راهنمای خلاصی از خارش و التهاب بواسیر خارجی با روشهای درمانی خانگی
آنچه در این مطلب میخوانید
وجود هموروئید خارجی درخانمها، زنان و دختران نوجوان در مقایسه با آقایان شایع تر است. بطور میانگین از هر 10نفر خانم حدود 7نفر مبتلا به یکی از علائم بیماری های نشیمنگاهی مانند بواسیر یا فیشر هستند. از این 7نفر حدود 4نفر مبتلا به بواسیر خارجی به شکل توده گوشتی بیرون زده هستند. که در دهانه مقعد به اشکال مختلف ایجاد می شود.
از آنجا که این ناراحتی مقعدی که بصورت زائده گوشتی اضافه در دهانه مقعد بیماران ظاهر می شود؛ صورت بسیار زشت و ناخوشایندی دارد. در مطلب پیش رو می خواهیم به بررسی علت و علائم هموروئید خارجی و همچنین روش های درمانی و خود مراقبتی در منزل می پردازیم.
البته توجه داشته باشید که مشکلات پزشکی مانند بواسیر بهتر است توسط پزشک متخصص تشخیص داده و مورد درمان قرار گیرند. اما اگر قصد دارید اطلاعاتی در مورد مراقبتهای خانگی و کمکهای اولیه برای تسکین علائم بواسیر خارجی داشته باشید. تا پایان این مقاله با ما همراه شوید.
اگر شما و یا یکی از نزدیکان شما مبتلا به این نوع هموروئید هستید. به شما آموزش می دهیم که چگونه در برابر این بیماری از خودتان مراقبت کرده، و یا اگر احیانا نیاز به روش های تهاجمی تر درمان مانند عمل جراحی باشد. مراکز درمانی معتبر و یا کلینک های جراحی آنورکتال را به شما معرفی خواهیم کرد.
قبل از اینکه با علت و علائم هموروئید خارجی و یا راههای برطرف کردن آنها آشنا شوید. اجازه بدید که بدانیم که اصلا هموروئید چیست؟ و ابتدا لازم میدانیم که با ماهیت این بیماری دردناک و رنج آور آشنا شویم.
بواسیر چیست؟ انواع بواسیر کدامند؟
بواسیر با نام علمی هموروئید و به زبان عامیانه_ باباسیل_ معروف است. که به گشاد شدن ، متورم و خونی شدن رگهای کانال مقعد در اثر یبوست و یا اسهال طول کشیده ایجاد می شود. درطب سنتی هموروئید ( بواسیر ) توده ای است. که بر سر رگهای مقعدی ایجاد می شود. و عامل اصلی آن خون غلیظ سودایی است.
هموروئیدها در بیماران به 4دسته کلی طبقه بندی می شود. دو نوع آن هموروئید داخلی و دو نوع آن هم هموروئید خارجی است. معمولا هموروئید نوع اول و دوم با متورم شدن رگهای دیواره مقعد، و به صورت جوش سرسفید داخلی ایجاد می شوند. که با خارش، سوزش و درد زیادی همراه است.
هموروئید نوع سوم و چهارم به بواسیر خارجی معروف هستند. که در اثر کهنه و بدخیم شدن بواسیر داخلی به وجود می آید. معمولا هموروئید نوع سوم یک توده گوشت اضافه است. که حین دفع از مقعد بیرون میزند اما بعد از دفع با دست به داخل مقعد بر میگردد.
بواسیر نوع چهارم یک توده گوشت اضافه است. که دهانه مقعد رشد کرده و ظاهر می شود. و تا درمان اساسی برای آن صورت نگیرد. تحت هیچ شرایط دیگری ریشه کن نمی شود. این نوع بواسیر که معمولا بصورت زائده گوشتی دهانه مقعد بیماران میماند صورت بسیار زشت و ناپسندی دارد. و جمعیت کثیری از خانمها و دختران جوان و نوجوان به این نوع بواسیر مبتلا می شوند. و بسیار آزاردهنده و دردناک است.
از آنجا که مبحث کلی این مقاله در مورد بواسیر خارجی نوع سوم و چهارم است. بیشر در مورد این دسته از بیماری نشیمنگاهی صحبت کرده و تمرکز سخنان ما در اینجا بر روی علت، علائم و روش های مراقبت خانگی درمان هموروئید خارجی است.
علت بواسیر خارجی چیست؟ و چرا بوجود می آید.
همانطور که اشاره شد هموروئید خارجی یک توده گوشت اضافه است. که ممکنه بنا به یکی از دلایل زیر در بیماران ایجاد شود و شکل بگیرد.
-
بد جوش خوردن زخم شقاق که منجر به عفونت هم شده باشد.
-
یبوست، بارداری و زایمان عامل اصلی هموروئید و در نتیجه به دلیل به تعویق انداختن درمان و کهنه و بدخیم شدن این نوع هموروئید تبدیل به توده خارجی بواسیر ( باباسیل) می گردد
-
اضافه وزن و چاقی بیش از اندازه و به تعویق انداختن حالت دفع و زور زدن بیش از اندازه حین توالت کردن باعث ایجاد توده خارجی هموروئید می شود.
-
سکس مقعد و پرخاشگرانه یا از روی کنجکاوی و لذت جویانه هم دلیل دیگر زائده گوشتی بیرون زده است.
-
جابجای اجسام سنگین یا پرداختن به ورزشهای سنگین مانند پرورش اندام در افرادی که سابقه ابتلا به یکی از انواع بواسیر را دارند به مرور هموروئید در آنها پیشرفت کرده و تبدیل به زائده گوشتی بیرون زده ( بواسیر نوع چهارم) یا بواسیر داخلی ( بواسیر نوع سوم) می شود.
-
وراثت و ژنتیک و سابقه های خانوادگی هم متاسفانه یکی دیگر از دلایل ابتلای زنان و مردان به بواسیر خارجی است.
علائم بواسیر خارجی چیست؟
بواسیر خارجی، یکی از مشکلات شایع در حوزه سلامتی است؛ که ممکنه برخی از افراد با آن روبهرو شوند. بواسیر خارجی، نوعی تورم و گرفتگی در وریدهای موجود در ناحیه مقعد میباشد. و ممکن است علائمی همچون درد، خونریزی و احساس سوزش را به همراه داشته باشد
توده خارجی هموروئید معمولا با خون ریزی و سوزش و درد زیادی همراه است. تا جاییکه که اغلب بیماران قادر به نشستن نیستند. هر چند در بعضی از بیماران هم مشاهده شده است که به هموروئید نوع سوم مبتلا بوده و فقط موقع اجابت مزاج بیرون میزند؛ و هیچ گونه درد یا سوزش و خارشی هم مشاهده نشده است. البته به ندرت این موضوع در مورد بیماران اتفاق می افتد.
سوزش، خارش، خون ریزی، و درد و تیر کشیدن ناحیه مقعد از علائم و مشخصه های ظاهری بوسایر خارجی است. که این نوع هموروئید معمولا به خوردن غذاهای پر ادویه و یا در ایستادن و نشستن های طولانی تحریک می شود.
درمان بواسیر خارجی یا توده خارجی هموروئید چگونه است؟
در اینجا به بررسی روشهای مختلف درمان بواسیر خارجی پرداخته میشود:
استفاده از کرمها یا پمادهای موضعی مخصوص: برخی کرمها و ژلها حاوی مواد ضد التهابی، مقاومتبخش، و آرامبخش میتوانند علائم بواسیر خارجی را کاهش دهند و از تورم آنها کاسته و درد را کاهش دهند.
- مصرف داروها: پزشکان ممکن است داروهایی مثل داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) یا داروهای مخصوص بواسیر تجویز کنند تا علائم بواسیر خارجی را کاهش دهند.
- تغییرات در روشهای زندگی: مصرف غذاهای حاوی فیبر، میوهها و سبزیجات، شستشوی مناسب ناحیه مقعد، و اجتناب از نشستن بر روی توالت برای مدت طولانی میتواند به بهبود علائم بواسیر کمک کند.
در صورتیکه که توده خارجی هموروئید بدخیم، کهنه و پیشرفته شده باشد. ممکنه برای درمان آن نیاز به روش های تهاجمی تر درمان باشد.
روش های تهاجمی درمان بواسیر خارجی
- لیزر و کریوتراپی: این روشها برای کاهش حجم بواسیر خارجی استفاده میشوند و ممکن است به صورت خارجی یا در داخل مقعد انجام شوند.
- تراشه کردن یا برداشتن بواسیر: در صورتی که علائم بواسیر خارجی شدید باشند و به درمانهای قبلی پاسخ ندهند، روشهای جراحی مثل بریدن یا برداشتن توده خارجی بواسیر ممکنه لازم باشد.
البته این روش های درمانی به عمل جراحی هموروئید با لیزر معروف است. و در بعضی از کلینک ها بصورت بیهوشی و از طریق جراحی با تیغ و قیچی انجام می شود.
کسب اطلاعات بیشتر در مورد درمان بواسیر خارجی
برای درمان هموروئید خارجی در طب سنتی از روش زالو درمانی استفاده می شود. معمولا این کار توسط اطباء متخصص علم طب سنتی باید انجام شود. تحقیقات ثابت کرده است. که در درمان هموروئید خارجی زالو درمانی گزینه موثر و مفیدی است.
در کنار آن استفاده از داروهای گیاهی آنتی هموروئید هم برای کاهش درد و التهاب بواسیر توصیه می شود. همچنین ما به شما توصیه میکنیم که اگر مبتلا به یکی از انواع هموروئید یا شقاق هستید.برای کسب اطلاعات بیشتر از منابع موثق علمی در زمینه درمان بواسیر خارجی یا درمان بواسیر داخلی به سایت مایو کلینیک و یا سایت مرسی درمان مراجعه کنید.
به هر حال، مهمترین قدم در درمان بواسیر خارجی مشاوره با پزشک متخصص است. اگر شما یا کسی در اطراف شما از علائم بواسیر خارجی رنج میبرد، بهتر است بلافاصله به پزشک مراجعه کنید تا تشخیص دقیق و درمان مناسب را دریافت کنید.