» ایمپلنت » کاشت دندان و ایمپلنت دندان طبیعی
کاشت دندان و ایمپلنت دندان طبیعی
ایمپلنت - دندانپزشکی - مقالات

کاشت دندان و ایمپلنت دندان طبیعی

دی 27, 1402 240177


کاشت دندان چیست و به چه روش های انجام می شود؟

ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که بنا به دلایل متفاوت دندان یا دندان های خود را از دست بدهید. در سال های اخیر یکی از مهم ترین چالش های دندانپزشکان نوع جایگزینی دندان بوده و کاشت دندان بوده است.
دندانی که کشیده می شود مشکلات زیادی را برای افراد ایجاد می کند و مشکل فقط زشت کردن چیدمان دندان و لبخند نیست و بر بسیاری دیگر از مسائل نیز تاثیر می گذارد.
بعد از مشکلاتی که در این حوزه وجود داشت حالا با استفاده از پروتز های مصنوعی می توان به خوبی دندان های از دست رفته را جایگزین کرد. با این حال ممکن است زمانی که به دنبال انتخاب بهترین روش برای جایگرینی دندان های خود هستید سردرگم شوید که بهترین انتخاب چه چیزی است و بهتر است از ایمپلنت دندان استفاده کنید یا بریج؟ با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی راجع به انواع کاشت دندان و مزایای هر روش نسبت به دیگری در اختیار شما قرار دهیم.


انواع روش کاشت دندان

به طور کلی کاشت دندان شامل روش های کاشت دندان مصنوعی، کاشت دندان به روش بریج و کاشت دندان ایمپلنت می شود.
برای انتخاب بهترین روش فاکتورهای مختلفی وجود دارد که باید به همه ی آن ها توجه شود. در این مطلب به بررسی تفاوت های بریج و ایمپلنت می پردازیم.

بخوانید  ایمپلنت دندان جلو

|مقاله مرتبط : ایمپلنت چیست؟

دندان مصنوعی:

کاشت دندان از طریق دندان مصنوعی که روش قدیمی جایگزینی دندان است این روزها به دلیل مشکلاتی که برای دندان ها و فک افراد به وجود می آورد و همچنین استفاده سخت و غیر کاربردی آن کمتر مورد توجه قرار می گیرد و دیگر کمتر کسی به سراغ این نوع از جایگزینی دندان می رود.

بریج دندانی چیست و به چه روشی انجام می شود؟

کاشت دندان به روش بریج

یکی از روش های مورد استفاده برای پر کردن و جایگزینی دندان افتاده یا از دست رفته بریج دندان است. روش کار به این طریق است که دندان افتاده به شکل یک پل قسمت بی دندان را می پوشاند و این کار با قرار گرفتن آن بر روی دندان های مجاور انجام می شود.
به خاطر قرار گرفتن دندان بر روی دندان های مجاور نیاز است که این دندان ها کمی برش بخورند. همچنین در اغلب موارد بریج دو طرف محل اتصال روکش می شود و در مواردی هم بریج به دندان های دو طرف مانند بالا می چسبد و یا گاهی تنها از یک طرف پایه دار می شود. بریج معمولا از جنس چینی یا سرامیک متصل به فلز ساخته می شود.

بخوانید  مینی ایمپلنت چیست و در ارتودنسی چه کاربردی دارد

استفاده از بریج برای چه کسانی مناسب است؟

با توجه به اینکه در بریج باید دندان های کناری برش بخورند و بعضی دیگر از موارد دندانپزشک ها در موارد خاصی استفاده از بریج را پیشنهاد می کنند. به طور کلی بریج بیشتر در مواردی پیشنهاد می شود که افراد یک دندان افتاده دارند یا استفاده از ایمپلنت با توجه به فک و لثه ی افراد مقدور نیست. یکی از مشکلاتی که در رابطه با بریج وجود دارد این است که امکان تمیز کردن دندان هایی که زیر روکش قرار می گیرند وجود ندارد و در اغلب موارد بیمار متوجه این مسئله نشده و با پوسیدگی دندان ها مواجه می شود.

ایمپلنت دندان طبیعی

کاشت دندان به روش ایمپلنت 

روش جدید کاشت دندان یا همان ایمپلنت چند وقتی است در مرکز توجهات قرار دارد و بهترین جایگزین برای دندان های از دست رفته شناخته می شود. از طرفی ایمپلنت دندان در درمان های ارتودنسی نیز کمک شایانی به پزشک متخصص ارتودنسی کرده است. در این روش یک قسمت فلزی از جنس تیتانیوم درون لثه کار گذاشته می شود و بعد از مدتی دندان را روی آن پیاده سازی می کنند. در این روش بر خلاف بریج هیچ نیازی به برش خوردن دندان های مجاور نیست.

بخوانید  روشهای انجام ایمپلنت برای افراد سیگاری

در ایمپلنت دندان طبیعی قطعه فلزی پیچی در ریشه و فک نصب می شود. پایه ایمپلنت در این روش جایگزین ریشه دندان طبیعی است و در طول زمان در اطراف محل کاشت قطعه فلزی در ریشه دندان استخوان رشد و باعث ثابت ماندن پایه فلزی می شود. بعد از نصب پایه فلزی در فک به جای ریشه، تاج یا دندان مصنوعی به پایه فلز متصل و شکاف دندان خالی پر می شود. تاج دندان با توجه به اندازه، شکل و رنگ دندان های دیگر فرد ساخته می شود. ایمپلنت دندان برای نگه داشتن بریج دندان و دندان مصنوعی کاربرد دارد. در صورتی که بیشتر از یک دندان خالی داشته باشید، استفاده از ایمپلنت دندان بهترین جایگزین برای دندان از دست رفته است.

 

| مقاله مرتبط : مراحل ایمپلنت دندان

ایمپلنت برای چه کسانی مناسب تر است؟

جایگزینی و کاشت دندان از طریق ایمپلنت علاوه بر اینکه به تشخیص دندانپزشک صورت می گیرد به خواست و انتخاب بیمار نیز بستگی دارد. افرادی که نمی توانند با استفاده از دندان مصنوعی غذا را به خوبی بجوند، کسانی که نیاز به بریج دارند اما تمایلی به برش خوردن دندان های مجاور ندارند، کسانی که دندان های خود را از دست داده اند اما نمی خواهند از دندان مصنوعی استفاده کنند و در آخر مهم ترین دلیل استفاده از ایمپلنت تمایل افراد به داشتن دندان های بسیار شبیه به دندان های طبیعی است.

بخوانید  قیمت کاشت دندان طبیعی چقدر است؟

در صورتی که فرد بیشتر از یک دندان خالی داشته باشد، استفاده از ایمپلنت دندان بهترین انتخاب است. برای اینکه فرد از ایمپلنت دندان طبیعی استفاده کند باید شرایطی را داشته باشد. شرایط ایمپلنت دندان طبیعی به شرح ذیل است:

  • فرد دارای استخوان فک سالم و کاملا رشد کرده داشته باشد.
  • فرد بیماری لثه نداشته باشد.
  • شرایطی که باعث ترمیم استخوان است در فرد وجود نداشته باشد.

اجزای ایمپلنت دندان طبیعی

ایمپلنت دندان شامل اجزای ذیل است:

  • فیکسچر: فیکسچر پایه تیتانیومی به شکل پیچ که در استخوان فک جایگزین ریشه دندان از دست رفته می شود.
  • اباتمنت: اباتمنت داخل پایه پیچی فیکسچر قرار می گیرد. جنس اباتمنت از فولاد، تیتانیوم، طلا و سرامیک است. این قطعه باعث اتصال تاج دندان و افزایش استحکام آن است.
  • تاج دندان: تاج دندان بیرونی ترین قسمت ایمپلنت دندان است که شبیه دندان های طبیعی فرد ساخته و در روی پایه پیچی و اباتمنت قرار می گیرد. جنس تاج دندان از ماده سخت انتخاب می شود.

اجزای ایمپلنت دندان

مزایای کاشت و ایمپلنت دندان طبیعی با پایه ایمپلنت

کاشت و ایمپلنت دندان طبیعی با پایه ایمپلنت مزایایی دارد که به شرح ذیل است:

جلوگیری از تحلیل استخوان فک

زمانی که فرد دندانی را از دست می دهد، توده استخوان فک نیز تحلیل می رود. حرکت ایجاد شده هنگام اتصال دندان ها باعث حفظ توده استخوان فک می شود. کاشت دندان به وسیله ایمپلنت باعث تحریک استخوان فک و جلوگیری از تحلیل استخوان فک می شود.

بخوانید  ایمپلنت دندان چیست ؟

مطابقت با دندان های طبیعی فرد

ایمپلنت دندان در شکل ها و اندازه های متنوعی با توجه به شکل، اندازه و رنگ دندان های فرد ساخته می شود و در نتیجه ایمپلنت دندان با دندان های طبیعی فرد مطابقت دارد.

قدرت در جویدن غذا

در ایمپلنت دندان ریشه دندان به وسیله پایه فلزی از جنس تیتانیوم در فک جایگزین می شود. در نتیجه فرد با همان قدرتی که قبلا با دندان طبیعی خود غذار را می جوید، همان قدرت را بر جویدن غذا به کار گیرد.

مراحل ایمپلنت دندان

برای انجام ایمپلنت دندان ۴ تا ۱۲ ماه زمان لازم است. انجام ایمپلنت دندان طبیعی چند مرحله دارد که به شرح ذیل است:

  • ابتدا دندانپزشک وضعیت استخوان فک را بررسی می کند. در صورتی که استخوان فک برای ایمپلنت مناسب نباشد، پیوند استخوان فک انجام می شود.
  • وضعیت سلامتی لثه ها بررسی می شود.
  • پایه پیچی ایمپلنت در محل ریشه دندان از دست رفته در استخوان فک قرار می گیرد.
  • دراین مرحله اباتمنت در داخل پایه پیچی گذاشته و در مرحله پایانی تاج دندان روی دو قسمت دیگر ایمپلنت قرار می گیرد.
بخوانید  جدیدترین روش های کاشت دندان را بهتر بشناسیم

مقایسه کاشت دندان از طریق بریج و ایمپلنت

یکی از سوالاتی که افراد برای جایگزینی دندان از دست رفته خود دارند این است که دندان از دست رفته با کدام روش کاشت دندان ایمپلنت یا بریج جایگزین شود؟ بر طبق تحقیقات پزشکی و تجربه افراد استفاده از ایمپلنت دندان نسبت به بریج دندان بهترین انتخاب است. اما هزینه ایمپلنت دندان بیشتر از بریج دندان است. ایمپلنت دندان دوام بیشتری دارد و فرد بعد از کاشت دندان در این روش به راحتی می تواند غذا را بجود و همچنین استخوان فک به دلیل حرکت و اتصال دندان ها تحلیل نمی رود. در کاشت دندان به وسیله بریج باید دندان های کناری تراشیده شوند و این تراشیدگی باعث پوسیدگی دندان ها می شود. در بعضی موارد ممکن است تعدادی از دندان های پایه از بین بروند و ناحیه بی دندان بلندتر شود. همچنین در روش بریج دندان، استخوان فک در ناحیه دندان جایگزین شده تحلیل می رود. در زیر به مقایسه این دو روش به تفکیک پرداخته ایم:

نحوه ی کار گذاشتن:

در روش بریج همان طور که پیش از این گفته شد ما تنها با جای خالی دندان کار نداریم بلکه دندان های مجاور نیز درگیر می شود و تا حدودی تراش داده می شوند که البته این تراش دادن دندان ها برای استفاده از آن ها به عنوان تکیه گاه پروتز مصنوعی لازم است. در روش ایمپلنت اما به هیچ یک از دندان ها کاری نداریم و تنها با جای خالی دندان کار خواهیم داشت و هیچ برشی بر دیگر دندان ها وارد نمی کنیم. معمولا از بریج زمانی استفاده می کنند که دندان های کناری پرشدگی های زیادی داشته باشند و بخواهیم برای آن ها از روکش یا تاج استفاده کنیم.

بخوانید  پالپ دندان چیست ؟

بهداشت دهان و دندان:

اینکه بتوانیم بعد از کاشت دندان بهداشت دهانمان را رعایت کنیم بسیار با اهمیت است و می دانیم که در این زمینه ایمپلنت عملکرد بهتری دارد. بریج حداقل شامل سه تاج متصل به هم است و فضای خالی دندان ها پر می شود. این طراحی چالش هایی را برای استفاده از مسواک و نخ دندان ایجاد می کند به همین جهت رعایت بهداشت دهان و دندان در این حالت مسکل تر و حساس تر است. اما از طرف دیگر ایمپلنت کاملا مثل دندان های طبیعی است و از این جهت بهداشت آن با بهداشت دندان های عادی تفاوتی ندارد.

کاشت دندان

دوام و ماندگاری:

ایمپلنت به طور کلی از دوام و ماندگاری بیشتری نسبت به بریج برخوردار است و می تواند به عنوان یک جایگزین دندان تا آخر عمر استفاده داشته باشد. از طرف دیگر ایمپلنت به لثه و استخوان پیرامون خود ضرری وارد نمی کند و از پوسیدگی و مشکلات لثه مقاومت می کند. بریج اما طول عمر کوتاه تری دارد (در حدود ۱۰ سال) و می تواند باعث پوسیدگی دندان های اطراف شود.

هزینه کاشت دندان:

از نظر هزینه، کاشت دندان به طریق بریج هزینه ی به مراتب کمتری نسبت به ایمپلنت دارد اما از طرف دیگر ممکن است شخص مجبور شود هر چند وقت یکبار اقدام به بریج جدید کند که این خود هزینه ی کاشت دندان را بسیار زیاد می کند. گفته می شود که اگرچه در ابتدا هزینه ایمپلنت بیشتر است اما به مرور زمان و در دراز مدت مقرون به صرفه تر خواهد بود.

بخوانید  جزئیات درمان همزمان ایمپلنت و کامپوزیت + قیمت کامپوزیت دندان مشهد

|مقاله مرتبط : هزینه ایمپلنت

زیبایی:

یکی از سوالاتی که در رابطه با کاشت دندان ایجاد می شود و از اهمیت بالایی برخوردار است مسئله ی ظاهر و زیبایی دندان می باشد. جواب این سوال که بریج زیباتر است یا ایمپلنت را نمی توان با قطعیت داد اما به طور کلی نتایج ایمپلنت رضایت بخش تر بوده است. توجه داشته باشید در صورتی که بلافاصله بعد از کشیدن دندان اقدام به ایمپلنت شود از تحلیل استخوان ها هم جلوگیری خواهد شد که در نتیجه ظاهر نهایی دندان در وضعیت بهتری قرار می گیرد.

نکات مهم قبل از کاشت و ایمپلنت دندان

قبل از کاشت ایمپلنت دندان باید نکاتی مورد توجه قرار گیرد تا بهترین نتیجه از کاشت دندان به وسیله ایمپلنت به دست آید. زیرا فرد باید هزینه و وقت زیادی برای انجام مراحل کاشت دندان در این روش صرف کند. نکاتی که قبل از کاشت دندان باید مورد توجه قرار گیرد شامل موارد ذیل است:

به دندانپزشک متخصص ایمپلنت دندان مراجعه شود تا در مورد روش ایمپلنت به عنوان بهترین انتخاب برای کاشت دندان به شما مشاوره دهد.

عواملی مانند تخصص و تجربه دندانپزشک، وضعیت استخوان فک بیمار و جنس پایه ایمپلنت در موفقیت کاشت دندان به وسیله این روش موثر است.

بخوانید  هزینه کاشت دندان جلو (ایمپلنت دندان جلو)

در مورد هزینه کاشت ایمپلنت دندان آگاهی کامل داشته باشید. زیرا بیمه ها هزینه ایمپلنت دندان را پرداخت نمی کنند و فقط بعضی از بیمه های تکمیلی قسمتی از هزینه را به بیمار پرداخت می کنند.

انجام ایمپلنت دندان در مدت طولانی ۴ تا ۱۲ ماه با توجه به وضعیت استخوان فک بیمار و مهارت دندانپزشک زمان لازم دارد.

انتخاب نوع ایمپلنت در کاشت دندان

اعتماد به دندانپزشک متخصص مطمئن ترین راه برای انتخاب بهترین جنس ایمپلنت دندان است. دندانپزشک با توجه به مدل ها و برندهای مختلف بهترین جنس ایمپلنت را انتخاب می کند. بسیاری از برندها دارای کیفیت بالا هستند. اما با توجه به اینکه بعضی از این برندها در بازار تجهیزات پزشکی ایران وجود ندارد، اعتماد به دندانپزشک متخصص اهمیت زیادی دارد. در نتیجه انتخاب نوع ایمپلنت دندان را به دندانپزشک متخصص بسپارید.

قیمت ایمپلنت و هزینه کاشت دندان

جراحی ایمپلنت باید توسط دندانپزشک متخصص یا پزشک متخصص جراحی فک و صورت انجام شود تا بهترین نتیجه برای بیمار حاصل شود. عواملی که در قیمت و هزینه ایمپلنت دندان موثر است به شرح ذیل است:

  • جنس و نوع ایمپلنت
  • هزینه لابراتوار و دندانپزشک
  • هزینه جراحی بازسازی استخوان فک در صورت لزوم
  • نوع درمان پروتز ثابت یا اوردنچر
  • هزینه قطعات مصرفی
بخوانید  آیا سفید کردن دندان ها از پوسیدگی آن ها جلوگیری می کند؟

ایمپلنت فوری

یکی از روش های جایگزینی سریع دندان از دست رفته استفاده از ایمپلنت فوری است. ایمپلنت فوری برای همه بیماران به کار نمی رود و قبل از آن باید وضعیت استخوان فک بیمار در ناحیه بدون دندان بررسی شود. عواملی مانند قطر ریشه دندان، تعداد ریشه دندان ها، لثه و ریشه عفونی، نزدیکی به عصب و سینوس در انتخاب روش ایمپلنت فوری دندان تاثیر دارد.

آیا کاشت ایمپلنت محدودیت سنی دارد؟

استفاده از کاشت دندان به وسیله روش ایمپلنت برای افرادی که فک آنها کاملا رشد نکرده است، کاربرد ندارد. رشد فک افراد در سن ۱۸ تا ۲۰ سالگی کامل می شود. در صورتیکه افراد از نظر شرایط پزشکی و روانی سالم و توانایی کافی برای جراحی دندان را داشته باشند، ایمپلنت دندان بهترین گزینه برای کاشت دندان از دست رفته است. در افراد دارای فشار خون بالا و دیابتی باید با توصیه پزشک معالج خود و نظر جراح ایمپلنت دندان انجام شود.

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

آواتار واحد نویسندگی دندان لند

واحد نویسندگی دندان لند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×