کاشت مو به روش سلولهای بنیادی ( مزایا معایب و شرایط)
آنچه در این مطلب میخوانید
- 1 کاشت مو به روش سلولهای بنیادی
- 2 سلول بنیادی چیست؟
- 3 مکانیسم عمل در کاشت مو با سلول های بنیادی چگونه است؟
- 4 تحقیقات کاشت مو به روش سلول های بنیادی
- 5 درمان طاسی با کاشت مو به روش سلول های بنیادی
- 6 نحوه کاشت مو با سلول بنیادی
- 7 کاشت مو به روش سلول های بنیادی در شهرک غرب
- 8 کاندید مناسب برای کاشت مو با سلول های بنیادی چه ویژگی هایی دارد؟
- 9 مزایای کاشت مو به روش سلول های بنیادی
- 10 معایب کاشت مو به روش سلول های بنیادی
کاشت مو به روش سلولهای بنیادی
اگر بخواهیم در مورد کاشت مو به روش سلول های بنیادی شفاف صحبت کنیم باید بگوییم که؛ هرچند امروزه این روش مورد توجه بسیاری از محققین و متخصصین حوزه پوست و مو و بسیاری از متقاضیان کاشت مو قرار گرفته است؛ اما نکته ی بسیار مهم این است که این موضوع از ایده تا واقعیت دارای اشکالاتی است. پس لازم است متقاضیان با این اشکالات آشنا باشند. واقعیت آن است که در حال حاضر کاشت مو به روش سلول های بنیادی در فاز تحقیقات آزمایشگاهی قرار دارد.
در این پروسه سلولهای بنیادی موجود در فولیکول های مو تحت شرایط ویژه و خاص و در محیط آزمایشگاه های تخصصی، تحت کشت و تکثیر قرار داده می شوند. در پایان فولیکول های حاصل در نواحی خاصی از پوست سر که دچار کم مویی یا طاسی شده است، پیوند داده می شوند. به نظر می رسد که در آینده ای نه چندان دور، پیوند مو به روش سلول های بنیادی ، روش فوق العاده ای برای کاشت مو در کلینیک ها باشد و روش های دیگر پیوند مو منسوخ گردد.
سلول بنیادی چیست؟
سلولهایی که پتانسیل تبدیل شدن به انواع مختلف سلولهای موجود در بدن را دارند، سلول های بنیادی هستند. سلول بنیادی یه به سلولی گفته می شود که دارای دو ویژگی باشد؛
- اول: سلول قابلیت تکثیر داشته باشد؛ به این معنی که سلول قادر باشد تقسیمات میتوز به منظور حفظ و افزایش جمعیت خود انجام دهد.
- دوم: سلول قادر باشد به سلول های مختلف تمایز پیدا کند.
هرچند این سلول ها قادر به انجام کار خاصی در بدن نیستند؛ با این حال، توانایی تکثیر و تجدید خود را دارند. این توانایی کمک می کند تا سلولهای بنیادی باقی بمانند یا به انواع دیگری از سلولهای حیاتی بدن حیوانات یا انسان تبدیل شوند. خوشبختانه سلول های بنیادی با تکثیر و جایگزینی بافت های آسیب دیده، می توانند به بازسازی و ترمیم برخی از بافتهای بدن کمک کنند.
مکانیسم عمل در کاشت مو با سلول های بنیادی چگونه است؟
فرآیند کلی کاشت مو به روش سلول های بنیادی مشابه کاشت موی سنتی است. ولی به جای برداشتن تعداد زیادی از موها برای پیوند به ناحیه کم مو یا طاس، نمونه کوچکی از پوست را که می توان فولیکول های مو را از آن برداشت کرد، جدا میکنند. سپس، فولیکول ها در آزمایشگاه تکثیر شده و در نواحی ریزش مو زیر پوست سر کاشته میشوند.
در حقیقت پزشکان در پیوند مو به کمک سلول های بنیادی از پتانسیل رشد سلول های بنیادی برای تحریک رشد مو استفاده می کنند. مکانیسم عمل بدین صورت است که پزشکان سلول های بنیادی را با تزریقات میکرو که بر فولیکول های مو انجام می شود، تقویت می کنند. پس از کاشت فولیکول ها در ناحیه گیرنده، این سلولها تکثیر میشوند و سلولهای جدید را می سازند. این کار کمک میکند که سلول های جدید کمک نمایند تا تار های مو دوباره رشد کنند.
در مدل خاصی از این تکنیک پیوند مو از ناحیه ی دونور که همان بافت دهنده فولیکول است، لایه پوستی به همراه تعداد محدودی از گرافت ها برداشته می شود؛ بعد از آن سلول های فولیکول مو در شرایطی کاملا استریل و در اتاق های تمیز، جدا سازی شده و کشت داده می شوند و به مرحله ای از رشد و بالندگی می رسند که می توانند به سلول های مورد نظر برای رشد تمایز یافته و مو تولید کنند.
البته این متد ها در همه جای دنیا در مرحله آزمایشگاهی در فاز تست های حیوانی است و به ندرت انسانی پیدا می شود که تمایل داشته باشد کاشت مو به روش سلول های بنیادی را امتحان کند.
تحقیقات کاشت مو به روش سلول های بنیادی
همانطور که در بالا ذکر شد، در حال حاضر کاشت مو به کمک سلول های بنیادی در مرحله ی آزمایشگاهی قرار دارد و بیشتر بر روی حیوانات آزمایش گردیده و به ندرت در مورد انسان آزمایش شده است. با این حال تحقیقات فراوانی در سطوح مختلف با منابع مختلف سلولی و شرایط گوناگون آزمایشگاهی و بالینی در حال انجام است؛ که در ادامه این مقاله به خلاصه ای از آن ها اشاره می نماییم.
در سال های اخیر دانشمندان مطالعات فراوانی بر روی سلول های بنیادی جدا شده از فولیکول های مو داشته اند و جای بسی خوشحالی است که بگوییم توانسته اند تا به روش های نوینی دست یابند.
این مطالعات در سطح های مختلف و بر روی سلول های بنیادی جدا شده از فولیکول های مو به همراه داربست های بیولوژیک جهت تولید ارگانوئید مو انجام شده است.
تا امروز مطالعات فراوانی نیز بر سلول های بنیادی جدا شده از بافت چربی، برای درمان ریزش مو توسط محققان صورت گرفته است. در این روش، چربی اضافی بیمار از این ذخایر سلولهای چربی جمع آوری شده و برای حل مشکل طاسی استفاده می شود.
همچنین اخیراً مطالعات بسیاری بر سلول های بنیادی جدا شده از ژله وارتون که بر درمان ریزش موی آندروژنیک و آلوپسی آره آتا موثر است، صورت پذیرفته است.
آخرین دستاورد ها از مطالعات بر روی ترشحات و فرآورده های سلولی نظیر کاندیشن مدیوم ها، اگزوزوم ها و پی آر پی که همان پلاسمای غنی از پلاکت است، حاصل شده است.
درمان طاسی با کاشت مو به روش سلول های بنیادی
تحقیقات بسیاری الگوی طاسی در 50 % مردانی که سن آن ها بیشتر از 50 سال است را نشان داده اند؛ ناگفته نماند که در زنان بالاتر از 65 سال هم الگوی طاسی وجود دارد. متأسفانه در صورت بروز طاسی، افراد دچار احساس ناراحتی، اضطراب و افسردگی می شوند؛ تمامی این افراد دنبال راهی برای درمان کم مویی و طاسی می گردند. در نتیجه یافتن شیوه ی درمانی موثر برای این موضوع برای بیشتر افراد مبتلا به کم مویی یا طاسی بسیار مهم و ضروری می باشد. ویژگی های منحصر به فرد و مشخصه های سلول های بنیادی، استفاده از این روش به عنوان شیوه ی درمانی موثر برای طاسی سر را مورد تأیید قرار می دهد.
سلول های بنیادی احیا کنندگان بی نظیری هستند که این پتانسیل را دارند که تکثیر شوند و به هر سلولی در بدن تبدیل شوند. همچنین می توانند با تکثیر شدن، ترمیم و جایگزینی بافت آسیب دیده به بهبود بافت های خاصی از بدن، کمک فراوانی کنند. بافت چربی انسان نیز، یک منبع منحصر به فرد برای تأمین بسیاری از سلول ها مانند سلول های بنیادی می باشد.
مهم ترین نکته در این پروسه این است که؛ منبع تأمین سلول های بنیادی برای درمان ریزش مو در افراد، از بدن خود فرد گرفته می شود. معنی این حرف آن است که سلول های بنیادی گرفته شده از بدن فرد، با توجه به سازگاری که با بدن او دارند، پس از مدتی توسط بدن پس زده نمی شوند.
نحوه کاشت مو با سلول بنیادی
برای درک نحوه کاشت مو به روش سلول های بنیادی، دانستن اطلاعاتی درباره سلولهای بنیادی ضروری است. همانطور که گفتیم، سلولهای بنیادی میتوانند به انواع مختلفی از سلولها در بدن انسان تبدیل شوند. این سلولها پتانسیل ترمیم و جایگزینی بافتهای آسیب دیده را داشته و نقش مهمی در رشد و بهبود طبیعی موها دارند. شواهد بسیاری حاکی از آن است که سلول های بنیادی ممکن است با وارد شدن مجدد به پوست سر باعث رشد مو شوند.
در این تکنیک، ابتدا از بدن فرد متقاضی نمونه برداری می شود، بعد از آن با استفاده از یک سانتریفیوژ قسمت های غیر ضروری نمونه جدا می شود و سلولهای فولیکولی برای ایجاد سوسپانسیون سلولی باقی مانده و استفاده می شود. در پایان مرحله ی سانتریفیوژ، محلولی به دست می آید که به نواحی کم مو تر در پوست سر تزریق میشود؛ این محلول باعث رشد موهای جدید می شود.
روش های کاشت مو، تکنیکهای بسیار متفاوتی دارد. یکی از این تکنیکها، کاشت مو به روش سلول های بنیادی است. در این روش، از سلولهای بنیادی خود بیمار برای درمان ریزش موی شدید و پیش رونده استفاده میشود. همانطور که همه ما میدانیم، سلولهای بنیادی نوعی از انواع مختلف سلول در بدن است.
این سلول ها توانایی تبدیل شدن به انواع سلولهای متمایز را برای رشد بافت دارند. در واقع آن ها سلولهای مادر هستند؛ زیرا توانایی تقسیم و ایجاد انواع سلولهای بدن را دارند.
بنابراین، همانند هر فرآیند طبیعی در بدن، کاشت مو به روش سلول های بنیادی نیز با استفاده از پتانسیل رشد سلولهای بنیادی باعث تحریک رشد مو میشود. در حین عمل به کمک تزریق میکرو سلولهای بنیادی برای رساندن آنها به فولیکولهای مو استفاده می شود. این سلولها تکثیر شده و دوباره در محل گیرنده به سلول های بیشتری تقسیم میشوند و سلولهای جدید تولید میکنند و به این ترتیب، تار مو دوباره رشد میکند.
کاشت مو به روش سلول های بنیادی در شهرک غرب
هرچند کاشت مو به روش سلول های بنیادی بیشتر در فاز تحقیقاتی توسعه یافته است، با این حال این روز ها متقاضیانی نیز هستند که تمایل به استفاده از این تکنیک دارند. دلایل اقبال این دسته از افراد از این روش، می توان به عدم ایجاد جای اسکار و دوران نقاهت کوتاه تر، طبیعی بودن نتیجه، نتیجه گیری سریع و….. اشاره کرد که همگی این دلایل افراد را ترغیب به انجام کاشت مو به روش سلول های بنیادی می کند. خوشبختانه در کلینیک خسرویانی کاشت مو شهرک غرب انجام می شود و متقاضیان بسیاری نیز دارد.
کاندید مناسب برای کاشت مو با سلول های بنیادی چه ویژگی هایی دارد؟
هرچند فاز تحقیقاتی در این روش پررنگ تر است اما افرادی هم هستند که از این روش استقبال فراوانی کرده اند. در فرایند کاشت مو با سلول های بنیادی می توان به افرادی که به دلایلی، تراکم بانک مو ی خوبی جهت کاشت ندارند، با این شیوه درمانی کمک فراوانی کرد.
به صورت کلی بهترین کاندید در روش سلول های بنیادی، فردیست که بانک موی مناسبی ندارد. همانطور که در بالا به تفصیل توضیح دادیم، در حال حاضر افرادی که بانک موی ضعیفی دارند؛ دارای مشکل جدی برای کاشت مو هستند و کاشت مو به روش سلول های بنیادی می تواند به خوبی مشکل این افراد را برطرف کند.
مزایای کاشت مو به روش سلول های بنیادی
خوشبختانه کاشت مو به روش سلول های بنیادی یک روش کاملآ طبیعی است. در نظریه ای این روش میتواند آلوپسی، طاسی کامل و طاسی ژنتیکی را درمان کند. این روش بسیار سریع و موثر است. در این روش از بیحسی استفاده ای نمی شود. نکته ی بسیار مهم این است که کاشت مو به روش سلول های بنیادی بدون باقی ماندن اسکار یا جای زخم انجام می گیرد. از آن جا که پس از پایان عمل بهبودی کامل اتفاق می افتد، بیمار میتواند سریعاً به فعالیتهای عادی خود بازگردد.
معایب کاشت مو به روش سلول های بنیادی
در این روش موهای کاشته شده، ممکن است به طور کامل رشد کنند یا در همان ارتفاع کوتاه باقی بمانند. متاسفانه در کاشت مو به روش سلول های بنیادی نیاز به پیوند مجدد بعد از چند سال داریم. احتمال آن نیز وجود دارد که بدن از پیوند سلولهای بنیادی امتناع کند و آن را پس بزند. گاهی نیز ممکن است فیبروز پوست سر ایجاد شود و میزان موفقیت عمل کاشت مو را کاهش دهد.