۱۴ مورد از مشکلات دهان ✅ معرفی متخصص برای انواع بیماری دهان
آنچه در این مطلب میخوانید
برای مشکلات دهان به چه دکتری مراجعه کنیم؟
در طول زندگی هر فردی ممکن است مشکلات دهان برای او به وجود بیاید. امروزه انواع مختلفی از بیماری های دهانی وجود دارد. خوشبختانه بسیاری از این بیماری ها با مراجعه به پزشک متخصص می توانند مداوا شوند. در این مقاله قصد داریم انواع مشکلات دهان را برای شما شرح داده و پزشکانی که به درمان این مشکلات می پردازند را برایتان نام ببریم. مطالعه این مقاله از دندان لند می تواند اطلاعات بسیار مفیدی را در اختیار شما قرار دهد.
انواع مشکلات دهان
۱- تبخال دهانی
هرپس دهان یا تبخال یکی از رایج ترین مشکلات دهان است که از طریق استفاده از ظروف مشترک، بوسه و… از فرد مبتلا به فرد سالم انتقال می یابد. از طرفی دیگر تب یا سرماخوردگی نیز می توانند موجب تب خال زدن دهان شوند. استفاده از کرم ها و پمادهای بدون نسخه می تواند در مداوا تبخال و کاهش ناراحتی حاصل از آن بسیار کمک کننده باشد. اما با این همه حال برای آنکه فرایند درمان شما به خوبی و در سریع ترین زمان انجام شود، بهتر است به یک پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.
۲- برفک دهان
برفک دهان یکی دیگر از مشکلات رایج دهان است که توسط قارچ کاندیدا بروز می دهد. ابتلا به این بیماری در افراد مسن و نوزادان رایج تر است. مشکلات مختلف مانند ضعف سیستم ایمنی، استفاده برخی از دارو های خاص، مصرف آنتی بیوتیک ها و… می تواند شرایط را برای رشد قارچ کاندیدا فراهم کند. اگر شما هم علائمی مانند درد و وزش در دهان، لکه های سفید و زرد بر روی سطح زبان، احساس وجود جسمی پنبه ای شکل در دهان، ایاد تغییراتی در حس چشایی و… را داشتید، بهتر است برای تشخیص و درمان به یک دندانپزشک مراجعه کنید.
شایان ذکر است که تلاش برای پاک کردن لکه های ایجاد شده بر روی زبان می تواند باعث ایجاد درد و بدتر شدن شرایط شود. از این رو هیچ گونه مداخله خودسرانه را انجام نداده و در سریع ترین فرصت به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.
۳- سوزش دهان
بیماری سوزش دهان از مشکلات دهان با علائمی مانند بی حسی، احساس تلخی، خشکی و تشنگی همراه است. در بیشتر مواقع بانوان و افراد میانسال به بیماری سوزش دهان مبتلا می شوند. در این صورت بهتر است در مرحله اول از داروهای زخم دهان و ویتامین های مختلف برای درمان خود استفاده کنید و اگر وضعیت شما تغییری نکرد به یک پزشک عمومی یا دندانپزشک مراجعه کنید.
۴- زبان سیاه مو دار از مشکلات دهان
بیماری زبان سیاه مو دار نیز در اثر از بین رفتن باکتری های مفید دهان به وجود می آید. این بیماری بدون درد بوده و برای درمان آن نیز به هیچ اقدام خاصی نیاز نیست. اما از آن جایی که رنگ زبان به شکل سیاه تغییر رنگ داده و جلوه بسیار بدی را نمایان می کند، برای رفع سریع تر این بیماری و از بین بردن ضایعات بد رنگ می توانید ب یک متخصص دندانپزشکی مراجعه کنید.
۵- سرطان دهان
سرطان دهان یکی از نادرترین و در عین حال خطرناک ترین نوع بیماری های دهان است. سرطان دهان در اثر پیدایش و رشد یاخته های بدخیم در دهان یا زبان به وجود آمده و بخش های مختلفی از دهان مانند زبان، کام، لب ها، غشاهای درونی لب، گونه و ناحیه لوزهها را هدف قرار می دهد.
از مهم ترین علائم ابتلا به این بیماری می توان به مواردی نظیر زخم لب یا دهان که در اثر زمان بهبود نمی یابند، ایجاد لکه سفید یا قرمز در داخل دهان، لق شدن بی دلیل دندان ها، رشد توده در داخل دهان، احساس درد در نواحی مختلف دهان، بلع دشوار یا دردناک و احساس درد در گوش مهم ترین علائم سرطان دهان است. اگر یک یا چند تا از علائم گفته شده را داشتید بهتر است برای معاینه بیشتر به متخصص داخلی مراجعه کنید.
۶- آفت دهان
آفت یکی از رایج ترین بیماری های دهان شناخته می شود. این بیماری ممکن است در اثر عوامل مختلفی مانند عفونت، استرس، اختلالات هورمونی، آلرژی، کمبود ویتامین و… ایجاد شود. برای درمان این بیماری اغلب نیازی به مراجعه به پزشک نبوده و آفت دهان به صورت خود به خود در طی ۱ الی ۲ هفته بهبود می یابد. اما اگر بعد از این مدت آفت دهان درمان نشود بهتر است به یک پزشک عمومی یا متخصص عفونی یا دندانپزشک مراجعه کنید.
۷- لکوپلاکیا از مشکلات دهان
لکوپلاکیا یکی دیگر از بیماری های دهان است که در اثر واکنش به یک عامل تحریک کننده به وجود کی آید. عواملی مانند استفاده از دندان های مصنوعی نامناسب، دندان های زبر، استفاده از دخانیات مختلف نظیر سیگار و تنباکوی بدون دود و… از مهم ترین عوامل ایجاد کننده لکوپلاکیا هستند. اگر پلاک های سفید دهانی بر روی لثه هایتان نقش بست احتمالا به این بیماری مبتلا شده اید و بهتر است هر چه سریع تر به یک دندانپزشک یا متخصص لثه مراجعه کنید.
۸- تتوی آمالگام لکوپلاکیا از مشکلات دهان
آمالگام یک آلیاژ ساخته شده از چندین فلز مختلف است که برای پر کردن دندان ها مورد استفاده قرار می گیرد. در برخی از مواقع نقره موجود در این آلیاژ وارد بافت لثه یا گونه ها شده و با آن واکنش نشان می دهد. سرانجام این واکنش باعث ایجاد لکه های آبی تیره رنگ می شود. این رنگ ها در اطراف دیواره های لثه مانند یک تتو به نظر می رسند از این رو این بیماری را تتوی آمالگام می نامند. تتوی آمالگام در اصل خطری را برای سلامت انسان ایجاد نمی کند و دردی هم ندارد. اما طبیعتا باعث زشت دیده شدن دهان می شود.
۹- مشکل مفصل فک
سندرم مفصل گیجگاهی فکی به عنوان یکی از پر درد ترین نوع بیماری های دهان شناخته می شود. این بیماری درد بسیار شدید را در نواحب گوش، گردن، فک و صورت بیمار ایجاد می کند. اگر در نواحی گفته شده احساس درد می کنید و همچنین مشکل بلع، سرگیجه و… دارید به احتمال زیاد به سندرم TMJمبتلا شده اید. درمان های متنوعی برای مشکل مفصل فک وجود دارد.
به طور کلی روش درمانی بر اساس شدت این بیماری تعیین می شود. اما به طور کلی استراحت کردن، استفاده از محافظ دندان، مصرف دارو و در نهایت جراحی می تواند باعث مداوا این بیماری شود. اگر علائم TMJ را داشتید بهتر است برای معاینه و شروع فرایند درمان به یک پزشک متخصص فک یا جراح فک مراجعه کنید.
۱۰- بیماری لثه از مشکلات دهان
در صورتی که پلاک های دهان در زیر خط اتصال دندان به لثه از بین نرفته باشند، باعث بروز التهاب در لثه ها می شوند. این التهاب ها ممکن است با درد خفیف همراه باشند. در صورت بروز این بیماری از مشکلات دهان می توانید به دندانپزشک مراجعه کنید.
۱۱- پیوره یا عفونت لثه از مشکلات دهان
در صورتی که التهاب لثه ها درمان نشوند و این بیماری تشدید یابد، سبب ابتلا فرد به پیوره می شود. در اثر این بیماری لثه ها تحلیل رفته و حفره هایی در آن ها ایجاد می شود. در مدت زمان کوتاهی پلک ها، پاکت ها جرم دندان و بقایای مواد غذایی به داخل این حفره ها رفته و باعث ایجاد عفونت در لثه می شوند. در صورتی که بیماری پیوره مداوا نشود به استخوان دندان ها آسیب رسانده و باعث لق شدن دندان می شود. برای درمان این نوع از بیماری دهانی می توانید به پزشک عفونی یا دندانپزشک مراجعه کنید.
۱۲- زبان جغرافیایی از مشکلات دهان
زبان جغرافیایی از دیگر بیماری ها دهان است که در اثر از بین رفتن پرز های زبان ایجاد می شود. این بیماری سطح پشتی زبان را درگیر کرده و باعث می شود تا بر سطح آن ضایعات متعدد چین دار و جا به جا شونده تشکیل شوند. این بیماری بی ضرر بوده و سلامت انسان ها را تهدید نمی کند. اما تاثیر بسیار زیادی بر روی حس چشایی افراد دارد. برای درمان این بیماری می توانید به متخصص پوست یا یک دندانپزشک مراجعه کنید.
۱۳- لیکن پلان دهان
علت دقیق بروز بیماری لیکن پلان دهان مشخص نیست. اما این بیماری به صورت گسترده ای حفره های دهان را درگیر می کند. در صورت ابتلای فرد به لیکن پلان دهان، لکه های توری، سفید یا برجستگی های قرمز براق بر سطح دهان یا در مواردی بر روی گونه ها بروز می دهند. مراجعه به متخصص پوست یا یک دندانپزشک می تواند برای درمان این بیماری کمک کننده باشد.
۱۴- بوی بد دهان
امروزه بوی بد دهان به عنوان یکی از مشکلات دهان شناخته می شود. این مشکل در اثر سبک زندگی غلط، عادت های غذایی نادرست و عدم رسیدگی به بهداشت به وجود می آید. اگر مشکلات ناشی از بوی دهان در اثر این عوامل باشند، به راحتی و با استفاده تغییر سبک زندگی و تغذیه، استفاده از مسواک، نخ دندان و دهان شویه می توان نسبت به حل آن ها اقدام کرد و نیازی به مراجعه به پزشک نیست.
اما در برخی مواقع وجود عفونت در دهان یا دندان ها می توان باعث ایجاد بوی بد دهان شود. در این صورت برای حل این مشکل بایستی به یک پزشک عفونی یا دندانپزشک مراجعه کنید.
سخن پایانی
امروزه مشکلات دهان یکی از رایج ترین مشکلاتی هستند که مردم با آن ها دست و پنجه نرم می کنند.
انواع مختلفی مشکل و بیماری برای دهان وجود دارد که هر یک از آن ها در اثر عوامل مختلفی بروز می دهند. هر یک از مشکلات دهان علائم خاص خود را داشته و در صورتی که یک فرد آن ها علائم را داشته باشد بهتر است به یک پزشک متخصص در آن زمینه مراجعه کند.