» سلامت دستگاه گوارش » ۱۲ علائم ترش کردن معده + پیشگیری ، درمان خانگی و پزشکی
ترش کردن معده
سلامت دستگاه گوارش

۱۲ علائم ترش کردن معده + پیشگیری ، درمان خانگی و پزشکی

آذر 23, 1402 50347

ترش کردن معده یکی از بیماری های سیستم گوارشی است که ممکن است افراد در طول زندگی خود به آن مبتلا شوند.احساس درد در ناحیه معده و سوزش آن رایج ترین نشانه ابتلا به این بیماری شناخته می شود.

ترش کردن معده

ترش کردن معده یکی از بیماری های شایع در بین مردم است. به همین سبب نیز بهتر است افراد با علائم و نشانه های آشنا شوند تا در صورت بروز آن برای شروع فرایند درمانی به یک پزشک متخصص مراجعه کنند. در ادامه قصد داریم تمام آنچه را که لازم است در مورد بیماری سوزش معده بدانید؛ برای شما توضیح دهیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.

✅ علائم ترش کردن معده    سوزش سر دل – تهوع – تغییر مزه دهان – درد شکمی
✅مهم ترین دلایل رفلاکس چاقی – مصرف دخانیات – دراز کشیدن بعد غذا 
✅ راه پیشگیری مدیریت استرس – تغذیه اصولی – بهبود سبک زندگی
✅ درمان خانگی ترش کردن آب جوش و عسل و سرکه سیب –  نعنا و زنجبیل – چای بابونه 
✅درمان پزشکی رفلاکس
داروهایی مانند مهارکننده‌های پروتون پمپ (PPI)، آنتاگونیست‌های H2 و آنتی اسیدها
بخوانید  چطور معده خود را کوچک کنیم ؟ چی بخوریم معده کوچک بشه ؟

علائم ترش کردن معده

علائم و نشان هی مختلفی وجود دارند که می توانند بیان گر ابتلا فرد به بیماری ترش کردن معده باشند. اگر فردی یا یک چند نوع از این علائم را در خود احساس کرد، بایستی در کوتاه ترین زمان ممکن به یک پزشک متخصص مراجعه کند تا در صورتی که بیماری او ترش کردن معده بود، با روش های درمانی مناسب به درمان وی پرداخته شود.

در ادامه لیستی از مهم ترین و شایع ترین علائم ترش کردن معده را به طور کامل برای شما آماده کرده ایم. این علائم در ادامه به طور کامل بررسی شده اند.

علائم ترش کردن معده

۱- سوزش در قفسه سینه

احساس درد و سوزش در قفسه سینه به عنوان یکی از شایع‌ترین علائم ترش کردن معده شناخته می شود. این درد به صورت یک حس سوزشی در ناحیه قفسه سینه و پشت گلو رخ می دهد.

۲- درد و نفخ شکم

احساس درد در نواحی شکم و نفخ، به عنوان یکی دیگر از علائم ابتلا فرد به بیماری ترش کردن معده شناخه می شود. همچنین ممکن است شکم در این حالت کمی بزرگتر از حالت نرمال و طبیعی خود باشد.

بخوانید  علائم زخم روده + دلایل ابتلا و درمان زخم روده خانگی و پزشکی

۳- تهوع و استفراغ

حالت تهوع و استفراغ از دیگر علائمی است که می تواند خبر از ابتلا فرد به ترش کردت معده دهد. این افراد در اثر تحریک معده توسط اسید معده، دچار حالت تهوع و استفراغ می شوند.

۴- سختی در بلعیدن

احساس درد و سختی کشیدن در هنگام بلعیدن غذا یا نوشیدن مایعات به عنوان یکی از مهم ترین و بارزترین نشانه های ابتلا فرد به بیماری ترش کردن معده شناخته می شود.

۵- تغییرات در طعم دهان

به جرئت می توان گفت تغییرات در طعم دهان ساده‌ترین و مطمئن ترین راه تشخیص ابتلا فرد به ترشی معده است. افرادی که هنگام غذا خورد یا نوشیدن مایعات، طعم دیگری را احساس می کنند، به احتمال بسیار زیادی به بیماری ترشی معده مبتلا شده اند.

تغییرات طعم دهان علامت ترش کردن معده

 

۶- علت ترش کردن معده

ترش کردن معده به عنوان یک اختلال گوارشی شایع شناخته می شود و ممکن است تحت اثر عوامل مختلفی بروز دهد. با شناخت علل ترش کردن معده، می توانید راه های پیشگیری و درمان این بیماری را نیز بهتر درک کنید و حتی الامکان با انجام نکات بسیار ساده، از ترش کردن معده خود جلوگیری کنید.

بخوانید  ترکیدن بواسیر و معضلات آن

به دلیل اهمیت بالای این موضوع، در ادامه مهم ترین علل ترش کردن معده را به طور کامل برای شما بررسی کرده ایم.

۷- رژیم غذایی نامناسب

رژیم غذایی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل در ابتلا به ترش کردن معده شناخته می شود. افرادی که عادت های غذایی نا سالم مانند مصرف بیش از حد فست فود، مصرف نوشیدنی های الکلی و دخانیات دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این اختلال قرار می گیرند. از طرفی دیگر مصرف غذاهای دارای اسیدیته ی بالا می تواند باعث ایجاد پی اچ بسیار پایین و احساس سوزش سر دل شود.

شایان ذکر است که نوشیدن قهوه به مقدار بالا در طول ریز به عنوان یکی دیگر از عوامل بسیار مهم در ابتلا به ترشی معده شناخته می شود.

۸- شل شدن اسفنکتر تحتانی مری

اسفنکتر تحتانی مری عضلات سیستم گوارشی است. این عضله وظیفه دارد تا با باز و بسته شدن به موقع، از برگشت مواد غذایی به داخل مری پیشگیری کند. در برخی از مواقع این عضله نمی تواند کارکرد درست و طبیعی خود را داشته باشد، به همین دلیل نیز ممکن است مواد غذایی را به داخل مری پس دهد.

بخوانید  آنتروم معده چیست ؟ همه آنچه باید در مورد آنتروم معده بدانید

در صورت رقم خوردن چنین اتفاقی، معده تحت تاثیر منفی قرار گرفته و ممکن است مشکلات مختلف به خصوص ترش کردن معده برای آن رخ دهد.

شل شدن اسفنکتر تحتانی مری

۹- چاقی

چاقی بیش از حد می تواند مشکلات بسیار مختلف و متعددی را از نظر سلامتی به وجود بیاورد. یکی از رایج ترین مشکلاتی که چاقی ایجاد می کند، ترش کردن معده است. به همین دلیل نیز این مورد را می توان به عنوان یکی از مهم ترین علل ترش کردن معده دانست.

۱۰- مصرف دخانیات و نوشیدنی های الکلی

مصرف دخانیات و نوشیدنی های الکلی صدمات بسیار زیاد و جدی را بر روی سلامت بدن انسان دارند. این مواد می توانند عملکرد اجزای مختلف بدن را تحت تاثیر قرار دهند و در آن ها اختلال ایجاد کنند. سیستم گوارشی در برابر این مواد بسیار حساس بوده و آسیب پذیری بسیار بالایی دارد.

به همین دلیل نیز مصرف آن ها می توانند مشکلات و بیماری های مختلف گوارشی را به همراه داشته باشند. در بسیاری از مواقع اصلی ترین دلیل ترش کردن معده مصرف دخانیات و نوشیدنی های الکلی دانسته می شود.

۱۱- سطح پایین فعالیت های فیزیکی و ورزشی

در صورتی که یک فرد در طول شبانه روز تحرک پایینی داشته باشد، ممکن است با مشکلات مختلف از جمله ترش کردن معده روبه رو شود. به همین دلیل نیز شدیدا توصیه می شود تا در طول روز تحرک بالایی داشته باشید تا از وقوع بیماری های مختلف مانند ترش کردن معده در امان باشید. توجه داشته باشید که دراز کشیدن به مدت ۲ الی ۳ ساعت، بعد از مصرف غذا، نقش بسیار بالایی را در ابتلا فرد به ترشی معده ایفا می کند.

بخوانید  کلینیک گوارش و زمانی که باید به کلینیک مراجعه کرد

فعالیت های فیزیکی و ورزشی کم علت ترش کردن معده

۱۲- مصرف داروهای خاص

مصرف برخی از دارو ها به ویژه مسدود کننده های کانال کلسیم, آنتی هیستامین ها, مسکن ها, داروهای آرامبخش, داروهای ضد افسردگی و داروهای ضد بارداری می توانند موجب بروز مشکل ترش کردن معده شوند.

پیشگیری از ترش کردن معده

از آن جایی که ترش کردن معده می تواند باعث بروز درد و احساس ناراحتی در افراد شود و در زندگی طبیعی و روزمره آن ها اختلال ایجاد کند، پزشک ها توصیه می کنند تا افراد با رعایت نکاتی بسیار ساده، از بروز این مشکل پیشگیری کنند. در ادامه موثرترین راه های پیشگیری از ترش کردن معده را برای شما بیان کرده ایم.

  • توجه به رژیم غذایی
  • عدم مصرف دخانیات
  • عدم مصرف نوشیدنی های الکلی
  • تحرک کافی در طول روز
  • پوشیدن لباس های گشاد و راحت
  • کنترل وزن و توجه به تناسب اندام

دارو های درمان ترش کردن معده

در بسیاری از مواقع پزشک برای مداوای ترشی معده بیمار، دارو تجویز می کند. داروهایی مانند مهارکننده‌های پروتون پمپ (PPI)، آنتاگونیست‌های H2 و آنتی اسیدها را برای کاهش تولید اسید معده و بهبود علائم ترش کردن معده مورد استفاده قرار می گیرند. به عنوان یک نکته بسیار مهم بایستی در نظر داشته باشید که دارو ها را صرفا با تجویز پزشک و زیر نظر او مصرف کنید. استفاده خودسرانه از هر نوع دارو و قرصی برای بهبود ترش کردن معده، می تواند مشکلات مختلفی را برای شما به همراه داشته باشد.

بخوانید  درمان فوری گلودرد و سوزش گلو بعد از استفراغ مشروب

درمان خانگی ترش کردن معده

اگر مشکل ترش کردن معده حاد نباشد، ممکن است با روش های خانگی بسیار ساده، بتوان به درمان و بهبود آن کمک کرد. در ادامه برخی از موثرترین روش های خانگی درمان ترش کردن معده را برای شما توضیح داده ایم.

  • استفاده از سرکه سیب به همراه آب جوش و عسل می تواند باعث بهبود شرایط فرد شود.
  • جویدن آدامس به مدت ۳۰ دقیقه بعد از مصرف غذا نقش پر رنگی در بهبود شرایط معده دارد.
  • مصرف نعنا و زنجبیل می توانند تاثیر بسیار زیادی در بهبود ترش کردن معده داشته باشند.
  • حل کردن مقدار کمی جوش شیرین در آب و نوشیدن آن، می تواند شرایط بیمار را بهبود دهد.

پیشگیری از ترش کردن معده

توجه داشته باشید که اگر درمان های خانگی، باعث بهبود شرایط شما نشدند و یا دردتان را بیشتر کردن حتما باید سریعا به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.

رابطه ترش کردن و رفلکس معده

ترش کردن معده و رفلکس معده دو مشکل شایع در سیستم گوارشی انسان هستند که ارتباط نزدیکی به همدیگر داشته و ممکن است ابتلا به هر یک از آن ها موجب شود تا اختلال دیگر نیز در فرد ایجاد شود. به همین دلیل لازم است تا با رفلاکس معده نیز به طور کامل آشنا شوید. در ادامه به بررسی و توضیح این اختلال پرداخته ایم.

بخوانید  چگونه کمبود ویتامین b12 را جبران کنیم؟

علائم خطرناک رفلاکس معده

رفلاکس معده دارای علائمی است که با ظهور آن ها باید انواع روش های درمانی را آغاز کرد. البته علائم این عارضه در همه ی افراد یکسان نمی باشد و می تواند بر اساس شدت آن، متفاوت باشد. اما به طور کلی علائم رفلاکس معده بعد از مصرف خوراکی هایی که بیش از حد تند یا چرب باشند، بروز پیدا می کند.

علامت و مشخصه ی اصلی رفلاکس معده، سوزش سر دل است که بیشتر محدود به قفسه ی سینه است اما بعضی اوقات تا گلو نیز امتداد پیدا می کند. در صورت ورود اسید و محتویات روده به مری، مزه تلخی یا ترشی ناشی از اسید معده احساس خواهد شد و ممکن است باعث حالت تهوع و یا استفراغ شود. از دیگر علائم رفلاکس معده، سوء هاضمه و احساس سیری مداوم است که می تواند در بلند مدت، کاهش وزن را نیز در پی داشته باشد.

علائم خطرناک رفلاکس معده

درمان های ساده رفلاکس معده

بروز رفلاکس معده مربوط به سبک زندگی و استفاده از رژیم غذایی ناسالم می باشد که با تغییر آن ها می توان از بروز این بیماری جلوگیری کرد. برای این کار نیز بهتر است که از مصرف دخانیات، وعده های غذایی سنگین و حجیم و خوردن آدامس بعد از غذا پرهیز کنید.

بخوانید  بهترین داروها و قرص‌های ضد تهوع و زمان مصرف آن‌ها

علاوه بر این ها، از لباس های تنگ نیز استفاده نکنید و تا می توانید از غذایی که باعث تشدید رفلاکس معده می شوند نیز بپرهیزید. در صورت تداوم علائم، حتما باید به متخصص گوارش مراجعه نمایید و روند درمان رفلاکس معده را شروع کنید.

سخن پایانی

ترش کردن معده ممکن است تحت اثر و عوامل مختلفی برای افراد ایجاد شود. از آن جایی که عوامل بسیار زیادی وجود دارند که بر روی ایجاد این اختلال تاثیر می گذارند، هر فردی ممکن است تحت شرایط مختلف دچار اختلال ترش کردن معده شود. به همین دلیل نیز نیاز است تا علائم و نشانه های این اختلال را به خوبی دانسته و در صورت بروز یک یا چند نمونه از آن ها، فورا به یک پزشک مراجعه کنید تا فرایند درمان شما آغاز شود.

توجه داشته باشید که پیشگیری از ابتلا به ترش کردن معده بسیار ساده و آسان تر از درمان آن است. پس بهتر است تنها با رعایت چندین نکته ساده، از ابتلا به این بیماری در امان باشید.

سوالات متدوال ترش کردن معده

۱- چه عواملی باعث افزایش اسید معده و ترش کردن میشوند؟

استرس و اضطراب، مصرف غذاهای چرب و ترش، نوشیدنی‌های الکلی و قهوه، سیگار کشیدن، استفاده از داروهای خاص (مانند آسپرین یا برخی داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی)، بیماری‌های گوارشی و بارداری.

بخوانید  علت تلخی دهان چیست ؟

۲- چه تغییراتی در سبک زندگی یا رژیم غذایی می‌توانند به بهبود ترش کردن معده کمک کنند؟

  1. کاهش مصرف غذاهای چرب و ترش.
  2. اجتناب از مصرف غذاهای حاوی اسید، مانند مرغ، گوجه فرنگی و نارنج.
  3. کاهش مصرف قهوه و الکل.
  4. تاکید بر مصرف غذاهای سبک و آسان هضم، مانند میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل.
  5. توجه به ساعات و مقدار وعده‌های غذایی.
  6. اجتناب از خوابیدن فوری پس از وعده غذایی.
  7. مدیریت استرس و اضطراب از طریق تمرینات ریاضی، مدیتیشن و یا تکنیک‌های تنفس عمیق.

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

آواتار ظهور

ظهور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×