نمک برای بهبود هرچه سریع تر این زخم ها بسیار موثر خواهد بود.
بروز حالت تهوع و استفراغ
برخی از افراد هنگام گذاشتن دندان مصنوعی برای اولین بار احساس حالت تهوع و استفراغ دارند. این حالت ممکن است به دلیل طولانی بودن قسمت انتهایی پروتز دندانی باشد. طولانی بودن این قسمت می تواند سبب تحریک گلو و ایجاد حس تهوع شود. اگر طی دو روز اول این مشکل برطرف نشد، جهت تنظیم مجدد پروتز دندانی به پزشک خود مراجعه کنید. البته کوتاه بودن بیش از حد قسمت انتهایی پروتز موجب شل شدن و لغزش آن خواهد شد. بنابراین اندازه این قسمت باید دقیقا اندازه فک باشد.
خارج شدن دندان مصنوعی در هنگام حرف زدن یا غذا خوردن
خارج شدن دندان مصنوعی هنگام خندیدن، حرف زدن، غذا خوردن، ورزش کردن و … یکی دیگر از مشکلات شایع پروتز دندانی است. مخصوصا اگر این اتفاق به صورت ناگهانی و زمانی که فرد در جمعی حضور دارد رخ دهد، می تواند چندین برابر ناخوشایند باشد. البته بیشتر افراد به مرور زمان یاد می گیرند که چگونه با زبان و ماهیچه های گونه خود پروتزها را نگه دارند. اما اگر پروتز شما مرتبا از دهان خارج می شود، جهت تنظیم آن باید به پزشک خود مراجعه کنید. زیرا تنظیم نبود دندان مصنوعی یکی از دلایل اصلی خارج شدن آن از دهان است.
عدم قرارگیری دندان مصنوعی دو فک روی هم
عدم قرارگیری دندان مصنوعی دو فک روی هم
عدم قرارگیری دندان مصنوعی دو فک روی هم می تواند موجب اختلال در حرف زدن، غذا خوردن و سایر فعالیت ها شود. ساخت غیراصولی پروتز دندانی و یا مشکلات موجود در فک بیمار سبب بروز این مشکل خواهد شد. برای جلوگیری از این مشکل پروتز دندانی باید کاملا مطابق با وضعیت دندان و فک بیمار ساخته شود. تنظیم دوباره پروتز دندانی و تعمیر آن می تواند برای رفع این مشکل موثر باشد. بنابراین اگر دندان های دو فک شما به خوبی روی هم قرار نمی گیرند برای رفع آن هر چه زودتر اقدام کنید.
بلعیدن تصادفی روکش دندان مصنوعی
از دیگر مشکلات داشتن دندان مصنوعی، بلع تصادفی روکش آن است. البته این اتفاق بیشتر در افراد پیر و سالخورده ممکن است رخ دهد. بلع تصادفی پروتز دندانی می تواند سبب ایجاد مشکلات گوارشی در فرد شود. البته اگر روکش در طی ۱ الی ۲ روز از بدن خارج شود دیگر تهدید محسوب نخواهد شد. اما در صورت عدم خروج آن، فرد باید به متخصص داخلی جهت بررسی وضعیت خود مراجعه نماید. سوراخ شدن دیواره معده، مسدود شدن روده و … از عوارض بلعیدن روکش پروتز دندانی است.
نکات مهم استفاده از دندان مصنوعی
نکات مهم استفاده از دندان مصنوعی
برای جلوگیری از بروز مشکلات بعد از گذاشتن دندان مصنوعی لازم است به یک سری نکات توجه ویژه داشته باشید. با رعایت این نکات می توانید از پروتز دندانی و سلامت دهان و دندان خود به خوبی مراقبت کنید.
- شب ها پروتز را از دهان خارج کنید.
- از دهانشویه و مسواک روزانه دو بار استفاده نمایید.
- داروهای تجویز شده توسط پزشک را به موقع مصرف کنید.
- از خوردن غذاهای سفت، چسبنده و تیز به شدت بپرهیزید. زیرا احتمال شکستن پروتز وجود دارد.
- در صورت مشاهده هرگونه عدم تطبیق دندان مصنوعی با دهان خود، جهت تنظیم آن به پزشک خود مراجعه کنید.
- از جوشاندن دندان مصنوعی و استفاده از سرکه برای ضدعفونی کردن آن بپرهیزید.
اگر از درد و ناراحتی دندان های مصنوعی خود رنج می برید و می خواهید در سریع ترین زمان راهکار مناسبی برای رهایی از این درد پیدا کنید پیشنهاد می کنیم حتما به وب سایت رسمی کلینیک شبانه روزی غرب تهران به نشانی https://ferdos-clinic.com/ مراجعه کنید. پزشکان و متخصصان حوزه دندان پزشکی در این کلینیک به صورت شبانه روزی آماده ارائه خدمات رسانی به شما بیماران عزیز می باشند.