مرتب کردن دندان ها با ارتودنسی و کامپوزیت
آنچه در این مطلب میخوانید
- 1 انواع ارتودنسی دندان کدامند؟
- 2
- 3 رعایت بهداشت دهان و دندان بعد از ارتودنسی
- 4 ارتودنسی دندان چقدر طول میکشد؟
- 5 تعرفه ارتودنسی دندان در تهران
- 6 انجام ارتودنسی به صورت اقساطی
- 7 اهمیت ارتودنسی برای دندان کودکان
- 8 آیا مرتب کردن دندانها بدون ارتودنسی امکان پذیر است؟
- 9 هزینه کامپوزیت دندان به چه عواملی بستگی دارد؟
مرتب بودن و زیبایی دندان ها یکی از فاکتورهای مهم در چهره محسوب میشود. درمان مشکلات نامرتبی دندان ها، مشکلات استخوان فک، اصلاح بهم ریختگی، درمان کج بودن فک و فاصله میان دندان ها با درمان ارتودنسی دندان ها قابل انجام است. درمان ارتودنسی انواع متفاوتی دارد که با توجه به شرایط و وضعیت دندان ها و تشخیص متخصص ارتودنسی، درمان مورد نظر انجام میشود. ارتودنسی درمانی است که در آن توسط سیم های فلزی و براکت هایی که روی دندان قرار میگیرد آن ها را به مرور جا به جا میکنند و در جای درست خود قرار میدهند. در این مقاله به بررسی نکات و انواع ارتودنسی دندان میپردازیم، همچنین عوامل موثر بر هزینه آن را نیز بیان خواهیم کرد. در قسمت آخر مقاله هم به روش دیگر مرتب کردن دندان ها اشاره میکنیم.
انواع ارتودنسی دندان کدامند؟
۱٫ ارتودنسی ثابت در تهران
یکی از موثر ترین روش های ارتودنسی است که توسط سیم فلزی و براکت ها همراه با چسبی مخصوص روی دندان ها چسبانده میشود. در درمان ارتودنسی ثابت فرد تا پایان زمان درمان نمیتواند سیم و براکت ها را از دهان خود خارج کند. این نوع روش درمان برای بهم ریختگی های شدید دندان ها مورد استفاده قرار میگیرد. در این نوع درمان شخص باید با دقت بالایی به رعایت بهداشت دهان و دندان ها بپردازد، زیرا بی توجهی به بهداشت دندان ها، سلامت دندان را به خطر می اندازد. طول درمان ارتودنسی ثابت به طور متوسط حدود ۲ سال است و بسته به شرایط دندان ها ممکن است کمتر یا بیشتر شود. شخص باید هر ماه به دندانپزشک خود مراجعه کند و بعد از هر ویزیت کش ها و وضعیت قرارگیری سیم تغییر میکند، ممکن است بعد از هر بار معاینه شخص دچار درد شود که به مرور کاهش میابد.
مزایا ارتودنسی ثابت
- ارتودنسی ثابت میتواند بیشتر مشکلات دندانی را حل کند.
- در این روش جا به جایی چندین دندان به طور همزمان اتفاق می افتد.
- در این روش احتمال اینکه دندان ها به حالت اولیه خود برگردند کمتر است.
معایب ارتودنسی ثابت
- نگهداری و مراقبت از بهداشت دندان ها در این روش دشوار است.
- در صورت ایجاد مشکل برای براکت و سیم ها حتما باید توسط دندانپزشک برطرف شود.
۲٫ ارتودنسی متحرک
ارتودنسی متحرک برای اصلاح اختلالات جزئی دندان ها مورد استفاده قرار میگیرد و برای هر دو فک قابل انجام است و میتوانید در مواقع غذا خوردن یا مسواک زدن دستگاه را از دهان خود خارج کنید. این نوع ارتودنسی از یک صفحه پلاستیکی آکریلیک به همراه سیم ساخته شده که دندان ها را به آرامی تحت فشار جهت حرکت در می آورد تا در جای مناسب خود قرار گیرند. مدت زمان درمان ارتودنسی متحرک حدود ۶ ماه است.
مزایا ارتودنسی متحرک
- صاف شدن تاج دندان ها
- حرکت جزئی و به آرامی دندان ها جهت مرتب شدن
- برطرف شدن کجی دندان ها و اصلاح جلو بودن دندان ها
- از پلاک ارتودنسی متحرک میتوان به عنوان نگهدارنده بعد از ارتودنسی ثابت استفاده کرد.
- رعایت آسان بهداشت دهان و دندان
- دستگاه ارتودنسی متحرک را میتوان به راحتی خارج و تمیز کرد.
- آسیب دندان ها در ارتودنسی متحرک کمتر است و میتوان پلاک را تنظیم کرد.
معایب ارتودنسی متحرک
- عدم اصلاح بهم فشردگی شدید دندان ها
- عدم جابه جایی بدنه دندان با استفاده از ارتودنسی متحرک
- مشکلات چرخش دندانی را رفع نمی کند.
- عدم توانایی در رفع مشکلات نامرتبی شدید و اصلاح فک ها مانند اختلالات اپن بایت و کراس بایت
- دستگاه ارتودنسی متحرک بر روی صدا و صحبت کردن تاثیر میگذراد.
- ارتودنسی متحرک جهت استفاده برای دندان های پایین دشوار است.
- به دلیل متحرک بودن دستگاه احتمال شکستگی و کج شدگی وجود دارد.
۳٫ ارتودنسی با براکت های سرامیکی
براکت های سرامیکی شبیه به براکت های فلزی هستند اما در جنس متفاوت هستند، به این صورت که جنس براکت های سرامیکی از الیاژهای سرامیکی و مواد کامپوزیتی هستند و همرنگ با دندان. طول درمان ارتودنسی با براکت های سرامیکی حدود ۱۸ تا ۲۴ ماه است.
مزایا ارتودنسی با براکت های سرامیکی
- همرنگ بودن با دندان از مهمترین مزایای این نوع براکت ها هستند که بهترین گزینه برای افرادی که نمیخواهند رنگ براکت های فلزی در دندان هایشان مشخص باشد.
- کمتر به لثه ها آسیب میزنند.
- استحکام بالایی دارند.
معایب ارتودنسی با براکتهای سرامیکی
- هزینه بالاتر و طول درمان بیشتری نسبت به براکت های فلزی دارند.
- اندازه براکت ها نسبت به براکت های فلزی بزرگ تر است.
۴٫ ارتودنسی لینگوال
در این روش براکت های ارتودنسی در پشت دندان ها قرا میگیرند و به نوعی به ارتودنسی لینگوال، مخفی یا داخلی نیز میگویند. ارتودنسی لینگوال اغلب برای افرادی است که ظاهر سیم های فلزی را دوست ندارند و به همین دلیل درمان ارتودنسی را انجام نمیدهند، این روش بیشتر برای بزرگسالان و نوجوانان است و کمتر برای کودکان توصیه میشود.
مزایا ارتودنسی لینگوال
- غیر قابل دید است.
- برای درمان چرخش دندان ها، بستن فضای خالی بین آن ها و تغییرات ارتفاعی دندان ها قابلیت بیشتری نسبت به دیگر روش های ارتودنسی دارد.
- تغییر رنگ در صورت عدم رعایت بهداشت قابل مشاهده نخواهد بود.
معایب ارتودنسی لینگوال
- نصب براکت ها در این روش ارتودنسی سخت و زمان بر است.
- به دلیل پیچیده بودن روند درمان در این روش حتما باید در مرکز تخصصی دندانپزشکی و قابل اطمینان انجام شود.
- تجهیزات ارتودنسی در برخی شرایط ممکن است با زبان درگیر شود و اطراف لثه را زخم کند.
- هزینه این روش نسبت به براکت فلزی بالا است.
۵٫ ارتودنسی نامرئی
در درمان ارتودنسی نامرئی از قالب شفاف پلاستیکی استفاده میشود که تمامی دندان ها را در برمیگیرد. ارتودنسی نامرئی دندان ها را به مرور جا به جا کرده و در جای مناسب خود قرار میدهد. قالب ارتودنسی نامرئی را باید بین ۲۲ تا ۲۳ ساعت روی دندان ها قرار دهید و در هنگام غذا خوردن و مسواک زدن آن را از دهان خارج کنید. طول درمان با ارتودنسی نامرئی حدود ۱ سال است.
مزایا ارتودنسی نامرئی
- راحت بودن این نوع روش درمان ارتودنسی از نظر نداشتن لبه های تیز و بیرون زدگی که باعث زخم در دهان میشوند.
- ظاهر نامرئی نسبت به براکت های فلزی که هنگام لبخند مشخص نمیشوند.
- رعایت آسان بهداشت و نظافت دهان و دندان که هنگام مسواک یا کشیدن نخ دندان به راحتی میتوانید آن را از دهان خارج کنید.
- طول درمان کوتاه تراست و سریع تر به نتیجه می رسد.
رعایت بهداشت دهان و دندان بعد از ارتودنسی
رعایت بهداشت دندان ها در طول درمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اگر در این دوران به سلامت دندان ها توجه نشود ممکن است پوسیدگی دندان در حین درمان ارتودنسی اتفاق بیفتد و دندان ها رو به زرد شدن و آسیب دیدن بروند. در طول درمان ارتودنسی به نکات زیر توجه کنید:
- با روش صحیح و اصولی مسواک بزنیم.
- رعایت رژیم غذایی مناسب.
- استفاده از نخ دندان مخصوص ارتودنسی.
- از دهانشویه حاوی فلوراید استفاده شود.
- استفاده از موم ارتودنسی جهت جلوگیری از زخم و آسیب به لثه ها.
- مراجعه به موقع و سر وقت به دندانپزشک.
ارتودنسی دندان چقدر طول میکشد؟
طول درمان ارتودنسی دندان و نوع درمان ارتودنسی برای هر فرد مختص به خودش است. مدت زمان درمان ارتودنسی و روش درمان ارتودنسی برای هر فرد را فاکتورهایی مثل: موقعیت قرار گیری دندان ها، ناهنجاری های فکی، سن شخص، همکاری و شرایط بیولوژیکی او، دندان های نهفته و غیره تعیین میکند. به طور کلی نمیتوان گفت مدت زمان قطعی درمان با ارتودنسی ۱ سال، ۲ سال یا ۳ سال است و یا اینکه یک بازه زمانی مشخصی را تعیین کرد. قبل از شروع هر چیز باید با متخصص ارتودنسی مشورت کرده تا با در نظر گرفتن تمامی شرایط فکی و دندان ها و شرایط شما نوع درمان و مدت زمان درمان ارتودنسی را برای شما مشخص کند.
تعرفه ارتودنسی دندان در تهران
تعرفه ارتودنسی دندان در تهران با توجه به نوع روشهایی که توسط متخصص ارتودنسی انجام میشود متفاوت است. عوامل مختلفی بر هزینه ارتودنسی دندان تاثیرگذار هستند. در ادامه به برخی از این عوامل اشاره میکنیم:
- کلینیک یا مطبی که تحت درمان ارتودنسی هستید؛ هرکدام از این مراکز تعرفهها و هزینههای متفاوت و مخصوص به خود را برای هزینه ارتودنسی دارند.
- مشکلات دندانی و گزینههای دخیل در درمان که به خود شخص مربوط هستند؛ مانند مشکل دندانها و میزان ناهنجاری و بهم ریختگی دندانها، مدت زمان ارتودنسی و تجهیزات مورد نیاز برای درمان.
- دندانپزشک متخصص ارتودنسی؛ با توجه به سابقه کار، مدرک، تجربه و تخصص و…
- نوع دستگاه ارتودنسی مورد نیاز با توجه به شرایط فیزیکی بیمار؛ مانند سن شدت بهم ریختگی و…
- نوع انجام درمان در ارتودنسی نامرئی که در انواع ارتودنسی لینگوال، پلاکهای شفاف و… هستند؛ هرکدام از این نوع ارتودنسی با پلاک همرنگ دندان کاربرد و طرفداران خود را دارد.
انجام ارتودنسی به صورت اقساطی
با توجه به موارد گفته شده درباره هزینه ارتودنسی نامرئی، زمانبر بودن درمان ارتودنسی و طولانی بودن مدت درمان، امکان پرداخت اقساطی در ارتودنسی وجود دارد و میتوانید با استفاده از شرایط اقساطی ارتودنسی با یک جلسه مشورت و ویزیت با متخصص ارتودنسی درمان ارتودنسی را شروع کنید.
اهمیت ارتودنسی برای دندان کودکان
ارتودنسی اطفال و شناسایی اختلالات فکی و ساختار دندانها در زمان مناسب و به موقع، موجب پیشگیری از بسیاری مشکلات فکی و بدشکلیهای استخوان فک میشود. ارتودنسی در کودکان و اغاز به موقع درمان ارتودنسی باعث افزایش سرعت بهبودی در درمان شده و به دلیل انعطاف استخوانهای فک، دندانپزشک متخصص ارتودنسی میتواند از انواع روشهای ارتودنسی ، مانند ارتودنسی نامرئی، ارتودنسی ثابت یا ارتودنسی متحرک استفاده کند و مدت زمان درمان ارتودنسی نیز کوتاه خواهد بود. سن مناسب شروع ارتودنسی اطفال، ۷ تا ۱۱ سالگی است. این زمان بهترین بازه سنی برای شروع ارتودنسی در کودکان است.
نشانه های نیاز به ارتودنسی دندان کودکان
پزشک متخصص ارتودنسی بعد از معاینه و بررسی وضعیت کامل فکها دلایل نیاز به ارتودنسی را بررسی میکند. این دلایل شامل موارد زیر هستند:
- دیر یا زود افتادن دندان شیری
- عدم تطابق فکها روی یکدیگر و یا زمانی که فک بالا یا پایین اندازه نرمال نداشته باشد.
- مشکل در جویدن و یا گاز گرفتن
- عادت مکیدن انگشت، یکی از دلایل نیاز به ارتودنسی اطفال میباشد.
- مشکل هنگام صحبت کردن
- شلوغی و بهم ریختگی دندانها
- تنفس دهانی و ریسک ابتلا به عفونت و پوسیدگی دندان شیری
- دندان شیری یا دائمی که نهفته باشد.
آیا مرتب کردن دندانها بدون ارتودنسی امکان پذیر است؟
غیر از از روش مرتب کردن دندانها با ارتودنسی، در دیگر موقعیتها اولین راهی که ممکن است برای درمان بهم ریختگی دندانها با شدت کم، قابل انجام باشد، ردیف کردن دندان ها با کامپوزیت است. استفاده از روش مرتب کردن دندان های کج با کامپوزیت به این صورت است که ماده ای به نام رزین کامپوزیتی روی دندان شکل داده میشود. علاوه بر مرتب کردن دندان ها با کامپوزیت، برای ترمیم دندان های شکسته، بستن فاصله بین دندان ها یا دیاستم، اصلاح بدرنگی دندان ها و پر کردن دندان از کامپوزیت استفاده میشود. در نظر داشته باشید که برای ردیف کردن دندان ها با کامپوزیت در ابتدا باید دندانپزشک بعد از بررسی دندانها به این نتیجه برسد که چه درمانی برای شما مناسب تر است. همچنین باید قبل از انجام درمان کجی دندان ها با کامپوزیت مشاوره های لازم را توسط دندانپزشک و درمان های لازم مثل عصب کشی را انجام داده باشید.
هزینه کامپوزیت دندان به چه عواملی بستگی دارد؟
هزینه کامپوزیت دندان به صورت هر واحد دندان محاسبه میشود و به عوامل مختلفی بستگی دارد که شامل برند و جنس مواد، کشور سازنده و ماندگاری و ظرافت آن میشود. قابل ذکر است که کیفیت کامپوزیتها به پالیش پذیری و براق شدن کامپوزیت و میزان رنگ پذیری آن بستگی دارد.
نکته مهم در درمان کامپوزیت هنر دست دندانپزشک است، زیرا ماده کامپوزیت بر خلاف لمینیت دندان که در لابراتورا ساخته میشود، در مطب توسط خود دندانپزشک انجام میشود. در نحوه فرم دادن کامپوزیت دندان باید دقت زیادی داشت چرا که هر دندان فرم مخصوص به خود را دارد و همه دندانها نباید شبیه هم شکل داده شوند، به همین علت در این روش درمان، مهارت و تجربه پزشک از گزینههای مهم است.
کلینیک سبز، مجهز ترین مرکز دندانپزشکی و پوست، مو و زیبایی در شرق تهران.
Sabzdentalclinic.com
- آدرس:
اتوبان رسالت شرق (شهید سلیمانی)، خیابان آیت شمالی، نبش زمرد شرقی، کلینیک دندانپزشکی سبز
- تلفن:
۰۲۱-۷۷۸۰۸۰۴۵