» تغذیه و سلامت » کوبالامین یا ویتامین B12 چیست و چه تاثیری بر سلامتی دارد ؟
کوبالامین
تغذیه و سلامت

کوبالامین یا ویتامین B12 چیست و چه تاثیری بر سلامتی دارد ؟

آبان 26, 1402 130300

ویتامین ها که نقش بسیار مهمی برای سلامت انسان دارند و برای عملکردهای حیاتی کاملا ضروری هستند، از نظر حلالیت در آب و چربی به دو گروه طبقه بندی می شوند.

B12 یا کوبالامین یک ویتامین حساس به حرارت و محلول در آب است. این ویتامین که باعث تقویت سیستم ایمنی و عملکرد صحیح و سریع سیستم عصبی می شود، به ویژه در گوشت، تخم مرغ، ماهی، تخم مرغ و شیر به وفور یافت می شود.

ویتامین B12 یا کوبالامین چیست؟

ویتامین C، ویتامین B ، ریبوفلاوین (B2) و نیاسین (B3)، اسید نیکوتینیک، ویتامین pp و اسید فولیک و B12 (کوبالامین) که از جمله ویتامین‌های محلول در آب هستند، جایگاه مهمی برای سلامت انسان دارند. در واقع ویتامین B12 که توسط بدن تولید نمی شود، سلامت بافت عصبی و تولید گلبول های قرمز را تضمین می کند.

کوبالامین تاثیرات بسیار مهمی در عملکرد بدن دارد. کوبالامین که سیستم ایمنی را تقویت می کند، در متابولیسم پروتئین شرکت می کند. همچنین به عملکرد صحیح و سریع سیستم عصبی کمک می کند. کوبالامین همچنین در تولید سلول های خونی در مغز استخوان نقش دارد.

بخوانید  طرز تهیه ماسک خیار و گلاب برای چاقی صورت با بهترین روش ها

فواید کوبالامین بسیار زیاد است. از آسیب عصبی جلوگیری می کند، باروری را تضمین می کند ، تشکیل سلول های بدن، خود نوسازی و طول عمر را تضمین می کند و از جمله ویتامین هایی است که رشد طبیعی انتهای عصبی را تسهیل می کند. از طرفی ویتامین B12 که به مقدار کافی به بدن وارد می شود نیز می تواند به تقویت حافظه و یادگیری کمک کند.

ویتامین B12 یا کوبالامین چیست؟

علائم کمبود کوبالامین چیست؟

علائم کمبود B12 چیست؟ یکی از سوالات پرطرفدار است. کوبالامین که به عنوان ویتامین ضروری متابولیسم DNA توصیف می شود، زمانی که به اندازه کافی در بدن یافت نشود و اقدامات احتیاطی انجام نشود، می تواند باعث مشکلات جدی سلامتی شود. عواملی که باعث کمبود ویتامین B12 می شوند عبارتند از: مصرف نکردن غذاهای حاوی ویتامین B12 به مقدار کافی، در برخی موارد عدم جذب کافی در روده حتی با وجود مصرف زیاد آن و استفاده طولانی مدت از برخی داروها.

علائم کمبود کوبالامین ممکن است تا زمانی که ذخایر بدن به طور کامل تخلیه نشود، ظاهر نشود. علائم کمبود B12 ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • بی حسی در دست ها، بازوها و پاها
  • تأخیر در رشد به خصوص در نوزادان و کودکان
  • کم خونی می تواند در کمبود کوبالامین رخ دهد
  • اختلال در سیستم عصبی
  • مشکل در راه رفتن، عدم تعادل قابل مشاهده است
  • تورم زبان
  • شکایت از اسهال
  • زنگ زدن در گوش
  • زرد شدن پوست
  • تپش قلب
  • درد و حساسیت
بخوانید  فواید و مضرات بیسکویت ساقه طلایی چیست؟

خستگی ذهنی طولانی مدت را می توان در کمبود کوبالامین مشاهده کرد.

خستگی ذهنی که می تواند ناشی از کمبود ویتامین B12 باشد نیز می تواند به مرور زمان منجر به کند شدن مهارت های فکری شود. در صورتی که فرد دچار مشکلات طولانی مدت از جمله فراموشی، از دست دادن حافظه و ناتوانی در تمرکز باشد، توصیه می شود برای معاینه از نظر کوبالامین با پزشک مشورت کند.

غذاهای حاوی کوبالامین کدامند؟

غذاهای حاوی کوبالامین کدامند؟

در پاسخ به این سوال می توان مواد غذایی زیر را برشمرد:

  • گوشت قرمز
  • جوجه
  • ماهی
  • کله پاچه کبد
  • کله پاچه کلیه
  • انواع غذاهای دریایی (میگو، صدف)
  • شیر
  • ماست
  • پنیر
  • تخم مرغ

کوبالامین در غذاهای حیوانی، شیر و محصولات لبنی و همچنین در محصولات تخمیر شده سویا یافت می شود. آجیل ها که منابع امگا ۳ هستند و گروه های سبزیجات و میوه ها حاوی ویتامین B12 نیستند.

طولانی شدن زمان پخت و افزایش درجه غذا می تواند باعث کمبود کوبالامین، یعنی افزایش از دست دادن ویتامین B12 شود. علاوه بر این، ریختن آب پس از جوشاندن ماهی یا جگر که حاوی ویتامین B12 فراوان است، از جمله دلایلی است که باعث افزایش از بین رفتن کوبالامین می شود.

بخوانید  خواص وانیل برای چاقی صورت

مطالعات نشان داده است که ۳۰ درصد ویتامین B12 با گرما و چکیدن آب هنگام کباب کردن گوشت از بین می رود و ۱۰ تا ۲۰ درصد آن در گرمای مرطوب از بین می رود. از سوی دیگر، در حالی که از دست دادن B12 در UHT، یعنی شیر با ماندگاری طولانی، حدود ۷-۱۰ درصد است، حدود ۳۰ درصد از ویتامین را می توان با جوشاندن از دست داد.

مقدار B12 چقدر باید باشد؟

کمبود ویتامین B12 که برای سلامت انسان اهمیت زیادی دارد، می تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی شود. نیاز بدن به ویتامین B12 روزانه ۲-۳ میکروگرم است. زنان باردار و شیرده به ویتامین B12 بیشتری در روز نیاز دارند. میزان ویتامین B12 در آزمایشات بین ۲۰۰ pg/mL تا ۸۰۰ pg/mL پیش بینی می شود. ویتامین B12 کمتر از ۲۰۰ pg/mL کم در نظر گرفته می شود.

موارد منع مصرف ویتامین b12 به صورت مکمل

عوارض کمبود B12 چیست؟

کمبود B12 می تواند باعث مشکلات سلامتی شود. ویتامین B12 برای تولید گلبول های قرمز خون از مغز استخوان ضروری است. مصرف ناکافی این ویتامین می تواند منجر به کم خونی شود. کمبود ویتامین B12 که در افراد مسن بسیار شایع است نیز می تواند به عنوان یکی از دلایل اصلی افسردگی در این افراد دیده شود. به طور خلاصه، کمبود ویتامین B12 می تواند باعث شود:

بخوانید  8 خاصیت شگفت انگیز رب انار برای درمان آفت دهان که باید بدانید

سوزن سوزن شدن در دست یا پا

کمبود ویتامین B12 می تواند باعث “گزگز” در دست ها یا پاها شود. سوزن سوزن شدن که در کمبود کوبالامین رخ می دهد به این دلیل است که این ویتامین نقش مهمی در سیستم عصبی ایفا می کند و عدم وجود آن باعث می شود افراد دچار مشکلات هدایت عصبی یا آسیب عصبی شوند. در سیستم عصبی، ویتامین B-12 به تولید ماده ای به نام میلین کمک می کند. میلین یک پوشش محافظ است که از اعصاب محافظت می کند و به آنها در انتقال احساسات کمک می کند. افراد مبتلا به کمبود ویتامین B12 ممکن است میلین کافی برای پوشش اعصاب خود تولید نکنند. بدون این پوشش، اعصاب می توانند آسیب ببینند.

مشکل در راه رفتن

آسیب اعصاب محیطی ناشی از کمبود ویتامین B12 می تواند به مرور زمان منجر به مشکلات حرکتی شود. بی حسی در پاها و اندام ها می تواند راه رفتن بدون حمایت را برای فرد دشوار کند. افراد مبتلا به کمبود کوبالامین ممکن است دچار ضعف عضلانی و کاهش رفلکس شوند.

پوست رنگ پریده

پوست رنگ پریده یا زرد نیز ممکن است در کمبود ویتامین B12 ظاهر شود. گلبول های قرمز خونی که در زیر پوست گردش می کنند، رنگ طبیعی پوست را می دهند. در مواردی که گلبول های قرمز کافی وجود ندارد، ممکن است پوست رنگ پریده به نظر برسد. ویتامین B12 در تولید گلبول های قرمز نقش دارد. در واقع، کمبود ویتامین B12 می تواند باعث کمبود گلبول های قرمز یا کم خونی مگالوبلاستیک شود.

بخوانید  این گیاهان چربی بدن شما را آب می کنند

احساس خستگی

کم خونی مگالوبلاستیک ناشی از کمبود ویتامین B12 می تواند در فرد احساس خستگی ایجاد کند. زمانی که گلبول های قرمز کافی برای حمل اکسیژن در سراسر بدن وجود نداشته باشد، ممکن است فرد احساس خستگی شدید کند.

تپش قلب

کمبود ویتامین B12 ممکن است یکی از علل غیرمستقیم تپش قلب باشد.

تنگی نفس

کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B12 می تواند باعث احساس تنگی نفس در فرد شود. هر کسی که واقعاً مشکل تنفسی دارد باید فوراً به پزشک مراجعه کند.

سلامت دهان و دندان

ویتامین B12 همچنین بر سلامت دهان و دندان تأثیر می گذارد. کمبود ویتامین B12 می تواند باعث مشکلات دهانی زیر شود:

  • گلوسیت که باعث تورم و قرمزی زبان می شود
  • زخم دهان

احساس سوزش در دهان

این علائم به این دلیل رخ می دهد که کمبود ویتامین B-12 باعث کاهش تولید گلبول های قرمز خون می شود که در نتیجه اکسیژن کمتری به زبان می رسد.

مواد غذایی حاوی ویتامین b12

 

آیا ویتامین B12 عوارض جانبی دارد؟

هیچ حد بالایی برای دریافت ویتامین B12 وجود ندارد. زیرا خطر مسمومیت یا مصرف بیش از حد ویتامین B12 بسیار کم است. عوارض جانبی مصرف ویتامین B12 بسیار محدود است. به عنوان مثال، موارد آکنه می تواند با مصرف ویتامین B12 رخ دهد.

بخوانید  بهترین زمان مصرف انگور برای لاغری کی هست؟

کمبود ویتامین B12 چگونه درمان می شود؟

از بررسی علل کمبود ویتامین B12 که در صورت عدم اقدامات به موقع می تواند باعث بروز مشکلات عصبی و روانی شود، نباید غافل شد.

B12 که می تواند علائمی مانند ضعف، خستگی، انقباضات عضلانی و افسردگی را ایجاد کند، اهمیت غیرقابل انکاری برای سلامت انسان دارد. از آنجایی که کمبود ویتامین B12 ممکن است راه را برای مشکلات جدی تری در مراحل بعدی هموار کند، مشورت با پزشک و انجام اقدامات احتیاطی لازم بدون اتلاف وقت ضروری است. مناسب ترین دوز حمایتی با توجه به سطح خون باید با پزشک مشورت شود.

چگونه کمبود ویتامین b12 را جبران کنیم؟

کمبود B12 را می توان در مدت کوتاهی با قرص های قوی B12 یا تزریق ویتامین B12 درمان کرد. رفع کمبود B12 که به راحتی قابل درمان است، کیفیت زندگی افراد را بهبود می بخشد. اگر کمبود ویتامین B12 درمان و برطرف نشود، ممکن است بیماری های عصبی غیر قابل برگشتی ایجاد شود.

همانطور که در بزرگسالان، کمبود B12 در نوزادان یک وضعیت مهم است که باید در اسرع وقت مصرف شود.

توصیه می شود افراد بالای ۵۰ سال مبتلا به بیماری های روده ای، گیاهخواران و زنانی که قصد باردار شدن دارند، ویتامین B12 را به عنوان یک داروی مولتی ویتامین ، ۶ تا ۳۰ میکروگرم در روز مصرف کنند. تعیین علت کمبود B12 ضروری است. اگر کمبود ویتامین B12 در رژیم غذایی علت کمبود ویتامین باشد (این مورد در گیاهخواران رایج است)، قرص های ویتامین B12 یا قرص های زیر زبانی توصیه می شود.

بخوانید  قرص منیزیم اکساید جالینوس برای چیست؟

برای اینکه ویتامین B12 جذب شود، عملکرد پانکراس، معده و روده کوچک باید طبیعی باشد. در صورت کمبودهای ناشی از مشکلات جذب ویتامین B12 باید بدون اتلاف وقت به پزشک مراجعه کرد.

به این نوشته امتیاز بدهید!

آواتار واحد نویسندگی دندان لند

واحد نویسندگی دندان لند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×