bmi چیست و فرمول محاسبه bmi برای مردان و زنان چگونه است ؟
آنچه در این مطلب میخوانید
- 1 BMI چیست؟
- 2 BMI چگونه محاسبه میشود؟
- 3 آیا با BMI چاقی یک فرد مشخص میشود؟
- 4 رده بندی سنی شاخص تودهی بدنی چگونه است؟
- 5 BMI بالا چه خطراتی را به دنبال دارد؟
- 6 بیماریهایی که در اثر بالا بودنBM I ممکن است ایجاد شوند:
- 7 چه مواردی را BMI به ما نشان نمیدهد؟
- 8 نرمال سازی BMI چه مزایایی دارد؟
- 9 راهکارهای مهم برای مناسب سازی BMI چیست؟
Body mass index یا به اختصار BMI، شاخص تودهی بدنی خوانده میشود که سلامت وزنی بدن فرد را نسبت به قد او میسنجد.
BMI یا شاخص تودهی بدنی، شاخصی برای مقایسهی وزن فرد نسبت به قد او میباشد. از شاخص BMI صرفا برای سنجش چاقی یک فرد استفاده نمیکنند بلکه با مقایسهی همسن و سالهای خود از وضعیت سلامت فرد آگاهی پیدا میکنند.
BMI چیست؟
Body mass index (به اختصار BMI) وسیلهای ساده اندازهگیری است که نشان دهندهی تناسب قد و وزن فرد میباشد، همچنین نشان میدهد که آیا فرد دچار اضافه وزن یا کمبود وزن میباشد؟ عوامل مهمی در سنجش و بررسی شاخص تودهی بدنی نقش دارند؛ که به این منظور میتوان به سن، قد، وزن و جنسیت فرد توجه کرد. بیامآی فقط میزان چربی بدن را نشان میدهد و میزان عضله یا درصد موارد دیگری همچون پروتئینهای بدن را نشان نمیدهد؛
از این رو روش قطعی برای تشخیص سلامتی یا تعیین چاقی فرد نمیباشد؛ این موضوع از معایب شاخص تودهی بدنی است، همچنین از دیگر معایب بی ام آی نشان ندادن میزان عضله و استخوانبندی است؛ همانطور که همهی ما میدانیم، یک کیلوگرم عضله و یک کیلوگرم چربی، وزن یکسانی دارند اما عضله دارای حجم کمتر و چگالی بیشتر میباشد.
BMI چگونه محاسبه میشود؟
همانطورکه در ابتدای صحبت هم گفتیم، بی ام آی ابزاری برای سنجش سلامتی فرد به وسیلهی مقایسهی وزن فرد نسبت به قد او میباشد؛ بنابراین فاکتورهای اصلی در محاسبهی بی ام آی قد فرد بر حسب متر (m)، و وزن فرد بر حسب کیلوگرم (Kg) هستند. فرمول محاسبهی بی ام آی بر حسب واحدهای مختلف، به شرح زیر است:
BMI= وزن (kg)÷ (قد)۲ (m)= وزن (Ib) ÷ (قد)۲ (In)= وزن (Ib) ÷ (قد)۲ (In)= وزن (St) ÷ (قد)۲ (In)
با محاسبهی فرمول بالا برای هر فرد به نسبت قد و وزنش عددی به دست میآید که با توجه به جدول شاخص تودهی بدنی و ردهبندی بی ام آی محدودهی اعداد میزان سلامت را تعیین میکند؛ البته باید به این نکته نیز توجه داشت که این جدول در سنین مختلف متفاوت است.
جدول بالا اعدادی را نشان میدهد که از فرمول بدست آمده و با بررسی این اعداد و در نظر گرفتن مواردی مثل میزان عضله و سن فرد ما میتوانیم به وضعیت سلامت وزن فرد پی ببریم؛ در ادامه با شرح تفسیر جدول بالا همراه خواهیم شد، برای آگاهی از نحوهی بررسی جدول شاخص توده بدنی در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
تفسیر جدول BMI:
بی ام آی کمتر از ۱۸/۵: اگر پس از محاسبهی فرمول عدد بدست آمده کمتر از ۱۸/۵ باشد، نتیجه به این معناست که شما دچار کمبود وزن هستید و لاغر شدهاید؛ در این شرایط شما باید با مراجعه به متخصص تغذیه رژیم افزایش وزن دریافت کنید و برای افزایش وزن تلاش کنید.
بیامآی ۱۸/۵-۲۵: اگر پس از تقسیم وزن (Kg ) به مربع قد (m)، نتیجه بی ام آی شما عددی بین ۱۸/۵-۲۵ باشد، یعنی وزنتان نسبت به قد شما مناسب است و شما در وضعیت طبیعی و بهترین حالت خود به سر میبرید. این حالت بسیار مطلوب است و از بروز بیماریهای مختلف جلوگیری میکند.
بی ام آی ۲۵-۳۰: اگر نتیجهی شاخص تودهی بدنی شما عددی بین ۲۵ تا ۳۰ است، باید بگوییم شما کمی دچار اضافه وزن هستید؛ این نتیجه خطرناک نیست اما باید با استفاده از ورزش مورد علاقهتان سعی کنید که این مقدار اضافه وزنتان را کم کنید، زیرا ممکن است در آینده اضافه وزنتان افزایش یابند و منجر به بیماریهایی شود.
بی ام آی بیشتر از ۳۰: سه دسته طبقهبندی برای این نتیجه وجود دارد؛ اگر شاخص تودهی بدنی عددی بین ۳۰-۳۵ را نشان داد، یعنی چاقی درجه ۱ رخ داده، اگر شاخص تودهی بدنی عددی بین ۳۵-۴۰ را نشان داد چاقی درجه ۲ رخ داده و اگر عددی بالای ۴۰ نمایش داده شد، چاقی درج ۳ رخ داده است که هر کدام به مراتب از سطح قبلی خود خطرناکتراند.
با داشتن بی ام آی بالای ۳۰، ضروری است که به پزشک متخصص تغذیه مراجعه کنید و مشکل خود را با ایشان مطرح کنید تا ایشان با تجویز برنامهی ورزشی، تغذیهای و همچنین داروهای مناسب اضافه وزنتان را به تدریج کاهش دهد تا از بین برود. افرادی که بی ام آی بالای ۳۰ دارند باید سریعا برای رفع آن اقدام کنند زیرا میتواند زمینهساز بیماریهایی نظیر بیماریهای قلبی، انواع سکتهها، گرفتگی عروق، نقرص و غیره باشد.
آیا با BMI چاقی یک فرد مشخص میشود؟
طبق گفتههای قبلی BMI علاوه بر مزیتهایی که گفته شد معایبی نیز دارد و از جمله معایب آن میتوان به نشان ندادن میزان عضله یا میزان استخوان اشاره کرد.
شاخص تودهی بدنی فقط میزان چربی سطحی بدن را به نمایش میگذارد و توانایی تشخیص سلامتی یا نشان دادن چاقی به طور دقیق را ندارد. بنابراین طبق دادههای حاصله از نتایج بالا، BMI توانایی نشان دادن چاقی به طور قطعی را ندارد و فقط ابزاری برای نشان دادن تخمین وزن بر حسب قد میباشد.
رده بندی سنی شاخص تودهی بدنی چگونه است؟
BMI علاوه بر وزن (kg) و قد (m) که دو فاکتور اساسی آن هستند، به عوامل دیگری نیز بستگی دارد که در تعیین آن نقشی بسیار حیاتی و تعیین کننده دارند؛ برای مثال سن و میزان عضله فرد دو عامل اساسی و تعیین کننده هستند.
قبل از اینکه BMI در سنین مختلف را به شما معرفی کنیم قصد داریم علت مهم بودن سن در شاخص تودهی بدنی را بیان کنیم، با ما همراه باشید:
طبق علم زیست شناسی هر چه سن فرد زیاد میشود، میزان استخوان فرد از سنین پایین بیشتر و مستحکمتر میشود زیرا صفحهی رشد که از جنس غضروف است، به تدریج به استخوان تبدیل شده است، همچنین با جذب فسفات و کلسیم بیشتر توسط استخوان، طی سالیان پیدرپی استحکام استخوان بالا رفته است. از آنجایی که با افزایش سن استخوان بیشتر میشود پس باید محرک آن نیز (ماهیچه) زیاد شود؛
همچنین با افزایش سن به دلیل فعالیتهایی که فرد در طول زندگیاش انجام میدهد امکان دارد عضلهها قویتر شوند. فرد پس از چک کردن نتیجهی شاخص تودهی بدنیاش با هر سنی باید جدول محدوده سنی BMI را چک کند و طبق آن عمل کند. جدول زیر BMI گروه سنی مختلف از نوجوانی تا کهنسالی را نمایش میدهد:
همانطور که در جدول بالا مشاهده میکنیم، نامی از کودکان نیست؛ پس شاخص تودهی بدنی کودکان چگونه محاسبه میشود؟
در کودکان یا حتی نوجوانان پایین ۱۷ سال سن و جنسیت بسیار عامل مهمی در تعیین BMI است زیرا کودکان در سالهای اولیهی زندگیشان به صورت ماهانه قد و وزنشان تغییر میکند، به همین دلیل وزارت بهداشت تا ۱ سال اول غربالگری برای کودکان تدارک دیده است؛
به این معنا که تا یک سال اول زندگی کودکان، مادران موظفاند کودکان را به خانههای بهداشت ببرند تا اطلاعات قد و وزنشان در دفترچه سلامتشان ثبت شود و متخصصان با بررسی ماهانه قد و وزن کودکان BMIآنان را به صورت ماهانه ثبت و در جدول صدک متناسب با سنشان بررسی میکنند تا از سلامت کودک باخبر شوند.
BMI بالا چه خطراتی را به دنبال دارد؟
اضافه وزن یا کاهش وزن، هر دو باعث به خطر افتادن سلامت فرد میشود؛ اضافه وزن منجر به بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و غیره میشود و کمبود وزن منجر به پوکی استخوان، کمخونی و… میشود.
از آنجایی که بالا بودن شاخص تودهی بدنی بسیار خطرناک است و در برخی مواقع حتی میتواند منجر به مرگ شود، باید با روشهایی که پزشکان تغذیه توصیه میکنند، (که در ادامه به معرفی آنان خواهیم پرداخت) برای کاهش آن اقدام اساسی کرد.
بیماریهایی که در اثر بالا بودنBM I ممکن است ایجاد شوند:
افزایش چربی خون به خصوص افزایش تریگلیسرید و کلسترول، و افزایش فشارخون: از خطراتی که همواره افراد چاق را تهدید میکند چربیخون و فشارخون بالاست؛ بی ام آی درست است که نوع چربی را مشخص نمیکند اما با نشان دادن درجهی چاقی، افراد را از امکان بروز این بیماری آگاه میسازد.
افزایش ضربان قلب: طبق دادههای زیست شناسی بافت چربی در نقاط مختلف بدن اکسیژن زیادی مصرف میکنند تا لیپیدهای گوناگون را در خود ذخیره کنند، و همین اکسیژن خواهی زیاد منجر میشود، قلب بیشتر کار کند و ضربان قلب افزایش یابد؛ با زیاد کار کردن قلب به سیستم قلب و عروق فشار وارد میشود و امکان وقوع بیماری گرفتگی رگ کرونر افزایش مییابد.
افزایش احتمال سکتهی مغزی: بروز سکته مغزی به عوامل مشترکی بستگی دارد، که یکی از این عوامل چاقی و بالا بودن بی ام آی است. هرچه بی ام آی فرد بالاتر باشد، خطر وقوع سکته مغزی بیشتر است.
درد ناشی از سنگ کیسه صفرا: احتمال بروز این بیماری در افراد چاق بسیار بالاست؛ زیرا سنگ صفرا در اثر تجمع کلسترول در مجاری صفراوی ایجاد میشود و افراد چاق میزان کلسترول بالایی دارند.
آپته خواب و مشکلات تنفسی: فردی که بی ام آی بالایی دارد، دارای ریه ی کوچکتری نسبت به بقیهی افراد است؛ زیرا در اکثر موارد اطراف ریهاش را چربی فرا گرفته است، به همین دلیل تنفس برای او سخت میشود و حتی در خواب هم نمیتواند تنفس راحتی داشته باشد و دچار خواب ناآرام میشود.
سرطانهای حاد: افراد چاق را همواره بیماریهایی از این دست تهدید میکند؛ سرطان سینه، سرطان روده، آندومتر و غیره؛ از نمونههایی هستند که سراغ افراد چاق زود تر از دیگر افراد جامعه میروند؛ بنابراین فرد چاق را همیشه مرگ زودرس تهدید میکند، افرادی که بی ام آی بالا دارند باید هرچه سریعتر به کاهش آن اقدام کنند.
بیماریهای مفصلی مثل آرتروز: در فردی که شاخص تودهی بدنی بالا وجود دارد، مفاصل درامان نیستند و ممکن است صدمات جدی به آنها وارد شود و همین قضیه باعث میشود که در محل مفصل، درد یا خشکی حس شود یا دچار آرتروز شوند برای فرد محدودیت حرکت پیش آید.
چه مواردی را BMI به ما نشان نمیدهد؟
همانطور که بیان شد شاخص تودهی بدنی ابزاری ساده برای اندازهگیری وزنی است؛ شاخص تودهی بدنی وضعیت وزنی و طبق آن سلامت بدن را به ما نشان میدهد، همچنین تا حدودی میزان چربیهای سطحی بدن را نیز نشان میدهد؛ اما این شاخص توانایی نمایش توزیع چربیها در بدن و تفاوت میزان آن با عضله (ماهیچه) را ندارد.
به عنوان مثال فردی که ورزشکار است، قطعا میزان عضلهی بیشتری نسبت به چربی دارد، اما اگر شاخص تودهی بدنی برای این فرد BMI بالای ۳۰ نشان دهد یعنی فرد چاق است ؟ خیر زیرا ورزشکار درصد بالایی عضله و درصد پایینی چربی دارد و BMI آن باید با توجه به ورزشکار بودنش بررسی شود.
نرمال سازی BMI چه مزایایی دارد؟
در گذشته این مطلب را بیان کردیم که اگر فردی بی ام آی بالایی داشته باشد و آن را کاهش ندهد به چه بیماریهایی دچار میشود؛ اما اکنون میخواهیم بیان کنیم که اگر بی ام آی را طبیعی نگه داریم، چه مزایایی دارد:
افزایش انرژی و توانایی انجام فعالیتهای بیشتر: سوخت و ساز چربیها در بدن به سختی اتفاق میافتد، همین موضوع باعث خستگی زود هنگام افراد چاق میشود؛ بنابراین افرادی که بی ام آی خود را نرمال نگه میدارند یا آن را نرمال میکنند با از بین رفتن چاقی انرژی دوباره میگیرند.
کاهش فشار خون و ضربان قلب: افراد چاق به دلیل چربی اضافهای که در بدنشان دارند دچار افزایش فشار خون هستند و چون فشار خون بالایی دارند قلب مجبور است بیشتر کار کند، به همین دلیل ضربان قلب بسیار بالایی هم دارند؛ اما افرادی که BMI خود را نرمال نگه می دارند چون چربی بدن شان نسبت به قدشان متناسب است پس فشار خون و در نتیجه ضربان قلب متناسبی دارند و دستگاه گردش خون این عزیزان بسیار صحیح کار میکند.
خوابی آرام: فردی که چاق نیست خواب آرامی خواهد داشت، زیرا دچار وقفه در تنفس، ایست تنفسی و چنین قضایایی نخواهد شد، فرد چاق به دلیل چربی که اطراف ششهایش فرا گرفته دچار ناآرامی خواب، وقفه تنفسی، بدخوابی و غیره میشود که فرد نرمال چنین وضعیتی را دچار نخواهد شد.
کاهش درد مفاصل: با مناسب سازی BMI فشار از روی مفاصل برداشته میشود و فرد از شر درد ناشی از مفاصل راحت میشود، اگر چه درد مفاصل ممکن است نسبت به بیماریهایی مثل سرطان مشکلساز نباشد اما کیفیت زندگی با کاهش درد مفاصل و عضلات ارتقاء مییابد و این موضوع امید بخش زندگی است.
راهکارهای مهم برای مناسب سازی BMI چیست؟
متخصصان تغذیه معمولا راهکارهای زیادی را برای نرمال کردن BMI ارائه میدهند که اکثر آنها مفید و مهماند، اکنون به برخی از مهم ترین راهکارها اشاره میکنیم:
انجام ورزش منظم: اصولا ورزش یک اصل مهم در زندگی است، و گزینهی بسیار مناسبی برای کاهش بی ام آی افراد چاق میباشد. از آنجا که ورزش باید دائمی باشد و اگر بعد از مدتی رها شود تمام زحمات فرد به هدر میرود؛ سعی کنید ورزش مورد علاقهتان را پیدا کنید تا بتوانید تا اخر عمر از آن استفاده کنید و هنگام انجام آن از لحظات خود لذت ببرید.
رشتههایی مثل دوچرخه سواری، اسکیت، ایروبیک، امادگی جسمانی، کاراته و… گزینههای مناسبی برای کاهش بی ام آی و تلاش برای لاغر شدن هستند.
رژیم غذایی : رژیم غذایی یکی از مواردی است که به افراد چاق بسیار کمک میکند وزن خود را پایین آورند، این گزینه در کنار ورزش بسیار جوابگو خواهد بود.
برای دریافت رژیم غذایی مختص بدن خودتان حتما به پزشک متخصص رجوع کنید و خودسر اقدام نکنید زیرا ممکن است به خود آسیب بزنید. از رژیمهای معروفی که مورد تایید قرار گرفتهاند میتوان به رژیم گیاهخواری، رژیم کم کالری، رژیم پروتئین و غیره اشاره کرد.
مصرف مقدار قابل توجهی از گروه سبزیجات: سبزی ها و میوه ها به دلیل ویتامین و انرژی که دارند، انرژی بدن را تامین میکنند و باعث میشوند فرد مدت زمان بیشتری سیر بماند و گرسنگی کاذب سراغش نیاید. این گروه از مواد غذایی به مقدار بالایی در اکثر رژیمهای کاهش وزن وجود دارد و کمک بسیاری به افرادی که داوطلب کاهش وزن هستند میکند.
کاهش استرسهای محیطی: قطعا در زندگی پر دغدغهای که همه ی ما داریم، فراموش کردن استرس کار دشواری است؛ اما با ورزش کردن، خوردن دمنوشهای آرامشبخشی مثل بابونه و… سعی کنید آرامش را به زندگیتان هدیه دهید.
خواب کافی: خواب کافی یک معیار برای حفظ بی ام آی نرمال و کاهش وزن است؛ افراد چاق معمولا خواب راحت و کافی ندارند و معمولا کمتر از بقیه میخوابند؛ سعی کنید با خوراکی نخوردن قبل از خواب، کار نکردن با کامپیوتر یا تلفن همراه، تلویزیون ندیدن قبل از خواب، به راحت خوابیدن و داشتن خواب کافی خود کمک کنید.
با تعیین BMI خود، به میزان تناسب بدنی خود پی میبریم و از کاهش یا اضافه وزنمان آگاه خواهیم شد. امیدوارم مطالب بالا برایتان مفید واقع شده باشد. برای آشنایی با استانداردهای سلامت جسمانی و راهکارهای آن، با دندان لند همراه باشید.