کشیدن دندان در ارتودنسی
آنچه در این مطلب میخوانید
- 1 https://www.aparat.com/v/2xFIb
- 2 آیا کشیدن دندان در ارتودنسی لازم است؟
- 3 دلایل کشیدن دندان در ارتودنسی
- 4 کدام دندانها در ارتودنسی کشیده میشوند؟
- 5 آیا کشیدن دندان در ارتودنسی درد دارد؟
- 6 اگر اجازه کشیدن دندان را به متخصص ندهیم، چه اتفاقی میافتد ؟
- 7 جای خالی دندان کشیده شده در ارتودنسی
- 8 آیا کشیدن دندان در ارتودنسی عوارض دارد؟
- 9 راههای جایگزین کشیدن دندان در ارتودنسی
- 10 کشیدن دندان شیری برای ارتودنسی کودکان
- 11 کشیدن دندان، اجبار یا انتخاب
بسیاری از افراد فرآیند ارتودنسی به عنوان یک عمل زیبایی در نظر میگیرند اما در بسیاری از افراد، ارتودنسی برای یکسان کردن فشار بر سطح دندانها هنگام جویدن و جلوگیری از آسیب به دندانها یک امر کاملا ضروری است. یکی از مسائلی که ذهن متقاضیان ارتودنسی را به خود مشغول میکند، کشیدن دندان در ارتودنسی است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
https://www.aparat.com/v/2xFIb
آیا کشیدن دندان در ارتودنسی لازم است؟
همانطور که شاید خودتان بتوانید حدس بزنید، این موضوع به نظر متخصص ارتودنسی پس از معاینه دندان و فک شما بستگی دارد، اما هدف اصلی از کشیدن دندان در ارتودنسی ایجاد فضای لازم برای هدایت دندان و صافکردن و منظم ساختن دندانها است.
یعنی اگر بتوان فضای فک و کام را از راهی دیگر افزایش داد تا بتوان از این طریق دندان را بهدرستی هدایت کرد، نیازی به کشیدن دندان در فرآیند ارتودنسی نیست.
این فرایندها معمولا در کودکان که هنوز در مرحله رشد هستند انجام میپذیرد. اما گاهی، مخصوصا در بزرگسالان، راهی به جز کشیدن دندان برای متخصص باقی نمیماند.
نمونه درمان ارتودنسی بدون کشیدن دندان:
اصلاح کنت (کجی) فک بالا، کراس بایت دندان ثنایای فک پایین با درمان ارتودنسی بدون کشیدن دندان
دلایل کشیدن دندان در ارتودنسی
همانطور که پیشتر اشاره شد علت اساسی کشیدن دندان در ارتودنسی ایجاد فضا در فک برای هدایت دندان و شکلگیری ردیفی منظم است اما چه عواملی سبب میشود که فضای کافی در فک وجود نداشته باشد و فرد برای انجام ارتودنسی مجبور به کشیدن دندان شود.
دلایل متعددی برای این موضوع وجود دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کوچک بودن فک
- آسیب و خرابی شدید دندان
- فک شلوغ
- دندان اضافی
- دندان نهفته یا کج
کوچک بودن فک: وقتی فک فرد کوچک باشد برای ایجاد فضا از کشیدن دندان استفاده میشود.
آسیب و خرابی شدید دندان: در اینگونه موارد که راهی برای ترمیم دندان وجود ندارد متخصص ارتودنسی برای جلوگیری از بازگشت دوباره دندانها به حالت اولیه پس از ارتودنسی، تصمیم به کشیدن دندان میگیرد.
فک شلوغ: اگر فک شما فک شلوغی باشد معمولا متخصص از شما میخواهد تا تعدادی از دندانهایتان را بکشید.
دندان اضافی: این مورد نیز میتواند خط لبخند شما را به هم بریزد و تمام هزینه ارتودنسی و زمانی را که برای انجام ارتودنسی صرف کردهاید هدر بدهد.
دندان نهفته یا کج: این نوع دندانها که به صورت صحیح رشد نکردهاند و از مسیر خود در هنگام رشد منحرف شدهاند، مشکلات زیادی را برای انجام فرایند ارتودنسی ایجاد میکنند.
کدام دندانها در ارتودنسی کشیده میشوند؟
اولویت در کشیدن دندان در ارتودنسی با دندانهای خراب، آسیب دیده و پرشده است، البته این موضوع به تشخیص متخصص بستگی دارد، اما معمولا متخصصین ارتودنسی از کشیدن دندانهای سالم و دندانهای اول و دوم و سوم یعنی دندان های جلو، پرهیز میکنند چون این دندانها تاثیر زیادی در زیبایی فرد دارند.
بنابراین معمولا از دندان چهار در هر طرف برای کشیده شدن استفاده میکنند، علت این انتخاب هم این است که جای خالی دندان چهارم سریعتر پر میشود چون این دندان دارای دو کانال است.
اما اگر دندانهای چهارم شما سالم باشد و دندان پنجم شما آسیبی غیر قابل ترمیم دیده باشد طبیعتا متخصص ارتودنسی از این دندان استفاده خواهد کرد و سعی میکند تا از کشیدن دندان سالم خودداری کند.
همچنین بخوانید: عصب کشی دندان چیست؟
معمولا متخصصین ارتودنسی از کشیدن دندان عقل نیز اجتناب میکنند اما اگر تشخیص دهند که این دندان به سایر دندانها بعد از جابجایی فشار وارد میکند یا دندان عقل در حالت نهفته است و پس از رشد به باقی دندانها آسیب وارد میکند، تصمیم به کشیدن آن میگیرند.
آیا کشیدن دندان در ارتودنسی درد دارد؟
طبیعتا متخصصین ارتودنسی در هنگام کشیدن دندان از بیحسی (یا اگر عمق وسیعی را در بر بگیرد از بیهوشی) استفاده میکنند و شما در هنگام کشیدن دندان چیزی احساس نخواهید کرد و پس از کشیدن دندان هم برای شما دارو و مسکن تجویز میکنند اما طبیعتا شما پس از کشیدن دندان تا چند روز احساس ناخوشایندی خواهید داشت.
اگر اجازه کشیدن دندان را به متخصص ندهیم، چه اتفاقی میافتد ؟
معمولا متخصصین تلاش میکنند تا جایی که امکان دارد دندانهای اصلی و سالم را حفظ کنند اما گاهی هیچ راهی به جز کشیدن دندان وجود ندارد، در اینگونه موارد اگر شما اجازه کشیدن دندان را به متخصص ندهید و تصمیم بگیرید بدون کشیدن دندان ارتودنسی را انجام دهید با مشکلات زیر روبرو خواهید شد:
- بیتاثیری فرایند ارتودنسی: به خاطر فشار دندان کشیده نشده، باقی دندانها پس از مدتی منحرف شده و کل فرایند ارتودنسی بیهوده خواهد شد چون دندانهای شما به حالت اولیه خود بازمیگردند.
- دندان درد: به علت فشاری که دندان کشیده نشده به سایر دندانها وارد میکند احتمال درد دندان وجود دارد.
- عفونت لثه و خرابی دندان: در برخی موارد این فشار میتواند سبب خرابی سایر دندانها یا عفونت لثه گردد.
- آسیب به استخوان فک: فشار دندان کشیده نشده میتواند به استخوان فک شما آسیب برساند و حتی اعصاب فک را تحت تاثیر قرار بدهد.
- عدم توازن خط لبخند: که طبیعتا از نظر زیبایی بر چهره فرد تاثیر فراوانی خواهد داشت.
جای خالی دندان کشیده شده در ارتودنسی
اولین تاثیر کشیدن دندان برای ارتودنسی، جای خالی دندان است که ممکن است زیبایی صورت را در کوتاه مدت تحت تاثیر قرار دهد اما این فضا در پایان ارتودنسی توسط سایر دندانها پر خواهد شد، معمولا زمان پر شدن این فضا حداقل چهار ماه و حداکثر یک سال است چون معمولا دندان در هر ماه یک میلیمتر حرکت میکند و به صورت کلی فضای خالی در فک بالا سریعتر از فک پایین بسته میشود.
آیا کشیدن دندان در ارتودنسی عوارض دارد؟
اگر شما از خدمات یک متخصص معتبر استفاده کنید، عارضهای برای شما پیش نخواهد آمد اما به صورت کلی عوارضی برای کشیدن دندان در ارتودنسی وجود دارد که عبارتند از:
- تغییر ساختار چهره: پس از کشیده شدن دندان استخوان فک و گونه که به نوعی غلاف دندان بودهاند به مرور صاف میشوند و این موضوع میتواند ساختار چهره فرد را مخصوصا در حالت نیمرخ تغییر دهد، این موضوع در آقایانی که ریش میگذارند کمتر دیده میشود اما برای خانمها قطعا اهمیت بالایی دارد، بهتر است قبل از کشیدن دندان برای ارتودنسی با متخصص خود راجع به این موضوع گفتگو کنید.
- محدودیت فضای زبان: اگر ارتودنسی به صورت اصولی انجام نشود و فضای حرکت زبان را محدود کند شما از آن دسته افراد خواهید شد که مجبورند با دهان نفس بکشند.
- خروپف و خرناس: یک ارتودنسی غیراصولی با اختلال در تنفس احتمال خروپف و خرناس را افزایش خواهد داد.
راههای جایگزین کشیدن دندان در ارتودنسی
قبلا هم اشاره کردیم که هدف از کشیدن دندان در ارتودنسی ایجاد فضا برای هدایت دندانها و ایجاد یک ردیف صاف و منظم است، پس اگر بتوان به طریق دیگری جز کشیدن دندان فضای فک را افزایش داد دیگر نیازی به کشیدن دندان نیست.
از جمله راههایی که میتوان از طریق آن فضای فک را افزایش داد میتوان به موارد زیر اشاره کرد
- تراشیدن دندان: اگر دندانهای شما بزرگتر از حد معمول باشند متخصص میتواند با تراشیدن آنها فضای لازم برای هدایت دندانها را فراهم کند.
- اینویزیلان: در این شیوه سعی میشود تا با استفاده از ابزاری مانند محافظ لثه، به نام پالاتال اکسپندر، حجم فک افزایش داده شود و این شیوه معمولا برای ارتودنسی کودکان که هنوز در سن رشد هستند و استخوان فک آنها به طور کامل شکل نگرفته استفاده میشود.
- دیستالیزاسیون: در این شیوه با اضافه کردن استخوان به کام سعی میشود تا فضای بیشتری در فک ایجاد شود، این شیوه معمولا در مورد بزرگسالان مورد استفاده قرار میگیرد
کشیدن دندان شیری برای ارتودنسی کودکان
برای ارتودنسی کودکان، معمولا از کشیدن دندان استفاده نمیشود چون استخوان فک کودکان هنوز به صورت کامل شکل نگرفته و میتوان با استفاده از ابزارهای متفاوت حجم فک را افزایش داد، اما گاهی متخصص تشخیص میدهد که با توجه به تأثیرگذاری دندان شیری در نحوه رویش دندان اصلی، وجود دندان شیری میتواند سبب اختلال در فرآیند ارتودنسی شود و دندان شیری را میکشد.
از دیگر مواردی که کشیدن دندان شیری را به یک اجبار تبدیل میکند، جلوتر بودن فک پایین نسبت به فک بالایی در کودکان است که در اینگونه موارد معمولا راهی جز کشیدن دندانهای شیری وجود ندارد.
کشیدن دندان، اجبار یا انتخاب
در پایان میتوان گفت اگر افزایش حجم فک از راهی جز کشیدن دندان امکانپذیر باشد متخصص اصراری بر کشیدن دندان ندارد اما گاهی بر حسب شرایطی که توضیح داده شد ( خرابی، آسیب، شلوغی و …) راهی جز کشیدن دندان برای عمل ارتودنسی وجود ندارد و معمولا متخصصین سعی میکنند تا دندانهای جلویی و سالم را حفظ کنند و در کودکان نیز معمولا کشیدن دندان شیری انجام نمیشود.
اگر کشیدن دندان از نظر متخصص لازم باشد و شما اجازه این کار را ندهید با عوارضی روبرو خواهید شد که مهمترین آن بیتاثیر شدن فرایند ارتودنسی است پس توصیه میکنیم از خدمات متخصصین مجرب استفاده کرده و به آنها اعتماد کنید.