» دندانپزشکی » جراحی دندان
جراحی دندان
دندانپزشکی

جراحی دندان

آذر 28, 1402 220180

جراحی دندان در واقع شامل هر عملی است که بر روی دندان انجام می دهند تا جلوی یک بیماری یا ناهنجاری گرفته شود.  با این حال زمانی که حرف از جراحی دندان به میان می آید منظور کشیدن دندان خواهد بود که ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد.
در دنیای امروز علم دندانپزشکی تاکید زیادی بر روی حفظ و نگهداری دندان انسان دارد و همواره سعی می شود دندان ها درمان شوند مگر در شرایطی که دیگر هیچ راه حلی به جز کشیدن دندان وجود ندارد. با ماهمراه باشید تا علل نیاز به جراحی دندان، مراقبت های بعد از جراحی دندان، عوارض و هزینه جراحی دندان را بررسی کنیم.


چه زمانی دندان ها جراحی می کنند؟

به طور کلی در زمان های گذشته اولین و ساده ترین روش که دندانپزشکان استفاده می کرده اند کشیدن دندان به منظور از بین بردن بیماری دندان بوده است. در حال حاضر اما تنها در شرایطی خاص دندانپزشکان دندان را می کشند و در بقیه مواقع تلاش خود را برای حفظ دندان و درمان آن به کار می گیرند. این موارد خاص که منجر به کشیدن دندان می شود عبارت است از:

بخوانید  بهترین متن تبریک روز دندانپزشک

پوسیدگی شدید

شاید به جرئت بتوانیم بگوییم شایع ترین دلیل و البته مهم ترین دلیل برای اینکه دندانی را جراحی کنیم پوسیدگی شدید آن در حدی است که دیگر نتوان آن را ترمیم کرد. در این صورت بنا به تشخیص دندانپزشک دندان کشیده می شود.

شکستگی فک

گاهی اوقات در افرادی که دچار شکستگی فک شده باشد بعضی از دندان ها به شدت آسیب می بینند یا از بافت استخوانی اطراف خارج می شوند که برای جلوگیری از عفونت جراحی می شوند.

نکروزپالپ

در بعضی موارد دندان ها دچار عفونت بافت عصبی (پولیپ غیر قابل برگشت) می شوند و یا بافت عصبی می میرد (نکروزپالپ) و البته امکان عصب کشی هم وجود ندارد که در این صورت تنها راه حل جراحی دندان است.

بیماری پیشرفته لثه

یکی از شایع ترین بیماری هایی که در مناطق  محروم رخ می دهد بیماری پیشرفته لثه است که منجر به تحلیل استخوان و لق شدن لثه می شود. زمانی که دیگر امکان نگهداری دندان وجود نداشته باشد باید آن را جراحی کرد.

ارتودنسی

گاهی اوقات و در هنگام عمل ارتودنسی دندانپزشک متخصص تشخیص می دهد که باید برای انجام صحیح ارتودنسی یک یا چند دندان کشیده شود.

بخوانید  بهترین کلینیک دندانپزشکی در شیراز + معرفی خدمات تخصصی

دندان های نهفته

در بعضی مواقع دندان های نهفته ای در فک وجود دارد (مثل دندان عقل) که بنا به فضای کم امکان رویش ندارند و در این مواقع با تشخیص دندانپزشک باید جراحی شوند.

ناهنجاری پاتولوژیک

اگر دندان ها دچار ناهنجاری پاتولوژیک باشند با نظر دندانپزشک ممکن است کشیده شوند.

دندان هایی که با پروتز در تداخل هستند

در بعضی موارد زمانی که نیاز به طراحی و کار گذاشتن دستگاه های پروتزی مثلا دست دندان کامل، پارسیل یا روکش است بعضی دندان ها مانع این کار می شوند که پیش از گذاشتن دندان مصنوعی باید جراحی شوند.

پیش از رادیوتراپی

بیمارانی که به خاطر تومور های دهانی مجبور به پرتودرمانی هستند باید دندان های مشکوک به عونت و غیر قابل ترمیم خود را بکشند.


مراقبت های بعد از عمل جراحی

مراقبت های بعد از عمل جراحی

خونریزی پس از کشیدن دندان عادی است و در این مواقع دندانپزشک برای شما تکه ای گاز پانسمان قرار می دهد که تا ۴۵ دقیقه باید آن را به آرامی فشار دهید تا خون در آن منطقه منعقد شود. همچنین ممکن است در در این ناحیه پس از عمل جراحی تورم و درد وجود داشته باشد.
برای رفع تورم یکی از بهترین راهکارها استفاده از کمپرس سرد یا کیسه یخ است، همچنین برای از بین رفتن تورم زخم شده و سفت شده از کمپرس آب گرم استفاده می شود.
احتمال دارد دندانپزشکتان به شما توصیه کند برای چند روز از مسکن OTC مثل ایبوپروفن استفاده کنید، همچنین اگر درد جراحی زیاد باشد احتمال تجویز داروی ضد درد زیاد است.

بخوانید  ارتودنسی چیست

سعی کنید بعد از عمل جراحی به نکات زیر توجه داشته باشید:

۱٫ تکه گاز قرار داده شده بر دندان را با فشار ملایم حداقل نیم ساعت در دهان نگه دارید و از مک زدن و خالی کردن مکرر آب دهان خودداری کنید.
۲٫ از خوردن اغذیه سفت و نوشیدنی های داغ، کشیدن سیگار و پیپ، استفاده از نی در چند شب اول و حتی مسواک زدن در شب اول اجتناب کنید.
۳٫ در صورت بروز خونریزی شدید و غیر قابل کنترل باید به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید و به تشخیص خود کاری نکنید.
۴٫ در صورت بروز تورم و عفونت باید به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
۵٫ دهان تا چند روز بعد از عمل جراحی بوی نامطبوعی دارد و بد طعم است که این مسئله کاملا طبیعی است و جای نگرانی ندارد.

دندان عقل، پایه ثابت عمل جراحی

دندان های عقل با توجه به نبود فضای کافی برای رشد ممکن است دچار ناهنجاری های زیادی از جمله عفونت، پوسیدگی دندان های مجاور، تداخل نیش ها و بیماری های لثه شود. به همین خاطر بنا به اعتقاد بسیاری از متخصصین بهتر است قبل از آنکه دندان عقل به طور کامل توسعه بیابد و ایجد مشکل کند عمل جراحی دندان عقل شود، این در حالی است که متخصصین آمریکایی تاکید دارند که دندان عقل تا زمانی که ایجاد مشکل نکرده نباید عمل جراحی شود و چه بسا با رعایت بهداشت و مراقبت های دهان و دندان بتوانید مثل دیگر دندان های خود از دندان عقل استفاده کنید.

بخوانید  بهترین ایده ها ناب و لوکس برای دکوراسیون مطب دندانپزشکی کوچک و بزرگ ارزان در سال 2022

عوارض جراحی دندان

جراحی دندان هم مانند هر جراحی دیگری عوارضی دارد که بیشتر آن ها بعد از مدتی رفع می شوند و در غیر این صورت باید به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

آسیب تصادفی به دندان های مجاور
ایجاد مشکلات تراز بندی که بر روی جویدن، درد دندان، ترک خوردگی و … تاثیر گذار است
استخراج ناقص که در آن ریشه دندان در فک باقی می ماند
احتمال شکستگی فک در هنگام کشیدن دندان
احتمال ایجاد سوراخ به یکی از سینوس ها در هنگام کشیدن دندان فک بالا
ایجاد عفونت
در هنگام کشیدن دندان های عقل پایین (و گاهی دیگر دندان ها) ممکن است به عصب آسیب وارد شود. البته این اتفاق بسیار نادر است.

داروهایی که برای درمان پوکی استخوان، سرطان استخوان و یا متاستاز استخوان ناشی از سرطان استفاده می شود مثل بیس فسفونات ها ممکن است برای بیماران پوکی استخوان ایجاد کرده باشد که در این صورت عمل جراحی مخاطره آمیر خواهد بود.

ممکن است بعد از ۲ تا ۵ روز بعد از عمل جراحی یک لخته خون از جای خودش در حفره برداشته شود که باعث می شود استخوان های زیرین و اعصاب در معرض هوا و غذا قرار بگیرند که بسیار دردناک است و می تواند همراه بو و طعم بدی باشد.

بخوانید  ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف

هزینه عمل جراحی دندان

هزینه ی کشیدن دندان از شخصی به شخص دیگر نباید تفاوت خیلی زیادی داشته باشد اما به طور کلی هزینه عمل جراحی دندان با سختی کشیدن دندان رابطه مستقیم دارد. برای با خبر شدن از هزینه ی دقیق عمل جراحی دندان به دندانپزشک مراجعه کنید.

به این نوشته امتیاز بدهید!

آواتار واحد نویسندگی دندان لند

واحد نویسندگی دندان لند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×