» دندانپزشکی » ۱۱ مورد از شایع‌ ترین بیماری های دهان و دندان
11 مورد از شایع ترین بیماری های دهان و دندان کدامند?
دندانپزشکی - سلامت دهان - مقالات

۱۱ مورد از شایع‌ ترین بیماری های دهان و دندان

دی 27, 1402 200227

دهان و دندان از مهم ترین اعضای بدن هستند که نقش بسیار مهمی را در آن ایفا می کنند. از همین رو سلامت دهان و دندان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و شما باید حتما این مورد ویژه را در نظر بگیرید. بیماری های خطرناک دهان باعث می شوند که سلامتی شما به خطر بیفتد پس هر چه سریع تر باید برای درمان این بیماری ها دست به کار شوید و از تمامی ابزارها برای درمان این بیماری ها کمک بگیرید. با توجه به اهمیت بالای این موضوع، در این مطلب به صورت ویژه به بررسی شایع ترین بیماری های دهان و دندان می پردازیم.

پوسیدگی دندان؛ از شایع‌ ترین بیماری دهان و دندان

در بین بیماری های مختلفی که برای دهان و دندان اتفاق می افتد، بعضی از آن ها دارای اهمیت بیشتری هستند و تعداد افراد زیادی را درگیر می‌ کند. پوسیدگی دندان نمونه ای از این بیماری ها است که برای بسیاری از افراد به وجود می آید، علت پوسیدگی دندان می تواند موارد متعددی باشد که در مقاله ای دیگر با همین نام به آن پرداخته ایم. یکی از شایع ترین موارد ایجاد آن کرم خوردگی است. معمولا در این حالت سوراخ شدگی دندان نیز به وجود می آید که فرد را با این موضوع درگیر خواهد کرد. همچنین اگر پلاک دندانی به مدت طولانی بر روی دندان ها باقی بماند، امکان پوسیدگی دندان ها بیشتر خواهد شد و به فرد آسیب می زند.

بخوانید  معرفی 5 فروشگاه آنلاین تجهیزات دندانپزشکی

در حالت کلی همه افراد در معرض پوسیدگی دندان قرار می گیرند که البته کودکان و افراد سالمند بیشتر در معرض ابتلا قرار می گیرند. برای اینکه شما بتوانید از این مشکل جلوگیری کنید، بهترین راه رعایت بهداشت فردی خواهد بود. بهتر است که مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را به صورت مرتب انجام دهید تا مشکل پوسیدگی دندان برای شما به وجود نیاید. با تشخیص بیماری های دهان و دندان می‌توانید به سرعت آن‌ها را درمان کنید و از پوسیدگی بیشتر دندان های خود جلوگیری کنید.

بیماری آبسه دندان (عفونت دندان)

یکی دیگر از بزرگترین مشکلاتی که ممکن است در دندان های شما به وجود بیاید آبسه دندان می باشد. آبسه در واقع همان عفونت دندان است که معمولا به ریشه دندان ها رسیده است. قسمت داخلی دندان پالپ گفته می شود که در صورت پوسیدگی عمیق دچار عفونت خواهد شد. اگر دندان سوراخ شود، باکتری های مختلف نیز وارد این بخش می شوند که در نتیجه آن میزان عفونت نیز گسترش پیدا می کند. برای اینکه میزان درد در آبسه دندان کاهش پیدا کند،‌ بهترین راه استفاده از روش عصب کشی است. در طول فرایند عصب کشی،‌ ارتباط بین اعصاب با مغز قطع می شود تا پیام درد انتقال پیدا نکند.

در این حالت درد دندان شما بسیار کمتر خواهد بود و از این بابت اذیت نخواهید شد. معمولا دندانپزشک بعد از معاینه شما عصب کشی را انجام داده و همچنین پاکسازی محیط داخلی ریشه را انجام می دهد. معمولا در نهایت نیز یک روکش پرسلین یا طلا بر روی آن قرار می گیرد که فرایند درمان را کامل تر می کند. معمولا مشکل آبسه دندان بعد از پوسیدگی دندان بروز می کند که شما باید حتما این مورد مهم را در نظر داشته باشید.

بخوانید  ارتودنسی با روش دیمون

آبسه

بیماری دندان عقل نهفته

یکی از دندان های مهمی که معمولا در سنین بزرگسالی رشد می کند دندان عقل است. در برخی از افراد دندان عقل بدون مشکل رشد می‌کند و فرد به هیچ مشکلی بر نمی خورد. با این حال در بعضی از شرایط خاص مشکل دندان نهفته به وجود می آید که فرد را آزار می دهد. در این حالت دندان از لثه خارج نمی شود و در داخل آن باقی می ماند. ممکن است که به دلایل مختلفی رشد دندان عقل در لثه کاملا متوقف شود و دندان عقل به همان حالت در داخل لثه فرد باقی بماند. بعضی از اوقات نیز دندان عقل به صورت کج در فک رشد می کند که این مشکل می تواند برای شما آزار دهنده باشد.

معمولا برای تشخیص این مشکل از رادیوگرافی استفاده می شود و در صورت مشکل ساز بودن درمان آن صورت می پذیرد. معمولا در بیشتر اوقات پزشک کشیدن دندان را توصیه می کند و به شما کمک می کند تا آن را در سریع ترین زمان ممکن صورت دهید. اگر شما هم با این مشکل دست و پنجه نرم می کنید، بهتر است که در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید تا مشکل شما در کوتاه ترین زمان ممکن برطرف شود.

مال اکلوژن؛ عامل اصلی نامرتبی دندان ها

یکی از بیماری های شایع دهان و دندان مال اکلوژن (نامرتبی دندان ها) است که در افراد زیادی با آن درگیر هستند. در واقع با وجود مال اکلوژن، دندان های بالا و پایین به خوبی بر روی یکدیگر قرار نمی گیرند و با هم در یک راستا نیستند. این مشکل خود دارای انواع مختلفی است که از مهم ترین آن ها می توان به کراس بایت و دیپ بایت اشاره کرد. برخی دیگر از افراد نیز دارای مشکل به هم فشردگی دندان ها هستند که این مورد نیز در واقع نوعی از مال اکلوژن محسوب می شود.

بخوانید  برای دررفتگی و درد فک به چه دکتری مراجعه کنیم ؟

اگر شما می‌ خواهید که دندان های مرتبی داشته باشید حتما باید برای درمان این مشکل دست به کار شوید. در حال حاضر بهترین روش درمانی برای حل این مشکل ارتودنسی است که به صورت ثابت و متحرک انجام می شود. همچنین به کار بردن براکت های سرامیکی نیز نقش بسیار مهمی در درمان این مشکل دارد که افراد زیادی از آن استفاده می کنند. اگر شما هم دوست دارید که این مشکل درمان شود، حتما در اولین فرصت ممکن نزد یک دندانپزشک بروید تا اقدامات اولیه برای درمان شما شروع شود.

بیماری سایش مینای دندان

بیماری سایش مینان دندان در بسیاری از افراد دیده می شود و نشانه های خطرناکی دارد. در صورتی که شخص این مشکل را جدی نگیرد، در آینده با مسائل بیشتری برخورد خواهد کرد. معمولا برخی از افراد عادت به مسواک زدن شدید دارند که در چنین حالتی فرد بیشتر در خطر ساییدگی مینای دندان قرار می گیرد. استفاده درست و اصولی اهمیت زیادی دارد پس حتما این مورد مهم و اساسی را در نظر بگیرید.

همچنین اگر دندان های شما در معرض مواد اسیدی مختلف قرار بگیرند احتمال سایش دندان ها بسیار زیاد خواهد بود. به طور مثال کسانی که عادت به مصرف روزانه نوشابه دارند بیشتر در معرض سایش مینای دندان قرار می گیرند. نوشابه یکی از خوراکی‌ های اسیدی است که آسیب زیادی به مینای دندان می زند و آن را در خود حل خواهد کرد. در اثر سایش بیش از حد مینای دندان ها،‌ می توان تغییر رنگ را به وضوح در آن مشاهده کرد. در صورتی که این مشکل برای کسی به وجود بیاید، باید با کمک باندینگ آن را هر چه سریع تر درمان کند.

بخوانید  7 نکته مهم برای کاهش مدت زمان ارتودنسی دندان

حساسیت بیش از حد دندان ها

به صورت طبیعی دندان ها در برابر عوامل مختلف دچار تغییراتی می شوند که به دلیل وجود عصب ها در آن است. با این حال در برخی از اوقات شاهد آن هستیم که میزان حساسیت دندان بیش از حد زیاد می شود و این مشکل را چند برابر خواهد کرد. عواملی همچون گرما،‌ سرما و اسیدها می توانند این مشکل را بیشتر کنند. در واقع افرادی که دارای دندان های حساس هستند،‌ در خوردن غذاهای سرد و گرم دچار مشکل می شوند. به طور مثال با خوردن بستنی دندان فرد دچار درد می شود که این مورد نشان دهنده حساسیت بالای دندان ها می باشد.

عوامل مختلفی باعث ایجاد این بیماری می شوند که از مهم ترین آن می توان به پوسیدگی دندان و بیماری های لثه اشاره کرد. برای حل این مشکل راهکارهای مختلفی پیشنهاد شده است که هر کدام از آن ها در نوع خود حائز اهمیت می باشد. به کار بردن ژل فلوراید نقش بسیار زیادی در کاهش درد دارد که به همین علت از آن به صورت ویژه استفاده می شود. همچنین استفاده مرتب از خمیر دندان مخصوص می تواند این مشکل را تا حد زیادی رفع کند.

بیماری مفصل فکی گیجگاهی

مفصل فکی یکی از مهم ترین بخش های دهان است که نقش بسیار مهمی در حرکت فک دارد. وجود هر گونه مشکل در این قسمت می تواند غذا خوردن و حرف زدن فرد را با مشکلات جدی مواجه کند. برای اینکه این مساله برای فرد به وجود نیاید، بهترین کار مراقبت دائمی از این مفصل خواهد بود. بیماری مفصل فکی گیجگاهی به مجموعه عارضه هایی گفته می شود که این مفصل را درگیر می کند. کسانی که با این بیماری دست و پنجه نرم می کنند، در خواب خود دندان قروچه را به صورت غیرارادی تجربه می کنند که به آن ها آسیب بسیار زیادی وارد خواهد کرد.

بخوانید  مسکن قوی برای درد دندان

در این حالت فرد دندان ها را در هنگام خواب به هم فشار می دهد که اگر درمان نشود مشکلات بیشتری را برای فرد ایجاد خواهد کرد. اگر شما دوست دارید که این مشکل را به آسانی برطرف کنید،‌ راه های زیادی برای آن وجود دارد. اگر این بیماری به صورت خفیف بروز کرده باشد، می توان با کمک گرفتن از کمپرس سرد و داروی ایبوپروفن این مشکل را حل کرد. همچنین بهتر است که فرد از خوردن غذاهای سفت خودداری کند زیرا این موضوع می تواند باعث پیشرفت بیشتر بیماری شود. برخی از دندانپزشکان برای کم کردن دندان قروچه شبانه به شما محافظ دهانی را پیشنهاد می کنند که می توانید به صورت ویژه از آن استفاده کنید.

بیماری عفونت لثه ها

لثه ها بخش مهمی از دهان هستند که اطراف دندان ها را پوشانده اند. با توجه به ارتباط نزدیکی که بین دندان ها و لثه وجود دارد، هر گونه آسیب در لثه می تواند باعث بیشتر شدن مشکلات دندانی هم شود. عفونت لثه یک بیماری شایع است که بیشتر به دلیل فعالیت باکتری های مخرب در داخل دهان ایجاد می شود. بیماری لثه به دو صورت مقدماتی و پیشرفته بروز می کند که برای هر کدام از آن ها باید از درمان به خصوصی استفاده کرد. نکته عجیب این است که بیش از نیمی از بزرگسالان بیماری لثه مقدماتی را تجربه می کنند. این آمار نشان می دهد که این مساله به صورت فراگیر بروز می کند و مشکلات فراوانی را برای شخص به وجود خواهد آورد.

بخوانید  اورجت چیست ؟ / درمان اورجت و دندان خرگوشی

عوامل زیادی باعث بروز بیماری لثه می شوند که رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان از مهم ترین آن ها می باشد. مصرف دخانیات و سیگار کشیدن نیز آسیب بسیار زیادی به لثه ها وارد می کند و از این لحاظ بسیار مخرب خواهد بود. در صورتی که این بیماری در مراحل اولیه خود قرار گرفته باشد، می توان با کمک مسواک و نخ دندان این مساله را حل کرد. همچنین در اکثر موارد دندانپزشکان قسمت های پایین دندان را جرم گیری خواهند کرد که همین امر باعث از بین رفتن پلاک ها و عوامل بیماری زا خواهد شد. در مواردی که این مشکل به مراحل پیشرفته خود برسد، دندانپزشک از روش پیوند لثه برای بهبود بیمار استفاده خواهد کرد.

بیماریهای سقف دهان

سقف دهان یکی دیگر از قسمت هایی است که آسیب های مختلفی در آن به وجود می آید. بررسی ها نشان می دهد که بیماریهای سقف دهان بیشتر مربوط به عفونت دهان هستند و از این نظر فرد را آزار خواهند داد. یکی از مهم ترین مشکلاتی که در این زمینه بروز می کند سفید شدن سقف دهان است که می تواند آسیب های بسیار زیادی به شما وارد نماید. اگر شما به دنبال آن هستید که از شر این بیماری در امان باشید، حتما باید رعایت بهداشت فردی را در اولویت خود قرار دهید تا برای شما مشکلی از این بابت به وجود نیاید. سفید شدن سقف دهان نشان دهنده فعالیت ویروس دهان و دندان یا قارچ ها است که این مساله را برای افراد به وجود می آورند.

بخوانید  کاشت دندان و ایمپلنت دندان طبیعی

روش های درمانی متعددی برای این بیماری ذکر شده است که هر کدام از آن ها در نوع خود حائز اهمیت هستند. اکثر روش های درمانی این مشکل استفاده از داروهای مختلف است که متخصص دهان و دندان به شما پیشنهاد خواهد داد. در صورتی که علائم عفونت سقف دهان را مشاهده کردید،‌ حتما در اولین فرصت ممکن برای درمان آن اقدام کنید و به هیچ عنوان آن را به تاخیر نیندازید. با توجه به اهمیت بالای این بیماری همیشه سعی کنید که به سرعت آن را درمان کنید تا از عوارض شدیدتر آن در امان باقی بمانید.

بررسی بیماری آفت دهان

آفت دهان یک بیماری ساده دهانی است که معمولا هر کسی در زندگی خود آن را تجربه خواهد کرد. آفت دهان یک قسمت دایره ای کوچک در دهان شما ایجاد می کند که حس سوزش و درد در اطراف آن حس می شود. این حس سوزش بیشتر در هنگام صحبت کردن و غذا خوردن فرد را اذیت خواهد کرد. همچنین خوردن غذاهای داغ و خنک نیز درد ناشی از آن را بیشتر می کند. با توجه به اینکه بیماری آفت دهان بسیار شایع است، درمان آسانی نیز برای آن در نظر گرفته می شود.

معمولا آفت دهان بعد از یک هفته تا ده روز خود به خود خوب می شود ولی می توان با ضدعفونی کردن محیط دهان، این زمان را سریع تر کرد. هنوز علت آفت مکرر دهان مشخص نشده است ولی بیشتر افراد دلیل آن را فعالیت باکتری های مضر می دانند. متاسفانه برخی از افراد فرق آفت دهان و سرطان را نمی دانند و این موضوع را جدی نمی گیرند. در صورتی که علائم مربوط به آفت دهان تشدید شود، ممکن است که فرد مشکوک به سرطان باشد و حتما باید در این مورد خاص به پزشک معالج مراجعه کند.

بخوانید  تست های آزمایشگاهی مورد نیاز برای جراحی زیبایی دندان

بیماری دهان و دندان آفت

سرطان دهان؛ از بیماری های خطرناک دهان

یکی از خطرناک ترین بیماری های دهان و دندان که باید سریعا درمان شود سرطان دهان است. این بیماری می تواند در مدت زمان کوتاهی به شما آسیب های جدی وارد کند. سرطان دهان ممکن است بخش های مختلفی مثل گلو،‌ زبان و سقف دهان را درگیر کند که در تمام این حالات باید درمان به صورت کاملا جدی آغاز شود. اشکال مختلف سرطان دهان می تواند علاوه بر موارد گفته شده، می تواند لب ها، گونه ها و کف دهان را نیز درگیر کند. بسیاری از افراد این سوال را می پرسند که آیا سرطان دهان کشنده است؟ بررسی ها نشان می دهد که اگر شخص فرایند درمانی خود را به سرعت آغاز نکند، این بیماری به پیشرفت خود ادامه می دهد و حتی احتمال مرگ را به وجود می آورد. با توجه به نکات گفته شده، جدی گرفتن درمان در این بیماری بسیار مهم و حیاتی است و فرد باید در این راستا اقدامات لازم را انجام دهد.

نحوه تشخیص سرطان دهان

افرادی که مشکوک به بیماری سرطان دهان هستند علائم مختلفی را تجربه می کنند که برخی از این نشانه ها را بیان خواهیم کرد. معمولا در داخل دهان فرد مبتلا زخم هایی ایجاد می شود که به آفت دهانی هم شباهت دارد. با این حال این زخم ها بعد از گذشت دو هفته همچنان بهبود پیدا نمی کنند و خون ریزی در آن ها دیده می شود. همچنین بی حس شدن قسمتی از دهان نیز می تواند یک نشانه جدی از سرطان دهان باشد که حتما باید به آن دقت کرد. وجود انواع طاقچه های سفید و قرمز نیز نشانه ای جدی از وجود سرطان دهان است که حتما باید آن را جدی بگیرید.

بخوانید  علت و علائم آفت دهان و زبان چیست؟

همچنین کسی که مبتلا به این بیماری شده است، برای جویدن یا بلعیدن غذا با دشواری هایی مواجه است که او را آزار می دهد. برخی از اشخاص این سوال را می پرسند که آیا سرطان دهان واگیردار است؟ با توجه به تحقیقاتی که تا به حال انجام شده است، واگیردار بودن این بیماری تا به حال اثبات نشده است. علائم دیگری همچون درد گوش و کاهش وزن بیش از حد نیز می تواند نشانه های محکمی از وجود سرطان دهان باشد که حتما باید این موارد را جدی گرفت.

تغییر تن صدا و خارش گلو نیز در بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری گزارش شده است. شاید با خود بپرسید که برای تشخیص سرطان دهان به چه پزشکی مراجعه کنیم؟ در حال حاضر تشخیص و درمان این بیماری توسط متخصص دهان و دندان صورت می یگرد که شما هم می توانید از این همین طریق درمان خود را ب صورت ویژه پیگیری کنید.

چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به سرطان دهان هستند؟

اگر نگاهی به افراد مبتلا به سرطان دهان بیندازیم، متوجه خواهیم شد برخی از رفتارهای نادرست باعث بروز این بیماری در آن ها شده است. مصرف سیگار یکی از مواردی است که احتمال ابتلای شما به بیماری سرطان دهان را چند برابر خواهد کرد. تجربه نشان داده است که افراد سیگاری شش برابر احتمال ابتلای بیشتری نسبت به افراد عادی دارند. این موضوع نشان می دهد که مصرف فراورده های دودی مانند سیگار و قلیان می تواند این بیماری را ایجاد کند. انجام سایر رفتارهای پرخطر مانند مصرف مشروبات الکلی نیز خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد. نکته مهم این است که وجود سابقه خانوادگی و ژنتیک نیز در سرطان دهان تاثیر گذار خواهد بود.

بخوانید  پلاک نگهدارنده و ریتینر بعد از ارتودنسی

روش های درمان سرطان دهان

درمان سرطان دهان با روش های مختلفی صورت می گیرد که هر کس می تواند این روند درمانی را برای خود شروع کند. روش درمان سرطان دهان مشابه با سایر درمان‌ های رایج برای سرطان ها است. معمولا بعد از اینکه تشخیص بیماری داده می شود، داروهای ضد سرطان توسط پزشک تجویز شده و مصرف آن ها شروع خواهد شد. در کنار مصرف داروها، شیمی درمانی به عنوان یکی از راه های عالی برای درمان به کار خواهد رفت. همچنین بعضی از پزشکان نیز استفاده از عمل جراحی را به فرد پیشنهاد می دهند. در طول عمل جراحی، بافت سرطانی از دهان برداشته خواهد شد. سایر سلول های سرطانی باقی مانده نیز توسط روش پرتو درمانی از بین می روند و درمان به صورت کامل صورت می پذیرد.

سخن پایانی

بیماری های مربوط به دهان و دندان موارد مختلفی را شامل می شوند. بیشتر این بیماری ها به دلیل رعایت نکردن اصول بهداشتی به وجود می آید. اگر شما اصول بهداشتی مربوط به دهان و دندان را رعایت کنید،‌ کمتر به این مسائل دچار خواهید شد. خوشبختانه روش های درمانی این بیماری ها بسیار زیاد است و شما پس از مراجعه به پزشک می توانید درمان خود را انجام دهید. در این مطلب به صورت ویژه شایع ترین بیماری های دهان و دندان بررسی شد. چنانچه به هر کدام از این بیماری ها مبتلا شدید، بلافاصله برای درمان خود دست به کار شوید.

به این نوشته امتیاز بدهید!

آواتار واحد نویسندگی دندان لند

واحد نویسندگی دندان لند

  • ×